Με λύρες, νταούλια και τραγούδια θα υποδεχθούν τα ποντιακά σωματεία του νομού Ξάνθης την εικόνα της Παναγίας Σουμελά το απόγευμα της Παρασκευής 5 Μαΐου, στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Όπως δήλωσε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Νομού Ξάνθης Θεόδωρος Ρωμανίδης, την αναμένουν με μεγάλη χαρά.

Η εικόνα θα φιλοξενηθεί στον καθεδρικό ναό τής Του Θεού Σοφίας μέχρι την Κυριακή 7 Μαΐου.

νταούλια

Μέλη των συλλόγων Ποντίων Νομού Ξάνθης και Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες», αλλά και διαφόρων πολιτιστικών σωματείων, θα την καλωσορίσουν με τις παραδοσιακές φορεσιές. Μια στρατιωτική μπάντα θα αποδώσει τις αρμόζουσες τιμές στην εικόνα –που θα συνοδεύεται από τον μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα, τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργο Τανιμανίδη και ιερείς –, ενώ τα μέλη των ποντιακών συλλόγων θα παρίστανται και κατά το λαϊκό προσκύνημα. Το Σάββατο και την Κυριακή θα τελεστούν δοξολογίες χοροστατούντων των μητροπολιτών Βεροίας Παντελεήμονα και Ξάνθης Παντελεήμονα, και ενδέχεται να παρίσταται και ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος, μας ενημερώνει ο Θ. Ρωμανίδης.

Το Σάββατο 6 Μαΐου τα σωματεία θα διοργανώσουν εκδήλωση για την Παναγία Σουμελά στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της Ξάνθης, όπου προς τιμήν της θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια.

Μια στάση στους Τοξότες Ξάνθης
Η πομπή με την εικόνα, που θα κατευθύνεται από τη Βέροια στην Ξάνθη, θα κάνει μια στάση στον τάφο του παπα-Γιώργη Τανιμανίδη (ιερέας από την Ίμερα του Πόντου), όπως μας ενημερώνει ο εγγονός του και πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης. «Θεώρησαν καλό οι αρχιερείς, καθώς πάμε στην Ξάνθη, να κάνουν ένα τρισάγιο στον τάφο του που είναι έξω από το ναό της Κοιμήσεως στο χωριό Τοξότες, όπου λειτουργούσε όταν ήρθε στην Ελλάδα», αναφέρει ο πρόεδρος.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.