Το νέο πρασίνισµα λειτουργεί µε ετήσιες δεσµεύσεις και θα είναι απαραίτητο για να µην υπάρξει µεγάλη µείωση στις επιδοτήσεις σε σχέση µε το 2022. ∆ηλαδή ένας παραγωγός µπορεί τη µία χρονιά να λάβει επιδότηση επειδή πραγµατοποίησε καλοκαιρινό κλάδεµα στον ελαιώνα του (18 ευρώ το στρέµµα) και την επόµενη χρονιά να αποφασίσει να µην το κάνει. Η γνωστοποίηση για το ποιες ενέργειες προτίθεται να ακολουθήσει ο παραγωγός από τη σχετική λίστα θα γίνεται µέσω ΟΣ∆Ε.

Από εκεί και πέρα υπάρχει άγνοια σχετικά µε τις πόσες από τις δράσεις από το νέο πρασίνισµα µπορεί να αξιοποιήσει ο παραγωγός. Είναι δεδοµένο ότι ορισµένες από τις δράσεις θα είναι αλληλοαποκλειόµενες, δηλαδή κάποιος που κάνει βιολογική γεωργία δεν πρόκειται να επιδοτηθεί και για το γεγονός ότι εφαρµόζει κάποια φιλοπεριβαλλοντική πρακτική η οποία ήδη περιλαµβάνεται στις δεσµεύσεις του. Το ίδιο ισχύει και µε τα αγροπεριβαλλοντικά προγράµµατα που µπορεί να ακολουθεί ο παραγωγός µέσω του ΠΑΑ. Αναµένονται λοιπόν οι εφαρµοστικές αποφάσεις για να υπάρχει καθαρή εικόνα για το τι µπορεί και τι δεν µπορεί να κάνει ο παραγωγός.

Πακέτο επιλογών για γεωργία ακριβείας και ειδική θρέψη δίνει 84,5 ευρώ το στρέμμα, στη νέα λίστα που δημοσιοποιήθηκε στο συνοπτικό στρατηγικό της ΚΑΠ

Την ενεργοποίηση επιδότησης ύψους 184 ευρώ το στρέµµα για τη φύτευση τοπικών προσαρµοσµένων ποικιλιών κηπευτικών, αποκαλύπτει το νέο συνοπτικό κείµενο Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, που φιλοξενεί την πλήρη λίστα δράσεων από το νέο πρασίνισµα της ερχόµενης περιόδου. Σύµφωνα µε το συνοπτικό πλάνο, προστίθεται στη δράση «Χρήση ανθεκτικών και προσαρµοσµένων ειδών και ποικιλιών» και η καλλιέργεια λαχανικών µε επιδότηση όπως αναφέρεται καθαρά στο πλάνο 184 ευρώ το στρέµµα. Περαιτέρω λεπτοµέρειες για τις σχετικές επιδοτήσεις δεν φιλοξενούνται στο συνοπτικό σχέδιο, ωστόσο φαίνεται πως στο εγκεκριµένο πλάνο της νέας ΚΑΠ, θα υπάρξουν µικρές αλλαγές σε σχέση µε το τελικό πλάνο το οποίο βγήκε στη δηµοσιότητα αρχές του Οκτωβρίου.

Ολοκληρωµένο «πακέτο» για γεωργία ακριβείας-ειδική θρέψη

Για τη χρήση υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας, εξοπλισµού και ειδικής θρέψης προβλέπεται ένα ολοκληρωµένο «πακέτο» ενισχύσεων ύψους 84,5 ευρώ το στρέµµα για τις αροτραίες καλλιέργειες. Το ποσό αυτό «σπάει» ως εξής:

Πρώτον, οι παραγωγοί που έχουν στην κατοχή τους ψεκαστικά µε ακροφύσια µειωµένης διασποράς θα λάβουν 3 ευρώ το στρέµµα, συν 1 ευρώ για την ειδική µεταχείριση των υπολειµµάτων ψεκαστικών υγρών

∆εύτερον, εφόσον χρησιµοποιούν υπηρεσίες γεωργίας ακριβείας (π.χ. χρήση εξοπλισµού δορυφορικής πλοήγησης και αυτοµατισµών), η επιδότηση φτάνει τα 70 ευρώ το στρέµµα όπως λέει το συνοπτικό σχέδιο (σ.σ το αναλυτικό σχέδιο κάνει λόγο για 7 ευρώ, µένει να φανεί ποιο από τα δύο είναι το σωστό).

Τρίτον, 7,5 ευρώ το στρέµµα θα παρέχει η πρόβλεψη χρήσης προϊόντων ειδικής θρέψης (βιοδιεγέρτες, λιπάσµατα βραδείας αποδέσµευσης κ.λπ.

Σηµειώνεται εδώ πως για να πληρωθεί ο παραγωγός τα παραπάνω υπάρχουν επιπλέον προϋποθέσεις. Η πρώτη και κύρια είναι η χρήση ψηφιακής εφαρµογής , η συµπλήρωση των στοιχείων αλλά και η πληρωµή του συµβούλου για την κατάρτιση, παρακολούθηση και βελτίωση του σχεδίου διαχείρισης των καλλιεργειών. H συγκεκριµένη εφαρµογή δεν έχει αναπτυχθεί ακόµη από το ΥΠΑΑΤ, αλλα ούτε υπάρχει κάποια από την αγορά που να έχει λάβει έγκριση για αυτή τη δουλειά.

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.