Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα μας, έπειτα από ανάλυση σε επιλεγμένα δείγματα, 3.577 περιστατικά που οφείλονται σε νέα στελέχη του ιού, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα (3.373) αφορά στο βρετανικό στέλεχος και μόλις 59 στο νοτιοαφρικανικό. Σύμφωνα με τα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να έχουν εντοπιστεί και αρκετά κρούσματα με το στέλεχος Β.1.1.318 (Variant_E484K), –συνολικά 96 περιστατικά– το οποίο περιλαμβάνει μεταλλάξεις στην ακίδα του ιού, οι οποίες έχουν παρατηρηθεί και στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έως τις 30 Μαρτίου η βρετανική παραλλαγή είχε εντοπιστεί σε 130 χώρες, η νοτιοαφρικανική σε 80 και η βραζιλιάνικη σε 45 χώρες, ενώ στη λίστα των παραλλαγών που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των ειδικών του ΠΟΥ βρίσκονται ήδη έξι νέα στελέχη.

Η επικράτηση της βρετανικής παραλλαγής στη χώρα μας, που είναι κοινά αποδεκτό πλέον ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, είναι από τους βασικούς λόγους για τους οποίους βλέπουμε το κύμα αυτό να μην υποχωρεί εύκολα. Η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι πολύ μεγάλη, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο δείκτης θετικότητας των τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, ο οποίος πανελλαδικά είναι πάνω από 6%, όταν το όριο συναγερμού, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, είναι το 4%. Τα ενεργά κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια υπολογίζονται σε 27.000, με το 50% εξ αυτών να βρίσκεται στην Αττική.

Η Θεσσαλονίκη
Εκτός όμως από το λεκανοπέδιο, όπου καταγράφεται μία σχετική σταθεροποίηση της πανδημίας σε πολύ υψηλά όμως επίπεδα, ανησυχητικοί είναι επιδημιολογικοί δείκτες από άλλες περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, όπου τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε αναλογία πληθυσμού είναι στα ίδια επίπεδα με της Αθήνας, και το τελευταίο δεκαήμερο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 46%, αλλά και η Κοζάνη, όπου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων διπλασιάστηκε τις τελευταίες δέκα ημέρες, με ορατό κίνδυνο η «φωτιά» να επεκταθεί και σε όμορες περιοχές. Ετσι η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε την Παρασκευή να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη αλλά και Αχαΐα.
Η γενική εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι τώρα «βλέπουμε» την κορύφωση του τρίτου κύματος, το οποίο αυτή την περίοδο πλήττει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά συνολικά την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Αν και αναμένουν κάμψη του κύματος, δεν αποκλείουν να καταγραφούν και αυτή την εβδομάδα πολύ υψηλοί αριθμοί ημερήσιων κρουσμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το εγχείρημα της κυβέρνησης με το άνοιγμα των καταστημάτων και τις διαδημοτικές μετακινήσεις για άθληση το Σαββατοκύριακο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Αλλωστε, όπως προειδοποίησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οποιοδήποτε φαινόμενο συνωστισμού από τις «μικρές ανάσες ελευθερίας» με την άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, θα οδηγήσει ξανά στην αυστηροποίηση του πλαισίου.

Οσο πιο γρήγορα εμβολιαστεί ο πληθυσμός, τόσο λιγότερες θα είναι οι πιθανότητες για νέες και ενδεχομένως πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις, σημειώνουν οι ειδικοί επιστήμονες, που εκτιμούν ότι τώρα βλέπουμε μόλις το «πρώτο κεφάλαιο» της ιστορίας των παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Ηδη η επικράτηση της βρετανικής, πιο μεταδοτικής σε σύγκριση με προηγούμενα στελέχη, παραλλαγής στη χώρα μας, και μάλιστα σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80%, σε «συνέργεια» με τη χαλαρή εφαρμογή του lockdown, έχει υψώσει σοβαρά εμπόδια στην προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας, με τα αποτελέσματα να καταγράφονται στην εξέλιξη αυτού του τρίτου επιδημικού κύματος της COVID-19: ενώ το ιικό φορτίο σε περιοχές όπως η Αττική, παρά τον ενάμιση μήνα αυστηρών περιοριστικών μέτρων, παραμένει εξαιρετικά υψηλό και σε άλλες περιοχές όπως η Κεντρική και η Δυτική Μακεδονία αυξάνεται, τα περιθώρια του ΕΣΥ να αντιμετωπίσουν την πολύ αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας, έχουν στενέψει δραματικά.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.