Ο πρωθυπουργός έβαλε το πολιτικό πλαίσιο και τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, λένε κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν «εμείς έχουμε τραβήξει μια γραμμή απέναντι σε φαινόμενα τύπου Νίκου Παππά»

Το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνουν οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η σφοδρή σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη και η άρνηση του πρωθυπουργού να συνομιλήσει με τον Νίκο Παππά και να αποδεχθεί τον ρόλο του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω της καταδίκης με 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, κατέδειξαν ότι το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί θεσμικό συνομιλητή στην Χαριλάου Τρικούπη.

Όπως έλεγαν το πρωί της Πέμπτης κυβερνητικές πηγές κάνοντας μια αποτίμηση της συζήτησης, ο πρωθυπουργός έβαλε το πολιτικό πλαίσιο και τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι «μένουμε στη θεσμική συμπεριφορά του πρωθυπουργού στη Βουλή που ήταν μια δήλωση αρχής» τονίζοντας ότι «εμείς έχουμε τραβήξει μια γραμμή απέναντι σε φαινόμενα τύπου Νίκου Παππά»

Ανδρουλάκης: Θα σας ανοίξουμε την πόρτα εξόδου στο Μαξίμου- Μητσοτάκης: Ελάτε με φόρα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονική συμπεριφορά, σημειώνοντας ότι «οι μέρες της παντοδυναμίας της είναι παρελθόν». Ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να «ξεκαβαλήσει το καλάμι» και υποστήριξε ότι η στάση της επιταχύνει την έξοδο της από το Μέγαρο Μαξίμου. «Εμείς θα είμαστε εδώ με προτάσεις και κριτική για να σας ανοίξουμε με χαρά την πόρτα εξόδου», είπε χαρακτηριστικά. Από πλευράς του ο πρωθυπουργός απάντησε πως αν υπάρχουν αλαζονικές συμπεριφορές, «δεν γίνονται αποδεκτές» από τον ίδιο και συμπλήρωσε πως «ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει σε 3 χρόνια ποιος θα κυβερνήσει», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ελάτε με φόρα».

Αναλυτικά ο διάλογος:

– Ανδρουλάκης: Το ύφος και η συμπεριφορά κυρίως υπουργών δείχνουν ότι οι μέρες της παντοδυναμίας σας είναι παρελθόν. Πρέπει να ξεκαβαλήσετε από το καλάμι. Όσο συνεχίζετε αυτή την αλαζονική συμπεριφορά τόσο επιταχύνετε την έξοδο σας από το Μαξίμου και εμείς θα είμαστε εδώ με προτάσεις και κριτική για να σας ανοίξουμε με χαρά την πόρτα εξόδου.

– Μητσοτάκης: Αν υπάρχουν – που μπορεί να υπάρχουν αλαζονικές συμπεριφορές – αυτές δεν γίνονται αποδεκτές από εμένα. Και το έχω αποδείξει. Έρχεστε όμως εσείς με τον ενθουσιασμό της εκλογής σας να μας πείτε τι; Να μας διευκολύνετε και να μας ανοίξετε την πόρτα για να φύγουμε εμείς και να έρθετε υποθέτω εσείς. Ελάτε με φόρα – που έλεγε και η κυρίαα Τσαπανίδου. Θεμιτή η φιλοδοξία σας αλλά αυτό θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός σε 3 χρόνια. Εδώ θα είμαστε λοιπόν.

Σύγκρουση για το ΑΣΕΠ, ο πράσινος ΣΥΡΙΖΑ και το σαρδάμ

Ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την πρωτολογία του κ. Ανδρουλάκη εξέφρασε την απογοήτευση του καθώς όπως είπε «μάλλον είχα υψηλές προσδοκίες». Ο πρωθυπουργός κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψει την στείρα αντιπολίτευση ενώ εξέφρασε την ευχή να βρεθεί κοινός βηματισμός για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Ωστόσο, καυτηρίασε την στάση του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και την ενίσχυση της μοριοδότησης εντοπιότητας για προσλήψεις σε απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι δεν διακατέχεται από «μανιχαϊσμό» αλλά δεν προτίθεται να συναινέσει στην συνενοχή.

