Κορυφώθηκαν σήμερα οι εορτασμοί των Ελευθερίων της Ξάνθης με αφορμή την συμπλήρωση 99 ετών από την Απελευθέρωση της πόλεως στις 4 Οκτωκτωβρίου 1919.

Επίκεντρο των εορτασμών υπήρξε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης, όπου τελέστηκε η Πανηγυρική Ακολουθία του Όρθρου και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Των Ιερών Ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων εκ του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Θερμών κ. Δημητρίου και Αλικαρνασσού κ. Αδριανού, καθώς και ιερέων και διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης. Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος, αναφερόμενος εις την έννοια της αγιότητος, ως πρότυπον τελειώσεως του ανθρώπου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η Δοξολογία επι τη απελευθερώσει της πόλεως Ξάνθης, κατά την οποία την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Εσωτερικών αρμοδιότητος Μακεδονίας-Θράκης Κα. Αικατερίνη Νοτοπούλου.

Παρέστησαν επίσης οι Πολιτικές αρχές του τόπου, οι Στρατιωτικές Αρχές και εκείνες των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και αντιπροσωπείες των σχολείων Α΄ θμας και Β΄ θμιας εκπαίδευσης, πολιτιστικοί σύλλογοι και πλήθος κόσμου.

Τα τροπάρια της πανηγυρικής ακολουθίας έψαλλαν οι χοροί του Ιεροψαλτικού Συλλόγου Ξάνθης ¨Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης” με χοράρχη τον μουσικολογιώτατο κ. Ιωάννη Κατσούλη, ενώ τον Πανηγυρικό της Ημέρας εξεφώνησε με τρόπο εύληπτο και περιγραφικό ο εκπαιδευτικός του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης κ. Ευάγγελος Σιάκκας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς που ελάμπρυναν την εφετινή πανήγυρη καθώς και όλους όσους συμμετείχαν στην προετοιμασία της.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η Επιμνημόσυνη Δέηση και η Κατάθεση Στεφάνου στο Ηρώο της Πλατείας Ελευθερίας Ξάνθης καθώς και η Μαθητική και Στρατιωτική Παρέλαση. Μετά το πέρας της παρελάσεως ο Σεβασμιώτατος σε δηλώσεις του στα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ εξήρε τη σημασία της ελευθερίας και ευχήθηκε να μας αξιώσει ο Θεός να εορτάσουμε την επόμενη χρονιά την 100 επέτειο των Ελευθερίων της Πόλεώς μας.
Ξάνθη: Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί των Ελευθερίων

Ξάνθη: Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί των Ελευθερίων

Ξάνθη: Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί των Ελευθερίων

Ξάνθη: Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί των Ελευθερίων


Ξάνθη: Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί των Ελευθερίων

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.