Κορονοϊός - Εφαρμογή κινητού ιχνηλάτησης: Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ήδη την ανάπτυξη ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που θα ειδοποιεί τις επαφές ενός ατόμου που έχει διαγνωστεί με κορονοϊό covid-19.

Η εφαρμογή ξεκίνησε τη λειτουργία της πειραματικά σε Ασιατικές χώρες και έχει ενεργοποιηθεί ή είναι υπό κατασκευή σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Σιγκαπούρη δόθηκε η δυνατότητα σε χρήστες που δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου, συσκευής εντοπισμού με Bluetooth.

Στην Ελλάδα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι έτοιμο να εκδώσει την εφαρμογή ιχνηλάτησης σε Android και iOS συσκευές.

Η εφαρμογή σε κινητά θα ειδοποιεί αν ο χρήστης έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα κοροναϊού τις τελευταίες 14 ημέρες.

Πώς θα γίνεται η ενημέρωση

Η ενημέρωση θα γίνεται με ένα γραπτό μήνυμα (SMS) στα κινητά, ωστόσο δε θα παρέχεται κανένα στοιχείο για το «κρούσμα», ούτε το όνομα του ούτε ο χρόνος και ο χώρος, στον οποίο εκτέθηκαν.

Η σχετική διαφήμιση της εφαρμογής στην Αυστραλία:

«Μάθετε πιο γρήγορα αν έχετε έρθει σε επαφή με τον κορονοϊό.

Κατεβάστε την εφαρμογή COVIDSafe σήμερα για να κρατήσετε ασφαλή τον εαυτό σας και την κοινότητά σας, βοηθώντας τους λειτουργούς υγείας μας να σας ειδοποιήσουν γρήγορα εάν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει κορονοϊό.

Με το απόρρητό σας προστατευμένο από το νόμο, η COVIDSafe διατηρεί μια ασφαλή σημείωση για τους άλλους χρήστες που έχετε βρεθεί κοντά, εάν πρέπει να βγείτε. Επομένως, εάν βρεθούν θετικοί σε εξέταση για τον κορονοϊό, θα ειδοποιηθείτε. Θα μας βοηθήσει να σταματήσουμε την εξάπλωση νωρίτερα, έτσι ώστε να μπορέσουμε όλοι να επιστρέψουμε στα πράγματα που αγαπάμε».

Ιδιωτικότητα – Παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Η χρήση της εφαρμογής προς το παρόν δεν είναι υποχρεωτική. Παρόλα αυτά εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την παραβίαση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων με τη χρήση της εφαρμογής, αφού κάποιες εκδόσεις υπόσχονται και τον εντοπισμό τυχαίων επαφών μεταξύ αγνώστων ατόμων.

Δηλαδή ειδοποίηση ατόμων που ίσως βρέθηκαν στον ίδιο χώρο τυχαία και κάποιος από αυτούς βρέθηκε θετικός στον covid-19.

Δυστυχώς έχουμε μάθει (μας έχουν μάθει) τα τελευταία χρόνια να πατάμε «Αποδοχή» («Accept») πολύ εύκολα μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών παραδίδοντας τα όποια προσωπικά μας στοιχεία.

Ας ελπίσουμε η τεχνολογία να βοηθήσει στον έλεγχο της πανδημίας και όχι στην κακόβουλη χρήση για καταστρατήγηση ελευθεριών.

Η Ανακοίνωση της ΕΕ

Τι είναι μια εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων για κορονοϊό;

Στη μάχη κατά του κορονοϊού, οι περισσότερες αρχές δημόσιας υγείας στην ΕΕ έχουν αναπτύξει εφαρμογές που υποστηρίζουν την ιχνηλάτηση επαφών και την αποστολή ειδοποιήσεων. Οι εφαρμογές σάς ειδοποιούν αν έχετε διατρέξει κίνδυνο έκθεσης στον ιό κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, είτε έχετε αισθανθεί συμπτώματα είτε όχι.

Στη συνέχεια θα λάβετε τις κατάλληλες ιατρικές συμβουλές. Η μέθοδος αυτή βοηθά να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση του ιού και να επιστρέψουν οι χώρες της ΕΕ στην κανονικότητα το ταχύτερο δυνατόν. Επιπλέον, εάν ειδοποιηθείτε σε πρώιμο στάδιο, μπορείτε να υποβληθείτε σε εξέταση και να λάβετε την αναγκαία αγωγή αμέσως, πράγμα που θα περιορίσει τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.

Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων αποτελούν μέρος ενός συνόλου μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα μέτρα υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών, η κοινωνική αποστασιοποίηση και η καθημερινή χρήση μάσκας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.