Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε έκρηξη σε καθολική λειτουργία στις νότιες Φιλιππίνες. Το περιστατικό συνέβη στο γυμναστήριο του κρατικού πανεπιστημίου Μιντανάο στο Μαράουι, τη μεγαλύτερη μουσουλμανική πόλη της χώρας.

Άλλοι σαράντα δύο υπέστησαν ως επί το πλείστον ελαφρά τραύματα, δήλωσαν οι αρχές, προσθέτοντας ότι η κατάσταση ήταν «υπό έλεγχο».

Το 2017, το Μαράουι ήταν το σκηνικό μιας πεντάμηνης μάχης μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των μαχητών που είχαν διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Άλλοι σαράντα δύο υπέστησαν ως επί το πλείστον ελαφρά τραύματα, δήλωσαν οι αρχές, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο», ενώ περιέγραψαν την επίθεση ως ισλαμιστική τρομοκρατία.

Το 2017, το Μαράουι ήταν το σκηνικό μιας πεντάμηνης μάχης μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των μαχητών που είχαν διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

«Καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις παράλογες και πλέον αποτρόπαιες ενέργειες που διαπράχθηκαν από ξένους τρομοκράτες», δήλωσε ο πρόεδρος Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ. «Εξτρεμιστές που χρησιμοποιούν βία σε βάρος αθώων πάντα θα θεωρούνται εχθροί για την κοινωνία μας».

Ζητώντας ψυχραιμία, ο Μάρκος ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ότι είχε δώσει οδηγίες στην αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις «να διασφαλίσουν την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών και την ασφάλεια των ευάλωτων κοινοτήτων και των κοινοτήτων που επλήγησαν».

«Να είστε βέβαιοι ότι θα οδηγήσουμε τους δράστες αυτής της αδίστακτης ενέργειας στη δικαιοσύνη».
Ο αρχιστράτηγος Γκάμπριελ Βιράι ο Γ’ χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια», μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ στο σημείο αναπτύσσονταν ειδικοί στην εξουδετέρωση εκρηκτικών. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε υψηλό συναγερμό και τα στρατεύματά μας παραμένουμε σε επιφυλακή καθώς προσπαθούμε να διευκρινίσουμε το κίνητρο και να ταυτοποιήσουμε τους δράστες για να εξακριβώσουμε ποιος είναι πίσω από αυτό».

Το πανεπιστήμιο Μιντανάο, σε μήνυμα που δημοσιεύθηκε στη σελίδα του στο Facebook, εξέφρασε «βαθύτατη θλίψη και αποτροπιασμό για την πράξη βίας που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια θρησκευτικής συγκέντρωσης» και ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται τα μαθήματα μέχρι νεοτέρας.

Χθες Σάββατο, ο στρατός των Φιλιππίνων είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε 11 τζιχαντιστές, μεταξύ των οποίων μέλη της οργάνωσης Ντάουλα Ισλαμίγια-Φιλιππίνες που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, σε επιχείρηση που διεξήγαγε την προηγούμενη ημέρα στο Μαγκουιντανάο ντελ Σουρ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.