Του Α. Βικέτου-Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο «υπηρετούμε την αλήθεια μόνη, άνευ υπολογισμών και δευτέρων σκέψεων, άνευ άλλων ιταμών συμφερόντων και αναξιοπρεπών σκοπιμοτήτων», υπογράμμισε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο μήνυμα του προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου σε μήνυμα του με την ευκαιρία χθες της μνήμης του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα.

Το μήνυμα ανέγνωσε στο τέλος της Συνοδικής Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Δασούπολη ο εκπρόσωπος του κ. Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος έλαβε μέρος στο Συνοδικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο μήνυμα του σημείωσε ότι η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία (Κωνσταντινούπολης) γέννησε όλες τις νεότερες Εκκλησίες και είναι «η διασώσασα και διασώζουσα και το υμέτερον (Εκκλησίας Κύπρου) εκ της Γ’ Οικουμενικής Συνόδου καθεστώς αυτοκεφαλίας».

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε εμμέσως, πλην σαφώς, στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρυχείου για παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας, τονίζοντας:

«Σε σκοτεινές μέρες της Ιστορίας η δική μας πονεμένη και ευγενική στάση, η κοσμιότητα μας απέναντι στην ψευδώνυμη, όπως φάνηκε τελικά πανορθόδοξη ενότητα, θεωρήθηκε (από κάποιους) ότι διαλέξαμε την παραίτηση του Θρόνου μας από τις ευθύνες, με τις οποίες κόσμησε Αυτόν η Εκκλησία, αλλά όχι!»

Στην Κωνσταντινούπολη δεν βρίσκεται κάποιο συντονιστικό όργανο, υπό τύπο χοράρχου, αλλά η αγαπώσα καρδία και ο νους της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

«Το Φανάρι ζει και αυτό ήλθαμε να υπενθυμίσουμε αγαπητικώς, αφενός προς την υμετέρα φίλη Μακαριότητα, αφετέρου δε προς πάσα κατεύθυνση μισούντων και αγαπόντων ημάς».

Καταλήγοντας, στο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι στην Κύπρο «ζει τιμαλφές μέρος της Οικουμενικής Ρωμηοσύνης, εξ εκείνης της Μεγαλομάρτυρος Ρωμηοσύνης».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, απαντώντας στο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ζήτησε από τον Μητροπολίτη Γαλλίας να μεταφέρει στον κ. Βαρθολομαίο για την ονομαστική Του εορτή «και ο Θεός να του δώσει ό,τι καλό και για την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και για όλη την Ορθοδοξία».

Ο κ. Χρυσόστομος, μεταξύ άλλων, διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία Κύπρου «στέκεται και θα στέκεται πάντοτε δίπλα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, έτσι και τώρα θα το στηρίξουμε… Δεν μας χωρίζει τίποτε. Είμαστε πάντοτε προσανατολισμένοι στην Κωνσταντινούπολη και στο κέντρο της Ορθοδοξίας μας».

Κατά την έξοδο από τον ναό ρωτήσαμε τον Αρχιεπίσκοπο, γιατί με βάση όσα είπε και όσα άκουσε στο μήνυμα του κ. Βαρθολομαίου, δεν μνημονεύει ακόμη τον Αρχιεπίσκοπο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο. Μας απάντησε ότι η Εκκλησία Κύπρου «ανέλαβε μια σταυροφορία, η οποία δεν τελείωσε ακόμη».

Εξέφρασε την ελπίδα να προκύψει κάτι καλύτερο για όλη την Ορθοδοξία για να χαρεί πρώτα ο Θεός και μετά εμείς οι άνθρωποι. «Όταν έλθει η ώρα θα τον μνημονεύσουμε (τον Αρχιεπίσκοπο Επιφάνιο). «Δεν βιαζόμαστε», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι χθές στον Μέγα Εσπερινό στην Πόλη για την εορτή του Οικουμενικού Πατριάρχη πήγαν και του ευχήθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο Αρχιεπίσκοπος Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, οι οποίοι είχαν εγκάρδια συνομιλία.


Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.