Ο διάλογος έχει ως εξής:

– Μητσοτάκης: Διαπίστωσα κ. Ανδρουλάκη ότι τίποτα δεν άλλαξε μετά τις εσωκομματικές εκλογές σας. Ίσως να είχα υψηλές προσδοκίες αλλά αυτό που διαπίστωσα σήμερα είναι ότι το μόνο που καταφέρατε ήταν μια στροφή 360 μοιρών μέχρι να καταλήξετε ξανά στην αρχική σας θέση. Η προσπάθεια σας να παρουσιάσετε μια κατάσταση που δεν ισχύει είναι μια προσπάθεια που ήδη έχει καταδικαστεί. Είμαστε μια κεντροδεξιά προοδευτική δύναμη που θα υπερασπίζεται πάντα τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Διατύπωσα την ευχή να μπορέσουμε να βρούμε κοινό βηματισμό για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται και να συμφωνήσουμε στο τι συνιστά πρόοδος και τι οπισθοδρόμηση. Ήταν το δικό σας κόμμα που καταψήφιζε σοβαρές μεταρρυθμίσεις μόνο και μόνο γιατί νομίζατε ότι έτσι κάνετε αντιπολίτευση.

– Ανδρουλάκης: ακούσαμε τον πρωθυπουργό να παραδίδει μαθήματα συνέπειας, αξιοπιστίας, προόδου σε όλα τα κόμματα. Είναι η στάση μας υπεύθυνη και προοδευτική στο νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ; Τι έφερε η ΝΔ με αυτό το νομοσχέδιο; Τα ίδια ακούσαμε και το 2021. Ότι είχαμε λάθος εμείς και αυτοί υποτίθεται είχαν δίκιο. Σήμερα έχω μπροστά μου 32 νομοθετικές παρεμβάσεις που μεσολάβησαν . Πως είναι δυνατόν να μιλάτε για σωστή μεταρρύθμιση όταν αναγκάζεστε να την διορθώσετε 32 φορές. Είμαστε εμείς μανιχαϊστές; Ας το ακούσει ο λαός που σπουδάζει τα παιδιά του. Γιατί μας εγκαλεί ο κ. Μητσοτάκης; Γιατί δεν δεχτήκαμε να είναι 40 μόρια για την εντοπιότητα, 5 για διδακτορικό και 2 για μεταπτυχιακό. Υποτιμάτε και υποβαθμίζετε χιλιάδες ανθρώπους με ακαδημαϊκούς τίτλους. Θέλουμε κίνητρα αξιοκρατίας σε όλα τα ζητήματα του ΑΣΕΠ. Μας ρωτάει αν είμαστε υπέρ ή κατά της αξιολόγησης. Φυσικά και είμαστε υπέρ αλλά για αξιοκρατική αξιολόγηση πρέπει να δούμε τους αξιολογητές. Δεν θέλετε συναίνεση αλλά συνενοχή. Συνενοχή για την στήριξη των ισχυρών δεν θα βρείτε.

– Μητσοτάκης: Φέραμε ένα νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει το ΠΑΣΟΚ (σαρδάμ). Συγγνώμη, που εκσυγχρονίζει το ΑΣΕΠ – το ΠΑΣΟΚ δεν εκσυγχρονίζεται. Διαφωνείτε με την προσπάθεια μας να τοποθετήσουμε υπαλλήλους σε νησιά απομακρυσμένα; Διαφωνείτε με τα πριμ παραγωγικότητας; Να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση για το αν μέσα από ένα σύστημα αξιολόγησης πρέπει ή όχι να πληρώνουμε κάτι παραπάνω εκείνους τους υπαλλήλους που κάνουν καλά την δουλειά τους. Αυτό τι είναι; Είναι προοδευτικό; Εμείς πιστεύουμε πως ναι. Όταν λοιπόν αρνείστε μεγάλες μεταρρυθμιστικές αλλαγές που φέρνουμε νομίζοντας ότι έτσι κάνετε καλύτερη αντιπολίτευση και επειδή δημοσκοπικά σας δείχνουν ενδεχομένως ως τον αντίπαλο πόλο μην απορείτε όταν θα παραμένετε στις εκλογές καθηλωμένοι. Αυτή η τακτική με ανάγκασε στο παρελθόν να αποκαλέσω το ΠΑΣΟΚ πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Εύχομαι στο μέλλον να διαψευστώ.

