Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στην ΓΣ του ΟΗΕ ήταν, κατά τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, «μια από τις πιο επιθετικές και εχθρικές ομιλίες που έχει κάνει η ε/κ ηγεσία μέχρι σήμερα».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο Τ/κ ηγέτης αναφέρει πως αυτή η «αλαζονική» – όπως την χαρακτήρισε – στάση του Προέδρου Αναστασιάδη δεν ήταν μόνο έναντι της Τουρκικής Δημοκρατίας και της «τδβκ» – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – αλλά «χρησιμοποίησε επίσης εκφράσεις που προσβάλλουν το κύρος του ΟΗΕ και υποτιμούν τον οργανισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα πρωτοβουλία Γκουτέρες για Κυπριακό-Στην Κύπρο το Φθινόπωρο η ντι Κάρλο

Δεν τον εξέπληξε η ομιλία, ανέφερε. «Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης, που με την ομιλία του αυτή ξεπέρασε τους γνωστούς ε/κ ισχυρισμούς, ανέβασε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του σε νέο επίπεδο τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τον τόνο. Κάνοντας το αυτό δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει την λεγόμενη κυπριακή κυβέρνηση την οποία έχουν σφετεριστεί από το 1963, ως μέσο επίθεσης κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας και της ‘τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου’», είπε ο κ. Τατάρ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν εκπροσωπεί όλο το νησί και ούτε τους Τ/κ που έχουν το δικό τους “ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος», υποστήριξε, ισχυριζόμενος ότι υπερέβη σε περιεχόμενο και ύφος τα όριά του. «(Η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη) είναι μια πλήρης διαστρέβλωση των ιστορικών και υφιστάμενων γεγονότων στο νησί και θα μείνει στην ιστορία της Κύπρου ως νέο μελανό σημάδι», ανέφερε.

«Είναι σαφές ότι αυτές οι δηλώσεις, που δεν θεωρούμε ότι αξίζει να απαντηθούν λεπτομερώς, θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο ‘λαών’ στην Κύπρο και θα επιφέρουν νέο πλήγμα στις προσπάθειες συμφιλίωσης. Είναι κακό παράδειγμα αυτός που λέει αυτά τα λόγια, να δίνει μάθημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη διεθνή κοινότητα σαν να μην ευθύνεται για τις σφαγές και τις θηριωδίες που ξεκίνησαν το 1963 και συνεχίστηκαν για 11 χρόνια», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κριτική στον ΟΗΕ, απαντήσεις στον Ερντογάν και απολογισμός-Το τρίπτυχο του ΠτΔ

Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι αυτές οι σφαγές έφτασαν στο σημείο της γενοκτονίας για τον τ/κ «λαό» και ήταν σαν να τοποθετήθηκε δυναμίτης στα θεμέλια της εταιρικής δημοκρατίας του 1960, κατά την έκφρασή του.

Στις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, συνέχισε, αναφέρεται ποια πλευρά έχει σαμποτάρει μέχρι τώρα τις προσπάθειες για λύση και απέτρεψε την επίτευξη μιας συμφωνίας και «η προσωπική ευθύνη του Αναστασιάδη σε αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο».

Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση, ανέφερε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χρησιμοποίησε την ΓΣ του ΟΗΕ σαν μια πλατφόρμα επίθεσης εναντίον της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Αυτό, υποστήριξε, δεν είναι τίποτε άλλο παρά κατάχρηση ενός θεσμού όπου «δεν δίνεται λόγος στον τουρκοκυπριακό λαό».

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι καταδικάζει έντονα αυτή την “επιθετική και ασεβή στάση” του Προέδρου Αναστασιάδη, αναφέροντας: «επιστρέφουμε τα λόγια που είπε κατά της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, του ‘κράτους’ μας και του τ/κ ‘λαού’ και καλούμε τη διεθνή κοινότητα, που έχει μονόπλευρη στάση, να επανεξετάσει αυτή την προκατειλημμένη της συμπεριφορά».

Για ακόμη μια φορά ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για την ιστορική του – όπως είπε – ομιλία στην ΓΣ του ΟΗΕ και υποστήριξε ότι είναι δικαίωμα η αναγνώριση του «κυρίαρχου, ισότιμου κράτους μας και θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία την προσπάθεια απόδοσης αυτού του δικαιώματος».

Όπως ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είχε συνάντηση στην Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΙΔ, Hissein İbrahim Taha, τον οποίο ενημέρωσε για το Κυπριακό αλλά και τις σχέσεις που θα μπορούσε το ψευδοκράτος να αναπτύξει με την Ισλαμική Διάσκεψη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.