Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Κωνσταντίνου, Δρ. Θεολογίας – Ιεροκήρυκας, με αφορμή τον εορτασμό της Υπαπαντής του Κυρίου.

Του
Αρχιμ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου
Δρ. Θεολογίας – Ιεροκήρυκος

Ο ρόλος της Μητέρας ήταν ανέκαθεν από τους δυσκολότερους. Σ’ αυτόν υπάγεται και η ανατροφή των παιδιών τους.

Στην εποχή μας που διακατέχεται από ένα σωρό ανακατατάξεις πολιτικές και θρησκευτικές, μια μητέρα για να αναθρέψει τα παιδιά της σωματικά αλλά και πνευματικά απαιτείται μόχθος πολύς έως αίματος.

Το δράμα των ημερών μας που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα, είναι κυρίως αυτό το της αγωγής και ανατροφής των νέων ανθρώπων.

Κατά καιρούς έχουν επινοηθεί συστήματα επί συστημάτων, χωρίς να αποδώσουν το ελάχιστο. Και αυτό συμβαίνει διότι δεν δέχτηκαν να «προσφέρουν» το παιδί στο «Ναό», στην Εκκλησία του Χριστού. Αντιθέτως τα διαπαιδαγώγησαν «κοσμικά», «επιστημονικά», χωρίς βάθος προσφέροντάς τα σε άλλους «ναούς». Στο τέλος όμως, όπως ήταν φυσικό απέτυχαν οικτρά, κι αυτό συνέβη καθότι οδήγησαν αυτά στους «ναούς» της επιστήμης, της τέχνης, του «πολιτισμού», και μάλιστα μονομερώς.

Η χριστιανική ανατροφή, που δηλώνει τη σύζευξη του φυσικού με το μεταφυσικό, του χρονικού με το αιώνιο, του ανθρωπίνου με το θείο, συνθέτει το μυστικό της επιτυχημένης αγωγής, όπως αυτήν μας την διδάσκει ο Μέγας Βασίλειος, στον θαυμάσιο λόγο του προς τους νέους.

Ο κάθε άνθρωπος είναι αισθητός και «υπερ-αισθητός». Με την «εγκόσμια» γνώση καλύπτεται ο αισθητός του κόσμος. Με τη θεία γνώση των υπερφυών μυστηρίων της εκκλησίας μας καλύπτεται ο υπεραισθητός κόσμος. Έτσι λοιπόν με αυτόν μόνο τον τρόπο ολοκληρώνεται ο άνθρωπος.

Το παράδειγμα της Παναγίας μας να προσφέρει τον Υιό της στην «Εκκλησία», είναι αυτό που πρέπει να μιμηθεί η κάθε μητέρα της καθ’ όλης ανθρωπότητας.

Μητέρες όπου γης, «προσφέρετε», δηλαδή οδηγείστε τα παιδιά σας στο «Ναό» και εκεί μέσα στον οίκο του Θεού θα γίνει η «Υπαπαντή», με άλλα λόγια η συνάντηση των παιδιών σας με το Θείο, με τη θεία αγωγή, με το υψηλό ήθος, με τα μεγάλα ιδανικά, με την πρόοδο και την ευτυχία. Αρκεί αυτή η προσφορά του παιδιού στην Εκκλησία να γίνει σωστά και σε σωστούς υπηρέτες και εκφραστές των «θείων μυστηρίων».

Τότε η αγωγή του παιδιού σας θα οδηγηθεί στο άριστο, στο θείο και στο αιώνιο. Τότε θα σωθεί ο κόσμος δι’ αυτού. Γένοιτο!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.