Η σύγκρουση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη επεκτάθηκε και στα ζητήματα στελέχωσης των Ανεξάρτητων Αρχών, διαδικασίες που απαιτούν αυξημένη συναίνεση αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν της εισόδου της χώρας στα μνημόνια.

– Μητσοτάκης: Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε συνθήκες συναίνεσης. Εδώ και 3 μήνες ο Πρόεδρος της Βουλής προσπαθεί να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία για νέο Συνήγορο του Πολίτη. Η θητεία του Συνηγόρου έχει λήξει εδώ και 2,5 χρόνια. Προτείναμε πρόσωπο που έχει όλα τα εχέγγυα και σίγουρα δεν προέρχεται από τον δικό μας πολιτικό χώρο. Και εδώ και 3 μήνες δεν έχουμε καμία απόφαση. Δηλαδή τι θέλετε; Να αναθεωρήσουμε το άρθρο του Συντάγματος για να μην απαιτείται μεγάλη πλειοψηφία.

– Ανδρουλάκης: Λέει ο πρωθυπουργός ότι περιμένει 3 μήνες. Συγγνώμη αλλά είχαμε εσωτερικές διαδικασίες και πρέπει να κλείσει ο κύκλος θεσμικά και πολιτισμένα και να απαντήσουμε στην Βουλή. Όμως όταν είχαμε κανονικά όργανα δεν αναζητήσατε συναίνεση από το ΠΑΣΟΚ για την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Μια χαρά τα βρήκατε με τον Βελόπουλο. Μας μιλάτε για υπευθυνότητα αλλά ο καθένας έχει μια ιστορία. Δεν ήμουν εγώ το 2010 όταν καιγόταν η χώρα με την ψήφο μου να την οδηγήσω στη δραχμή. Εσείς ήσασταν. Εμείς τηρήσαμε υπεύθυνη και πατριωτική στάση.

– Μητσοτάκης: Ας μην γυρίσουμε πίσω για το ποιος καταδίκασε ή έσωσε την χώρα. Γυρίζοντας στο 2010 να σας πω ότι η ιστορία θα γράφει ότι η χώρα χρεοκόπησε επι δικών σας ημερών. Εγώ ήμουν βουλευτής. Και τότε ψηφίζατε προϋπολογισμό με παροχές γιατί όπως έλεγε ο πρωθυπουργός σας τότε “λεφτά υπάρχουν” για να χρεοκοπήσει η χώρα 4 μήνες μετά.

Η κόντρα με Παππά και οι αιχμές για Σαμαρά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με ξεκάθαρο τρόπο και στο ερώτημα «γιατί αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής όταν ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Παππάς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι δεν αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κ. Παππά, καθώς είναι «ένας πολιτικός καταδικασμένος με 13-0», ενώ η αποστροφή του «δεν θα συνομιλήσω, δεν θα χαριεντιστώ με τον κ. Παππά», ερμηνεύτηκε ως δηκτικό σχόλιο για την πρόσφατη συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Νίκο Παππά.

Ο κ. Παππάς από την πλευρά του μίλησε για θεσμικό ατόπημα του πρωθυπουργού.

