Βυρώνεια Σερρών: Στο γραφικό εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου στο παλαιό στρατόπεδο εορτάστηκε χτες 2 Μαΐου η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου.

Στο κήρυγμά του ο πατήρ Ιωάννης τόνισε ότι ο Άγιος Αθανάσιος ονομάστηκε Μέγας από την Εκκλησία γιατί κράτησε ορθή, ακαινοτόμητη, ανόθευτη και αναλλοίωτη την Αγία πίστη του Χριστού, καθοδηγούμενος από το Άγιο Πνεύμα, και εξέφρασε την αλήθεια της ορθόδοξης πίστης, όπως αυτή διαχρονικά μέχρι σήμερα παραμένει μία και μοναδική.

Βυρώνεια Σερρών
Στην ακολουθία ιερούργησαν ο πατήρ Ιωάννης Καλαϊτζής και ο πατήρ Αναστάσιος. Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκε πλήθος κόσμου που ήρθε να προσκυνήσει τον Άγιο. Παρέστησαν επίσης και αιρετοί άρχοντες της περιοχής, όπως ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σιντικής και υποψήφιος δήμαρχος κύριος Ζήσης Λούγγος, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριος Ευθύμιος Σπανίδης, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βυρωνείας, κος Παύλος Ναζηρίδης, καθώς και ο υποψήφιος δήμαρχος, κύριος Φώτης Καχπάνης.

Βυρώνεια Σερρών– Ξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου, η ιστορία του
Η ιστορία της εκκλησίας αυτής ανάγεται, όπως μας εξήγησε ο καθηγητής πληροφορικής και εξάδελφος του προέδρου της κοινότητας, κος Παύλος Ναζηρίδης, πριν την απελευθέρωση της Μακεδονίας, το 1905 και χτίστηκε από τον Βούλγαρο ηγεμόνα Φερδινάνδο μαζί με άλλους ναούς με σκοπό να προσηλυτιστούν οι Έλληνες στα κελεύσματα της Βουλγαρικής Εξαρχίας.

Με τους βαλκανικούς πολέμους και την απελευθέρωση ο ναός αποδόθηκε στους Ορθόδοξους Έλληνες, αλλά γίνεται ευρέως γνωστότερος όταν καταφθάνουν στην περιοχή οι πρώτοι πρόσφυγες μετά από την συνθήκη της Λοζάνης το 1922-23 και αρχίζουν να συντηρούν και να λειτουργούν το ναό. Δυστυχώς λίγα χρόνια αργότερα ο ναός βρίσκεται μισοκατεστραμμένος από τους Γερμανικούς βομβαρδισμούς με τους κατοίκους να τον αναστηλώνουν και πάλι. Την τελική της μορφή έλαβε η εκκλησία το 1968, όταν ο ελληνικός στρατός τοποθέτησε τον τρούλο στην οροφή της.

Βυρώνεια Σερρών
Βυρώνεια Σερρών- Ξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου, μεγάλο πανηγύρι

Μετά το πέρας της Ακολουθίας στήθηκε μεγάλο πανηγύρι στον υπαίθριο χώρο του παλαιού στρατοπέδου με μουσική, τραγούδια, χορό και πολλά και παραδοσιακά εδέσματα. Ο καιρός ευτυχώς ήταν πολύ καλός και ο περιβάλλοντας χώρος ιδιαίτερα φροντισμένος, με τον πρόεδρο της κοινότητας να παίρνει τα εύσημα από τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου για την άψογη διοργάνωση. Όπως μας εξήγησαν οι κάτοικοι της περιοχής, η φετινή πανήγυρη σκοπό έχει να μαζευτούν χρήματα για την αγορά νέας καμπάνας για το ναό καθώς την παλαιότερη την αφαίρεσαν ιερόσυλοι και δεν βρέθηκε ποτέ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.