Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος η υποδοχή τμήματος της τιμίας κάρας του Αγίου Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου, από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλη Ευβοίας, την οποία εκόμισε ο Ηγούμενος της Μονής αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Μπαλωμένος.

Την τιμία κάρα υποδέχθηκαν οι ιερείς του Ναού και άλλων ενοριών και πολλοί πιστοί με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο. Μετά την υποδοχή ακολούθησε Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, στον οποίο συμμετείχαν πολλοί πιστοί που με ευλάβεια προσκύνησαν την τιμία κάρα του Αγίου Παρθενίου, καθώς και τμήμα ιερών λειψάνων του Αγίου Ελευθερίου. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Ηγούμενο π. Ιάκωβο, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο για την άδεια να μεταφερθεί η κάρα του Αγίου στη Λιβαδειά και τόνισε πως η έλευσή της αποτελεί ευλογία για την πόλη και την περιοχή.

Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμ. π. Αλέξιος Σαμαρτζής, ο οποίος αναφέρθηκε στη δόξα των αγίων λειψάνων, και πώς η τιμή σε αυτά αποτελεί μαρτυρία της πίστης μας στην καθολική δόξα του Θεού, αλλά και τη σημασία αυτών στην εν γένει ζωή των ευσεβών χριστιανών. Συγκεκριμένα ανέφερε: “Η δόξα των αγίων λειψάνων αποτελεί προεικόνιση αυτής της νέας, της δοξασμένης κατάστασης του σώματος. Η τιμή που αποδίδεται σ’ αυτά στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί ακόμη μαρτυρία της πίστης μας στην καθολική δόξα τού ανθρώπου (Α’ Θεσ. ε’ 23-24). Η τιμή προς τα ιερά Λείψανα δεν αποτελεί δεισιδαιμονία των απλοϊκών και α­­­­κατάρτιστων πιστών. ­Στηρίζεται στους λόγους της Αγίας Γραφής ότι τα ­σώματα των πιστών «μέλη Χριστού εστι» και «ναός του εν ημίν Αγίου ­Πνεύματος» (Α´ Κορ. Ϛ´ 15, 19). ­Βέβαια όλων των βα­πτισμένων πιστών τα σώματα είναι μέλη Χριστού και ναοί του Αγίου Πνεύματος. Στους Αγίους όμως αυτά έχουν την πλήρη εφαρμογή τους.”

Το απόγευμα του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου Ελευθερίου, τον οποίο τιμά ιδιαιτέρως η Ενορία του Αγίου Παντελεήμονος, αφού έχει την ευλογία να φυλάσσει στον Ιερό Ναό τμήμα των ιερών λειψάνων του, τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου. Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στους Αγίους Προπάτορες και στον Άγιο Ελευθέριο, που τιμά η Εκκλησία μας την 15η Δεκεμβρίου, καθώς και στον Άγιο Παρθένιο.

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία από τους ιερείς του Ναού π. Γεώργιο Θανάσου και π. Γεώργιο Νικολόπουλο, με την παρουσία πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμ. π. Δοσίθεος Καστόρης, ο οποίος αναφέρθηκε στον Άγιο Ελευθέριο. Στο τέλος ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Γεώργιος Θανάσου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, τον Ηγούμενο της Μονής Μακρυμάλλη π. Ιάκωβο, καθώς και όλους τους πιστούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενορίας να τιμήσουν τους Αγίους Παρθένιο και Ελευθέριο. Το βράδυ της Κυριακής τελέσθηκε ιερά Αγρυπνία, την οποία τέλεσε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Καμπιών πανοσ. αρχιμ. π. Νεκτάριος Μήτσου μετά της συνοδείας του.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.