Ο διάλογος έχει ως εξής:

– Μητσοτάκης: Ξεκινώ με μια πολιτική παρατήρηση. Απόρησαν κάποιοι που δεν παρακολούθησα την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13- 0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο. Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του. Και αυτό συνιστά κοινοβουλευτισμό. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή μου την στάση. Έχουμε να κάνουμε με αρχηγό αντιπολίτευσης μεταβατικό και κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος ποιου ομιλεί. Του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Γκλέτσου; Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρει αρχηγό και βηματισμό θα είμαι εδώ για να κάνουμε σωστή και θεσμική αντιπαράθεση. Μην απορήσετε λοιπόν αν αναχωρήσω και στην δευτερολογία σας γιατί αυτή θα είναι η στάση μου έως ότου εκλέξετε αρχηγό.

– Παππάς: Περιμέναμε και ξέραμε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα εργαλειοποιήσει την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Δεν περιμέναμε όμως αυτό το θεσμικό ατόπημα. Τα περί χαριεντισμών δεν τα σχολιάζω γιατί δεν απευθύνονται σε εμένα. Έχει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παρελθόν προσπαθειών ανάμιξης στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Τώρα θέλει να επιλέξει και ποιος θα ασκήσει καθήκοντα αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όσα επιθυμεί εκφεύγουν του ρόλου του. Είναι ασεβής προς τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, δειλός γιατί δεν είναι στην αίθουσα να μας αντιμετωπίσει και ενοχικός. Γιατί; Όχι γιατί μετάνοιωσε για όσα ενορχήστρωσε εναντίων μας αλλά γιατί αναγκάστηκε να εφαρμόσει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Αποτελεί στίγμα η σημερινή του συμπεριφορά. Δεν μας ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά σας αλλά το ποιος θα εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο δεν είναι δική του δουλειά. Τελεία και παύλα

Οι αναφορές σε Βελόπουλο και Χαρίτση

Ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε ξεχωριστές αναφορές προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, αλλά και στον Αλέξη Χαρίτση.

Απευθυνόμενος συνολικά στα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «Η παρατήρηση τώρα αφορά τα κόμματα προς τα δεξιά της ΝΔ και την άχαρη συζήτηση περί πατριωτισμού. Ο πατριωτισμός δεν είναι έννοια που πρέπει να την διαφημίσουμε. Είναι στάση ζωής και φαίνεται μέσα από τις συμπεριφορές και τις δράσεις του καθενός. Έχω μιλήσει για την παράταξη που έχω την τιμή να ηγούμαι. Και αποδεικνύουμε στην πράξη τον πατριωτισμό μας με την ενίσχυση των εξοπλιστικών. Με την αυστηρή και δίκαιη προστασία των συνόρων μας. Και είναι πατριωτισμός να δημιουργούμε μια ισχυρή εθνική οικονομία που θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε περαιτέρω τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν αυτοδιαφημίζομαι ως πατριώτης ούτε προβάλω τον πατριωτισμό μου ως διαπιστευτήριο στον πολιτικό μου λόγο. Δεν μίλησα για κανέναν συγκεκριμένα όταν μίλησα για πατριώτες της φακής οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί είδατε στο πρόσωπο σας τους πατριώτες της φακής κ. Βελόπουλε. Πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων. Είναι γεμάτη η ιστορία του κόσμου από εκείνους που αγωνίζονται να πείσουν ότι είναι περισσότερο πατριώτες από τους άλλους αλλά στην πρώτη δυσκολία θα βάλουν την ουρά στα σκέλια«.

Απαντώντας, δε, στις αναφορές της Νέας Αριστεράς για το μεταναστευτικό είπε: «Για τον κ. Χαρίτση που είπε ότι υπάρχει μια άλλη πολιτική στο μεταναστευτικό. Τον ρωτώ αν η άλλη πολιτική που εισηγείται είναι η μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ 2015-19. Αν αυτό λέει τότε σας απαντώ ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει αυτή την πολιτική ούτε πρόκειται να γυρίσουμε στην πολιτική των ανοικτών συνόρων. Δεν είναι η πολιτική μας των ανοικτών συνόρων της Μόριας και της σεξουαλικής κακοποίησης μικρών προσφυγόπουλων».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.