Ο πόλεμος αυτός «υπονομεύει την εμπιστοσύνη, τον διάλογο και την ικανότητά μας να ενεργήσουμε», είπε ο Οσμάνι ενώπιον του Λαβρόφ.

«Οεπιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποτελεί ύβριν» προς τις αξίες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, δήλωσε ο ασκών την προεδρία του οργανισμού υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, ανοίγοντας τις εργασίες της ετήσιας Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ στα Σκόπια.

Ο πόλεμος αυτός «υπονομεύει την εμπιστοσύνη, τον διάλογο και την ικανότητά μας να ενεργήσουμε», είπε ενώπιον του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η παρουσία του οποίου ανάγκασε την Ουκρανία, την Πολωνία και την Ολλανδία να μποϊκοτάρουν τις εργασίες της Συνόδου.

Παράλληλα, οι χώρες της Βαλτικής θεωρούν πως η παρουσία του Λαβρόφ «κινδυνεύει να νομιμοποιήσει τον επιτιθέμενο που είναι η Ρωσία ως πλήρες μέλος της κοινότητας των ελεύθερων χωρών».

«Η θέση του κ. Λαβρόφ βρίσκεται σε ένα εδικό δικαστήριο, όχι στο τραπέζι του ΟΑΣΕ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Μάργκους Τσάχνα.

Από την πλευρά του, το Κίεβο μποϊκοτάρει στην Σύνοδο καταγγέλλοντας την παρουσία «ενός κράτους που εξαπέλυσε την μεγαλύτερη πολεμική επίθεση στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Σημειώνεται μάλιστα ότι η Πολωνία αρνήθηκε το 2022 να επιτρέψει στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών να συμμετάσχει στην σύνοδο του ΟΑΣΕ που φιλοξένησε ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρουσία του Λαβρόφ στα Σκόπια.

Ζαχάροβα: «Παρά τις ίντριγκες των εχθρών, είμαστε στα Σκόπια»
Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ο Λαβρόφ μετέβη σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία για να συμμετάσχει στην υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ «παρά τις ίντριγκες των εχθρών».

«Ο Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στη Βόρεια Μακεδονία για να συμμετάσχει στην υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ. Παρά τις ίντριγκες των εχθρών, βρισκόμαστε στα Σκόπια», έγραψε η Ζαχάροβα στο Telegram.

Η Βουλγαρία είχε αρχικά επιτρέψει στον Λαβρόφ –εναντίον του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία– να περάσει από τον εναέριο χώρο της. Ωστόσο ανακάλεσε την άδεια, καθώς στο αεροσκάφος βρισκόταν και η Ζαχάροβα, εις βάρος της οποίας έχουν επίσης επιβληθεί κυρώσεις.

Λαβρόφ: Πρώτη επίσκεψη σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή στην Ουκρανία
Λαβρόφ: Πρώτη επίσκεψη σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή στην Ουκρανία
Χθες, Τετάρτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είχε ήδη κατηγορήσει τη Δύση ότι προσπαθεί να εμποδίσει τη συμμετοχή του Σεργκέι Λαβρόφ στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, την οποία μποϊκοτάρουν η Ουκρανία και οι χώρες της Βαλτικής λόγω της παρουσίας του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Το 2022 η Πολωνία, που είχε διοργανώσει τη διάσκεψη του ΟΑΣΕ, είχε απαγορεύσει την είσοδο του Λαβρόφ στο έδαφός της.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.