ΦΑΝΑΡΙΟΝ: “Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τη χρήση του όρου «Μακεδονική», όπως ρητά και χαρακτηριστικά ζητούσε η απόφαση της πατριαρχικἠς Συνόδου”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στη Μονή Βαλουκλί, όπου και χοροστάτησε.

Να σημειωθεί πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος άγει τα Ονομαστήρια του σήμερα καθώς η αυριανή κυριώνυμη ημέρα της εορτής, συμπίπτει με το Ψυχοσάββατο.

Μεταξύ εκείνων που έσπευσαν να ευχηθούν στον Οικουμενικό Πατριάρχη είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος ο οποίος πρόκειται να συλλειτουργήσει με τον κ. Βαρθολομαίο την Κυριακή της Πεντηκοστής, στον πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Είναι η πρώτη φορά που μέλος της Σκοπιανής Εκκλησίας επισκέπτεται το Φανάρι, ύστερα από 61 ολόκληρα χρόνια εξαιτίας του σχίσματος που δημιουργήθηκε το 1967 μεταξύ της Σκοπιανής Εκκλησίας με το Πατριαρχείο Σερβίας και εν συνεχεία με τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η τελευταία συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές πραγματοποιήθηκε το 1963 ανάμεσα στον τότε Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον Αρχιεπίσκοπο Σκοπίων Δωσίθεο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Στεφάνου και άδραξε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ορισμένα θέματα.

«Εάν η Ορθόδοξος ενότητα ερμηνευθεί υπό το πρίσμα των κοινωνικών ή πολιτειακών σχημάτων και ορισθεί ως κοινοπολιτεία και ομόσπονδος σχηματισμός, τότε έχουμε εκτραπεί της αληθείας. Τότε παύουμε να είμαστε Ορθόδοξοι. Ελπίζουμε ότι θα είστε σταθεροί στις δεσμεύσεις σας και ότι τα λάθη του παρελθόντος θα αποτελούν πηγή γνώσεως προς αποφυγήν επαναλείψεως. Ελπίζουμε ότι ο διαρκής κίνδυνος της Ορθοδοξίας, ο εθνοφυλετισμός, θα αποτελεί μακρινό και μη επαναπροσεγγίσιμο παρελθόν. Αναμένουμε μεγαλύτερη προσοχή και βαθύτερη προσέγγιση των εκκλησιαστικών θεμάτων και σας διαβεβαιούμε ότι είμεθα ότι είμαστε πρόθυμοι να σταθούμε στο πλευρό σας εις το διηνεκές. Η Κωνσταντινούπολη τυγχάνει η γενέτειρά σας, η πνευματική μας μήτρα και έχετε χρέος να καλλιεργείσετε μετ’ αυτής έτη και έτη και επί πάντα και πάσι δεσμούς ακαταλύτους τη δυνάμη του πανσθενουργού Αγίου Πνεύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος ενώ επέστησε την προσοχή, ώστε η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τη χρήση του όρου «Μακεδονική».

Φανάρι: Η σημερινή Θεία Λειτουργία
Σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία της ονομαστικής εορτής Του, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, εν συγχοροστασία μετά των Αρχιερέων της Πόλης και όσων προσήλθαν από το εξωτερικό.

Συμπροσευχόμενη και η αντιπροσωπεία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο, αποκατασταθέντος στην κανονικότητα.

Μετά την Απόλυση, τον εορτάζοντα Προκαθήμενο προσφώνησε ο πρώτος της τάξει Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και αντιφώνησε καταλλήλως ο Πατριάρχης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.