Εξ αφορμής του πάνδημου εορτασμού της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στη Θεσσαλονίκη, κατά τον οποίο πανηγυρίζει η πάνσεπτος θαυματουργή Ιερά Εικόνα Της, εντός του Ιερού Ναού Παναγούδας, τελέσθηκε, σήμερα Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, η Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος του Χριστού, Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, εκ της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Ξενοφώντος, του Αγιωνύμου Όρους Άθω.

Το μεγάλο αυτό προσκύνημα, αφίχθη στον Ιερό Ναό, κατόπιν πατρικής ευλογίας και σεπτής αδείας του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, όπως και θετικής ανταποκρίσεως και εγκρίσεως του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Αλεξίου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής του Ξενοφώντος και της υπό αυτού σεβασμίας Αδελφότητος, στο ευγενές αίτημα του φιλαγίου πληρώματος της Ενορίας της Παναγούδας.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στον Ιερό Ναό Παναγούδας, η Κυρία Θεοτόκος – η Υπέρμαχος Στρατηγός ουρανού και γης -, υποδέχθηκε τον ένδοξο Στρατηλάτη Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, όπου μαζί θα συνεορτάσουν και θα συν-χαρούν την Σύναξή Της.

Ο φετινός συνεορτασμός της Παναγίας Γοργοϋπηκόου μετά του Αγίου Γεωργίου, στην Αγιοτόκο και Αγιοτρόφο πόλη της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει βασικές και σωτήριες αλήθειες της Ορθοδόξου Θεολογίας για την σωτηρία του ανθρώπου, ο οποίος πλάστηκε «κατ’ εικόνα και καθ΄ ομοίωσιν Θεού», καλούμενος να εφαρμόσει έμπρακτα τις θείες εντολές, ώστε να ολοκληρωθεί και να γίνει μέτοχος της επουράνιας βασιλείας.

Κατά την Υποδοχή, προεξαρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, παρουσία και του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, αντηλλάγησαν οι σχετικοί χαιρετισμοί, όπου ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παναγούδας, Παν. Αρχιμ. Αμβρόσιος Ματσάς, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω πρώτα τον Παναγιώτατο Ποιμενάρχη μας, κ.κ. Άνθιμο, για την ευλογία της ελεύσεως της Τιμίας Κάρας, αλλά και την Ιερά Μονή Ξενοφώντος, που απεδέχθη το αίτημά μας, και ιδιαιτέρως εσάς Γέροντα Αλέξιε, όχι μόνο για την τιμητική σας παρουσία σήμερα στον Ιερό Ναό μας, κομίζοντας το σπουδαίο αυτό προσκύνημα της Ορθοδοξίας, όχι μόνο για τη θετική και ολόθερμη ανταπόκρισή σας στο αίτημά της Ενορίας μας, αλλά κυρίως, διότι κατά τη δική μας άφιξή στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, η εγκάρδια φιλοξενία σας ήταν αβραμιαία. Ευχαριστίες όμως οφείλω και σε εσάς Θεοφιλέστατε Άγιε Αμορίου, για την Αρχιερατική σας ευλογία κατά την σπουδαία αυτή στιγμή για την Ενορία μας. Τέλος, ευχαριστώ όλους τους εκπροσώπους των αρχών και τον πιστό και φιλόθεο λαό της Θεσσαλονίκης, για την συμμετοχή τους στην σημερινή Υποδοχή».

Στην αντιφώνησή του ο Γέροντας Αλέξιος επιβεβαίωσε τη μεγάλη ευλογία που δέχεται σήμερα η Ενορία της Παναγούδας αλλά και η πόλη της Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στην τιμή των Ιερών Λειψάνων ως πηγή αγιασμού και ευλογίας, αποτελώντας ταυτόχρονα την απόδειξη της παρουσίας της Θείας Χάριτος. Μίλησε για τα Χαριτόβρυτα Λείψανα των Αγίων, όπως και του Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου, που χαρακτηρίζονται δικαίως έμψυχοι Ναοί του Θεού και βρίσκονται ως φίλοι του Χριστού στη γη για να στηρίζουν και να κραταιώνουν τους ανθρώπους.

Αμέσως μετά τελέστηκε χοροστατούντος του Επισκόπου Αμορίου ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, με τη συμμετοχή Κληρικών της Αποστολικής Μητροπόλεως των Θεσσαλονικέων ενώ ευσεβείς πιστοί σχημάτισαν “ουρά” προκειμένου να προσκυνήσουν την Τιμία Κάρα του Αγίου Γεωργίου και να λάβουν τη χάρη Του!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.