Μνημόσυνο για τους ήρωες που θυσιάστηκαν το Δεκέμβριο του 1989 στους αγώνες για τη δημοκρατία, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου.

Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, ενώ παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, ο Πρωθυπουργός Λούντοβιτς Όρμπαν, αξιωματούχοι και πλήθος πιστών.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του ανέφερε: «Προσευχόμαστε σήμερα έτσι ώστε να βρουν αιώνια ανάπαυση οι ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Ο αγώνας τους ήταν δίκαιος γιατί το μόνο που απέτισαν ήταν η ελευθερία».

Μνημόσυνα όμως τελέστηκαν σε όλη τη ρουμανική επικράτεια, σε πόλεις όπως η Άλμπα Ιούλια, η Κραϊόβα, η Κωστάντζα, το Τεργκόβιστε κ.α., που πλήρωσαν με φόρο αίματος τον αγώνα αυτό.

Η εξέγερση ξεκίνησε στην πόλη της Τιμισοάρα και σύντομα εξαπλώθηκε σε όλη την η χώρα, με αποκορύφωμα την δίκη και την εκτέλεση του επί πολλών ετών κομμουνιστή ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου, και το τέλος της 42χρονης κομμουνιστικής κυριαρχίας στη Ρουμανία.

Υπήρξε επίσης, η τελευταία διάλυση ενός κομμουνιστικού καθεστώτος σε χώρα του Συμφώνου της Βαρσοβίας κατά τη διάρκεια των γεγονότων του 1989, και η μόνη που ανέτρεψε βίαια την κυβέρνηση μιας χώρας και εκτέλεσε τον ηγέτη της.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.