Με μεγαλοπρέπεια αναμένεται να εορταστεί η εορτή της Εισόδου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα. Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία και η Αρχιεπισκοπή Βουκουρεστίου έχει προγραμματίσει λιτανεία της Βαϊοφόρου στην Πρωτεύουσα, το οποίο κατά την τοπική παράδοση ονομάζεται “Προσκύνημα των Λουλουδιών”.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Το Σάββατο του Λαζάρου, που είναι από λειτουργικής πλευράς τα προεόρτια της Κυριακής των Βαΐων, θα πραγματοποιηθεί λιτανεία στην οποία θα συμμετάσχουν ιερείς, μοναχοί, μοναχές και λαϊκοί πιστοί από την Πρωτεύουσα και από την κομητεία Ίλφοβ.

Κρατώντας κλάδους των βαΐων και ψέλνοντας: «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου» οι κάτοικοι θυμούνται και τιμούν την θριαμβευτική Είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα. Και καθώς έχουν αρθεί οι υγειονομικοί περιορισμοί από την πανδημία της νόσου COVID-19, αναμένεται να συγκεντρωθεί λαοθάλασσα πιστών στους δρόμους και τις λεωφόρου του Βουκουρεστίου.

Παρακάτω παρακολουθήστε βίντεο από την περσινή λιτανεία, όπως μεταδόθηκε από το Trinitas TV:

Η φετινή λιτανεία θα ξεκινήσει από την Ιερά Μονή Radu Vodă στις 16:15 και θα συνεχίσει κατά την ακόλουθη διαδρομή:

Λεωφόρος Mărășești, λεωφόρος Dimitrie Cantemir, οδός Bibescu Vodă, οδός Șerban Vodă (με στάση στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Σπυριδωνα – Νέος Μητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός) , οδός Principatele Unite, οδός Ienăchiță Văcărescu, οδός Sfâwi the Ecaterintaa Bibescu Vodă, Λόφος Bucuriei, και θα καταλήξει στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό (γύρω στις 17:45), όπου τους προσκυνητές θα υποδεχθεί ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

Το πρόγραμμα:
16:00 – Στο μοναστήρι Radu Vodă , θα γίνει αγιασμός των κλαδιών φοινίκων, τα οποία στη συνέχεια θα προσφερθούν στους παρευρισκόμενους πιστούς.
16:15 – Αναχώρηση με πομπή από την Ιερά Μονή Radu Vodă προς τον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό.

Το προσκύνημα θα περιλαμβάνει τρεις στάσεις, ως εξής:

16:45 – Στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου τους πιστούς θα υποδεχθούν οι ιερείς και οι κάτοικοι της περιοχής
17:15 – Στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης , όπου τους πιστούς θα υποδεχθούν ιερείς, δάσκαλοι και φοιτητές της Θεολογικής Σχολής Πατριάρχης Ιουστινιανός από το Βουκουρέστι.
17:45 – Άφιξη στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό , όπου τους προσκυνητές θα υποδεχθεί ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η Ιερά Εικόνα της Βαϊοφόρου θα τοποθετηθεί στον Ναό, και ο Μακαριώτατος θα απευθύνει λόγο προς τους πιστούς.

ope

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.