ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: Η παλαιά Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, έπειτα από χρόνια αντιπαράθεσης με την ελληνική πολιτεία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσφεύγει για πρώτη φορά στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας συστηματικές διώξεις και παραβίαση των θρησκευτικών της ελευθεριών.

Η Ι.Μονή επικαλείται την παραβίαση του άρθρου 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο διασφαλίζει το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία και πρακτική, κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενες προσπάθειες καταπίεσης εκ μέρους των ελληνικών κρατικών αρχών και της δικαστικής εξουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μονή Εσφιγμένου κατηγορεί την πολιτεία ότι παρεμποδίζει συστηματικά το δικαίωμα των μοναχών να ακολουθούν την παράδοση της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας όπως τους το έχουν διδάξει οι πατέρες τους. Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι «κατάφωρη παραβίαση» της δυνατότητάς τους να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, γεγονός που, όπως τονίζει η ίδια η μονή, πλήττει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κατάσταση στη Μονή Εσφιγμένου αποτελεί ένα ζήτημα με μακρά ιστορία συγκρούσεων υιοθετώντας πιο παραδοσιακές θέσεις για την Ορθοδοξία. Η διαμάχη έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια και οι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου ισχυρίζονται ότι η προσπάθεια αυτή συνιστά καταπίεση και αδικία απέναντι στη θρησκευτική τους πρακτική.

Στην προσφυγή της, η αδελφότητα υπό του Ηγουμένου Αρχιμανδρίτη επισημαίνουν ότι η στάση που έχει κρατήσει έως τώρα η Μονή, παρά τις πιέσεις, φτάνει πλέον στα όρια της αυτοκαταστροφικής. Όπως αναφέρουν, η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια πρακτικές που αυξάνουν τη δυσχέρεια των μοναχών να ζουν σύμφωνα με τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι τα μέτρα κατά της μονής, όπως οι δικαστικές παρεμβάσεις και οι περιορισμοί στην πρόσβαση και τη διαμονή τους στον χώρο, συνιστούν άμεση παραβίαση της θρησκευτικής τους ελευθερίας.

Η είδηση της προσφυγής της Μονής Εσφιγμένου στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και διεθνώς. Η Μονή Εσφιγμένου έχει υποστηρικτές σε πολλά ορθόδοξα κράτη, και είναι πιθανό ότι το ζήτημα θα λάβει διαστάσεις εκτός των ελληνικών συνόρων, εφόσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ελευθερία. Οι μοναχοί, μέσω της προσφυγής τους, ζητούν διεθνή αναγνώριση της κατάστασης και καταδίκη της συμπεριφοράς της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα μέσα για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους.

Καθώς η υπόθεση αναμένεται να προσελκύσει τη διεθνή προσοχή, είναι πιθανό να προκαλέσει διαφωνίες τόσο εντός της Ελλάδας όσο και σε άλλες ορθόδοξες χώρες, όπου η Μονή Εσφιγμένου έχει θερμούς υποστηρικτές. Σηματοδοτεί, επιπλέον, μια νέα φάση στη διαμάχη μεταξύ της μονής και των ελληνικών αρχών, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον για τον ρόλο του Αγίου Όρους και των αυτόνομων μοναστικών κοινοτήτων στην ορθόδοξη παράδοση.

Λάμπρος Λουκάκης
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.