Για το σοβαρό πρόβλημα της έμφυλης βίας γενικότερα και ειδικότερα μέσω διαδικτύου μίλησε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, δίνοντας έμφαση στον βαθύ αντίκτυπο στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των ατόμων, στην αξιοπρέπεια και στη ζωή τους σε όλα τα επίπεδα.
Όπως ανέφερε η κ. Βόζεμπεργκ στην ομιλία της για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η έμφυλη βία, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου, είναι βαθιά ριζωμένη στις διαρθρωτικές ανισότητες στην κοινωνία μας. Εξακολουθεί να είναι αθόρυβη και να αποτελεί μία από τις σοβαρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από προκαταλήψεις λόγω φύλου, έμφυλα στερεότυπα και τη συνεχή εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων εξουσίας.
Παράλληλα σημείωσε πως στη σημερινή ψηφιακή εποχή, το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν γρήγορα νέους κοινωνικούς ψηφιακούς χώρους και μετασχηματίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα συναντώνται, επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν. Οι μορφές έμφυλης βίας, που διευκολύνονται από το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες, καθίστανται όλο και συχνότερες.
Ωστόσο, η έμφυλη βία στο διαδίκτυο δεν είναι μια νέα μορφή βίας, σημείωσε η κ. Βόζεμπεργκ, αλλά η συνέχεια της έμφυλης βίας εκτός διαδικτύου έχει βαθύ αντίκτυπο στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των ατόμων, στην αξιοπρέπεια και στη ζωή τους σε όλα τα επίπεδα.
Τόνισε επίσης πως στην εποχή μας η διαδικτυακή βία αναδεικνύεται σε μια από τις βασικές μορφές βίας σε βάρος των γυναικών, με αυξανόμενα ποσοστά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση που πρέπει να μας προβληματίσουν.
Συγκεκριμένα:
Περίπου το 7% των γυναικών στην Ένωση έχουν υποστεί παρενόχληση στον κυβερνοχώρο τους τελευταίους 12 μήνες.
Μία στις δέκα γυναίκες έχουν βιώσει παρενόχληση στο διαδίκτυο μέχρι την ηλικία των 15 ετών, ενώ φαίνεται αυτή η μορφή βίας να είναι πιο διαδεδομένη στους νεότερους χρήστες του διαδικτύου, με 1 στις 5 νεαρές γυναίκες στην ΕΕ -ηλικίας 18-29 ετών- να αναφέρουν διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση.
Παράλληλα, η κ. Βόζεμπεργκ επισήμανε πως η πανδημία, ο εκτεταμένος περιορισμός στα σπίτια και η κατακόρυφη αύξηση της χρήσης του ίντερνετ έχουν οδηγήσει σε έξαρση παρόμοιων φαινομένων. Το διαδίκτυο οριοθετεί ένα ευρύ πεδίο αναδυόμενων μορφών βίας, που ξεκινούν από τη δημοσίευση προσβλητικών σχολίων και εικόνων ή τη ρητορική μίσους και φτάνουν έως τον εκφοβισμό και τη σεξουαλική κακοποίηση.
Επειδή η νομοθεσία κινείται πάντα πιο αργά σε σχέση με την τεχνολογία είναι σημαντικό να κάνουμε τώρα τα βήματα εκείνα, που θα μας επιτρέψουν να θωρακίσουμε τα δικαιώματα των θυμάτων της διαδικτυακής βίας από μελλοντικές απειλές, τόνισε η κ. Βόζεμπεργκ.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του φαινομένου της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιεί μια ολιστική προσέγγιση για την ποινικοποίηση ορισμένων συμπεριφορών, αλλά και για την υποστήριξη και την προστασία των θυμάτων αυτών των συμπεριφορών.
Η ίδια επισήμανε πως «ζητάμε από την Επιτροπή να θεσπίσει άμεσα με Οδηγία, ελάχιστους κανόνες σχετικά με τον ορισμό του εγκλήματος της βίας στο διαδίκτυο, να εντάξει την διαδικτυακή βία στα επαχθή εγκλήματα χρησιμοποιώντας ως νομική βάση το άρθρο 83 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Ζητάμε επίσης να προωθήσει δράσεις για την πρόληψη αυτό του εγκλήματος και μέτρα για την προστασία και την αποκατάσταση των θυμάτων. Αναφορικά με την πρόληψη, επικεντρωνόμαστε ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, στην ευαισθητοποίηση, στην εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και στην προώθηση της έρευνας».
Επιπλέον, σημείωσε πως προκειμένου να προστατευθούν και να υποστηριχθούν τα θύματα της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο, η έκθεση περιλαμβάνει δράσεις για την προστασία και στήριξη των θυμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη βελτίωσης και διευκόλυνσης της υποβολής καταγγελιών και αποφυγής της δευτερογενούς θυματοποίησης.
Καταλήγοντας η κ. Βόζεμπεργκ επισήμανε πως η πρωτοβουλία υπογραμμίζει την ανάγκη ύπαρξης σαφούς στρατηγικής για τη συλλογή αναλυτικών και συγκρίσιμων δεδομένων και την υποβολή εκθέσεων από τις σχετικές αρχές. Εάν η Ευρωπαϊκή ένωση επιθυμεί να διαθέτει κατάλληλο πλαίσιο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένης της βίας στο διαδίκτυο, ή της βίας κατά των γυναικών εν γένει, πρέπει να είναι σε θέση να συλλέγει και να δημοσιεύει δεδομένα σχετικά με τις διάφορες μορφές έμφυλης βίας στο διαδίκτυο.
«Η βία σε όλες τις μορφές της είναι ένα έγκλημα, για το οποίο πρέπει έχουμε μηδενική ανοχή. Ευελπιστώ στην ευρεία στήριξη της πρωτοβουλίας μου, ώστε να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα όλοι μαζί», σημείωσε.