Ξεκίνησαν σήμερα οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Ιλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τιμοθέου, επισκόπου Ευρίπου, κτίτορος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης.

Την Τιμία Κάρα υποδέχθηκε στα προπύλαια του Παρεκκλησίου ο Προϊστάμενος του Ναού και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης, ο οποίος την παρέλαβε από τα χέρια του Α΄ Ηγουμενοσυμβούλου της Μονής Πεντέλης, Αρχιμ. Νεκταρίου Καρσιώτη.

Στη συνέχεια τελέστηκαν οι ακολουθίες του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως, στις οποίες έψαλλε πολυμελής χορός μοναζουσών της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Βαγίων Μαζαρακίου Βοιωτίας υπό της Καθηγουμένης, Γερόντισσας Ευπραξίας.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Νεκτάριος Καρσιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικώς στον βίο και στην πολιτεία του Αγίου Τιμοθέου, ενός σπουδαίου Ιεράρχου, ο οποίος έδρασε στους δυσοίωνους χρόνους του 16ου αιώνα.

Τόνισε ότι «ο άγιος δεν δίστασε να γίνει ”τοις πάσι τα πάντα”, ώστε να διακονήσει την εν Χριστώ σωτηρία κάθε ανθρώπου, χωρίς να αυτοπεριορίζεται από την τροχοπέδη των διακρίσεων και την συμβατικότητα των κοινωνικών σχημάτων της εποχής του, που δυστυχώς κυοφορούνται από τους ανθρώπους κάθε εποχής».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «ο άγιος ως αληθινός μαθητής και μιμητής του Χριστού βίωνε την εν Χριστώ ελευθερία, ως απόρροια της συνειδητής και ουσιαστικής σχέσεως του με το σώμα του Χριστού, την Εκκλησία».

Επεσήμανε, τέλος, ότι «ο χριστιανισμός δεν μπορεί να κατανοηθεί χωρίς άσκηση, χωρίς την Εκκλησία και χωρίς το δόγμα, αλήθεια που υπενθύμισε μεγάλος θεολόγος της εποχής μας, και με την οποία έζησε και απέθανε ο άγιος Τιμόθεος».

Εν κατακλείδι ο ομιλητής συνεχάρη τους ευλαβείς πιστούς για την προσέλευσή τους, ενώ ευχαρίστησε για την φιλόφρονα πρόσκληση τον άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τον οποίο χαρακτήρισε «δοκιμώτατο εργάτη του Ευαγγελίου και άμεσο συνεργάτη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας».

Τέλος, εξέφρασε υιικές ευχαριστίες και σεβάσματα προς τον σεπτό πρωθιεράρχη της Εκκλησίας μας, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν παύει να μας εμπνέει και να μας εκπλήσσει με το αποστολικό ήθος του και την ανυπέρβλητη αγάπη του προς πάντας, όπως και ο Άγιος Τιμόθεος».

Ο Πρωτοσύγκελλος, Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης, από την πλευρά του συνεχάρη τον εκλεκτό κληρικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ. Νεκτάριο Καρσιώτη, για την εμπνευσμένη ομιλία του και την σεμνή του παρουσία.

Ευχαρίστησε δε ιδιαίτερα τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πεντέλης, ο οποίος έδωσε την εξαιρετική άδεια και ευλογία να εξέλθει, έστω και για λίγες ώρες, εκ της Ιεράς Μονής η Τιμία Κάρα και να ευλογήσει τους πιστούς της περιοχής του Αγίου Φανουρίου Ιλίου, αλλά και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο, ο οποίος έδωσε την κανονική άδεια και ευλογία στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μαζαρακίου να εξέλθει εκ της Μονής, προκειμένου να ψάλει στις Ιερές Ακολουθίες της πρώτης ημέρας του τριήμερου εορτασμού.

Με την ευκαιρία αυτή αναφέρθηκε ο Πρωτοσύγκελλος στην τεράστια προσφορά των συγκεκριμένων μοναστηριών και γενικότερα του μοναχισμού στην διατήρηση της ορθόδοξης αυτοσυνειδησίας σε καιρούς χαλεπούς και δύσκολους, αλλά και στην καθοριστική στήριξη τους στην πατρίδα και στο Γένος.

Τέλος, τόνισε την σημασία των φετινών εορτασμών της Πανηγύρεως του Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Φανουρίου Ιλίου, καθώς συμπληρώνονται 80 χρόνια από την υπαγωγή του Ναού στο Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, 30 χρόνια από την θεμελίωση και 20 χρόνια από τα επίσημα εγκαίνια του νέου περικαλλούς Ιερού Ναού.

Πριν την αναχώρηση της Τιμίας Κάρας και την επιστροφή της στην Ιερά Μονή Πεντέλης τελέστηκε ειδική δέηση υπέρ υγείας για όλους τους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του Ιερού Ναού, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης, το προσωπικό του Ναού, τους εθελοντές, τους δωρητές, συνδρομητές και ευεργέτες και όλους τους ευλαβείς προσκυνητές του.

Να αναφερθεί ότι στις Ιερές Ακολουθίες παρέστη ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης.

Τέλος να σημειωθεί ότι αύριο το πρωί θα τελεστεί ιερατικό συλλείτουργο από πατέρες της Η΄ Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας και το Κτιτορικό Μνημόσυνο, ενώ το απόγευμα στις 19:00 θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις με την άφιξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.