ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ – ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ – Απαγόρευσαν την είσοδο στο Κοσσυφοπέδιο του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου και επτά ακόμη Σέρβων Επισκόπων με τις να «προσπάθουν να ταπεινώσουν την εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία και να δημιουργήσουν νέους φόβους και ανησυχίες στους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο προκειμένου να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τα ιερά και τα σπίτια τους» αναφέρει η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας σε ανακοινωθέν που εξέδωσε

Αναλυτικά το ανακοινωθέν:

Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εμποδίζεται να πάει στο Πατριαρχείο του Πετς είναι σαν να απαγορεύεται στον Πάπα να πάει στο Βατικανό ή στον καθεδρικό ναό του Καντέρμπουρυ. Εμείς οι Επίσκοποι μαζευόμαστε μια φορά το χρόνο από όλο τον κόσμο, από όλες τις ηπείρους, διασχίζουμε πολλά σύνορα χωρίς κανένα πρόβλημα, εκτός από τις περιπτώσεις που χρειάζεται να έρθουμε στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, την πνευματική μας εστία.

Αυτή η ανομία που διαπράχθηκε μπροστά στον κόσμο σε μια εποχή που η κυβέρνηση της Πρίστινα ελπίζει να γίνει δεκτή στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι μια ωχρή εικόνα του τι κάνει η κυβέρνηση εκεί καθημερινά στον σερβικό λαό που ζει στους αιώνες του– παλιός χώρος διαβίωσης, στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια για τουλάχιστον μιάμιση χιλιετία, για τον οποίο μαρτυρούν έντονα αρχαία μοναστήρια και εκκλησίες, τάφοι, τοιχογραφίες και εικόνες ανεκτίμητης αξίας.

Ως εκ τούτου, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων επισημαίνει σε όλους τους υπεύθυνους διεθνείς παράγοντες που έχουν την ικανότητα να επηρεάσουν τις αρχές της Πρίστινα ότι με την πράξη αυτή απέδειξαν χονδροειδώς ότι οι διεθνώς αναγνωρισμένες και οικουμενικά δεσμευτικές διατάξεις της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα , ευρωπαϊκές συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και άλλες συμβάσεις που εγγυώνται άμεσα το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία, το δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης και συνείδησης σε κάθε άτομο, συμπεριλαμβανομένου του Σέρβου Πατριάρχη, των επισκόπων , ιερείς και πιστούς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και θρησκείας, το δικαίωμα στην ελευθερία του ειρηνικού συνέρχεσθαι και άλλα κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες. Καλούμε επίσης τους Ορθόδοξους και ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο και τους πνευματικούς ηγέτες του να υπερασπιστούν τον σεβασμό των θρησκευτικών μας δικαιωμάτων με προσευχή και άλλα μέσα.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν ήταν, δεν είναι τώρα και σίγουρα δεν θα είναι πολιτικός θεσμός στο μέλλον, αλλά είναι και παραμένει η πνευματική Μητέρα των Ορθοδόξων Σέρβων που εκτελεί ανεμπόδιστα την πνευματική της αποστολή σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ούτε στη Δημοκρατία της Σερβίας ούτε σε άλλες χώρες, έχει την ιδιότητα της κρατικής Εκκλησίας ή ενός πολιτικού οργανισμού και επομένως δεν μπορούν να εφαρμοστούν πολιτικά κριτήρια σε αυτήν.

Οι σημερινές αρχές στην Πρίστινα προσπάθησαν να ταπεινώσουν τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και να δημιουργήσουν νέους φόβους και ανησυχίες στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια, προκειμένου να μην τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τα ιερά και τα σπίτια τους.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καταθέσει παντού, ειδικά στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, και εξακολουθεί να μαρτυρεί σήμερα ότι παραμένει με τον λαό της, ανεξάρτητα από τη βία που ασκείται συστηματικά και ατιμώρητα εναντίον των ορθοδόξων Σέρβων για δεκαετίες, ειδικά από το 1999 έως σήμερα.

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο καλεί τις διεθνείς αρχές στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σταματήσουν την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του σερβικού λαού. Ο Σέρβος Πατριάρχης και οι αρχιεπίσκοποι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας παραμένουν με τον λαό τους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.