Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, παρουσιάζει δηλώσεις «θεωρητικών» και ακραίων εκφραστών της νέο-οθωμανικής πολιτικής κατά Ελλάδας και Κύπρο

Mε τίτλο: «Η Αθήνα θέλει πόλεμο», η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, παρουσιάζει δηλώσεις «θεωρητικών» και ακραίων εκφραστών της νέο-οθωμανικής πολιτικής κατά Ελλάδας και Κύπρου -σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο- όπως είναι ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχατ Γιαϊτζί, και ο αναλυτής – αντιπτέραρχος ε.α. Ερντογάν Καρακούς. Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας και την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες που έχει «χτυπήσει» … κόκκινο, Γιαϊτζί και Καρακούς υποστηρίζουν προκλητικά πως η Ελλάδα επιχειρεί να παγιδεύσει την Τουρκία, «παρασύροντάς την σε πόλεμο».

«Η Ελλάδα, που κλείδωσε με ραντάρ των S-300 τα τουρκικά F-16, συνεχίζει τις προκλήσεις σε θάλασσα και αέρα. Οι ειδικοί εκτιμούν πως στόχος αυτής της συμπεριφοράς, είναι να παρασυρθεί η Τουρκία σε πόλεμο. Ο υποναύαρχος ε.α. Τζιχατ Γιαϊτζί εκτίμησε πως: “Το παιχνίδι είναι μεγάλο’”ενώ ο απόστρατος Ερντογάν Καρακούς δήλωσε απερίφραστα πως : ‘‘Η Ελλάδα θέλει πόλεμο. Στοχεύει στην πλήρη κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο έχοντας τη Δύση από πίσω της’’» σχολιάζει η εφημερίδα.

Μιλώντας στην εφημερίδα ο Γιαϊτζί, τ. αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, έκανε λόγο για «συνομωσία» ΗΠΑ – Ευρώπης που «συνεργούν μαζί με την Αθήνα κατά της Τουρκίας» τονίζοντας πως το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι -υποτιθέμενες- ελληνικές παρενοχλήσεις. «Εξελίσσεται ένα παιχνίδι κατά της Τουρκίας στο παρασκήνιο. Η Τουρκία θα παρενοχλείται συνεχώς και αν τελικά προστατεύσει τον εαυτό της, θα την χαρακτηρίσουν επιτιθέμενη» δήλωσε.

Ο ίδιος επανέλαβε τον φόβο να προχωρήσει η Ελλάδα στην -καθόλα νόμιμη- αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Κίνηση που η Τουρκία έχει προειδοποιήσει με casus belli. «Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, μπορούμε να δούμε από την Ελλάδα ακόμη και αύξηση των χωρικών της υδάτων ανά πάσα στιγμή. Αυτό βέβαια δεν είναι δυνατόν να το αποδεχθεί η Τουρκία. Πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη απάντηση με στρατιωτικά μέσα» τόνισε ο Γιαϊτζί, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως μετά θα αρχίσουν τα δύσκολα για την Άγκυρα και αποβληθεί από το ΝΑΤΟ «Τι θα γίνει μετά ; Θα πουν πως : ‘‘Η Ελλάδα ασκεί το δικαίωμά της βάσει του διεθνούς δικαίου’’, ‘‘Αυτό είναι απαράδεκτο, ας βγάλουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ’’».

Σημειώνοντας πως Κύπρος και Ισραήλ θα μπορούσαν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ μετά την αποπομπή της Τουρκίας, ο απόστρατος ναύαρχος επεσήμανε : «Θα τεθεί σε κίνδυνο και η ύπαρξή μας στην Κύπρο, αφού όλη η Ευρώπη δέχεται και αναγνωρίζει τη Νότια Κύπρο ως τον μοναδικό κυρίαρχο του νησιού. Επιπλέον, κατά την επέμβαση κατά του PKK/PYD/YPG, θα θεωρηθεί ότι έχουμε παρέμβει με τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ στη Συρία, αφού θεωρούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ. Πρέπει να αναλάβουμε δράση πριν υπάρξει μια τέτοια αρνητική εξέλιξη. Η Τουρκία θα πρέπει να καλέσει αμέσως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε συνεδρίαση και να εξηγήσει μία προς μία την ανομία της Ελλάδας» κατέληξε ο Γιαϊτζί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αναλυτή και απόστρατου αντιπτέραρχου Ερντογάν Καρακούς, ο οποίος επεσήμανε πως η Ελλάδα θέλει να παρασύρει την Τουρκία σε … πόλεμο: «Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της στρατιωτικής ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών, θέλει πόλεμο στην περιοχή με στόχο να ακυρώσει τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, πετυχαίνοντας πλήρη κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε, λέγοντας πως πίσω από την χώρα μας συντάσσεται : «ολόκληρη η Δύση».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.