Την παραίτησή του από τοις τάξεις του Κλήρου υπέβαλε ο π. Ανδρέας Κονάνος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδίου στην προσωπική του σελίδα στο Ίντερνετ.

Αγαπητοί μου φίλοι και φίλες, εύχομαι να είστε όλοι καλά!
Σήμερα είναι μια μέρα – ορόσημο για τη ζωή μου.
Κάτι πολύ σημαντικό τελειώνει.
Και κάτι καινούργιο αρχίζει.
Σήμερα, 24/8/20, υπέβαλα στην ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών την παραίτησή μου από τις τάξεις του Κλήρου, και έγινα πάλι ένας απλός πολίτης αυτού του κόσμου. Πλέον, είμαι «σκέτο», ο Ανδρέας Κονάνος.

Οι λόγοι της αποχώρησής μου είναι αρκετοί και δεν θα αναλυθούν σήμερα εδώ. Με το κείμενο αυτό θέλω να κάνω μόνο δύο πράγματα: Α. Να σε ενημερώσω για την αλλαγή αυτή στη ζωή μου και

Β. Να εξηγήσω τον τρόπο που θα δραστηριοποιούμαι από εδώ και πέρα. Και μόνο αυτό.

Μετά από 20 χρόνια ιερατικής ζωής, σήμερα αποχωρίζομαι τα ράσα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν «τα πετάω» με περιφρόνηση και αποστροφή! Τα φιλώ και τα ευγνωμονώ, διότι για 2 δεκαετίες μου έδωσαν την ευκαιρία να κάνω «πατρίδα» μου όλη τη Γη, να ζήσω καταπληκτικές θεανθρώπινες στιγμές και να γνωρίσω ωραίους ανθρώπους σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Και τώρα, προχωράω παρακάτω.
«Φεύγω» από κληρικός. Μα η καρδιά μου, η ουσία και ο πυρήνας μου, παραμένουν μαζί σου, αμετακίνητα. Αυτά δεν θα αλλάξουν ποτέ, παρόλο που η μορφή και η εμφάνισή μου θα είναι πλέον αλλιώς.

Η αγάπη και η Αλήθεια του Θεού που με συγκινούσαν από παιδί, θα συνεχίσουν να με συγκινούν και να με μαγνητίζουν πάντα, όπως το οξυγόνο και το φως.

Θα εξακολουθώ να διακονώ και να αγαπώ τον κάθε άνθρωπο που συναντώ. Θα γράφω, θα μιλάω και θα βοηθώ με τις φτωχές δυνάμεις μου, όποιον μπορώ.
Με αυθεντικότητα και ειλικρίνεια, αλλά με περισσότερη πλέον ανοιχτοσύνη, ευρύτητα και ελευθερία.
Η φωνή μου θα εξακολουθεί να «ηχεί» και να ακούγεται με καθαρότητα και διαύγεια δίπλα σας, στη θλίψη και τη χαρά σας.

Ένα νέο κεφάλαιο ζωής ανοίγεται μπροστά μου και θα χαρώ να είμαστε συνοδοιπόροι.
Δεν ξέρω αν αύριο ζω. Ούτε ξέρω για πόσο ακόμα θα μπορώ να μιλώ, να γράφω και να επικοινωνώ μαζί σας.
Ξέρω όμως ότι, όσα ακόμα «αύριο» μου χαρίσει ο Θεός – μήνες, χρόνια ή δεκαετίες- θα ήθελα να είναι αυθεντικά και αληθινά.

Δεν έχω να παρουσιάσω αγιότητα και μεγάλες αρετές, πέρα από την αλήθεια και εντιμότητα της καρδιάς μου.
Αυτή ακριβώς η επίγνωση, μου δίνει χαρά και δύναμη να προχωρήσω, έχοντας τον Θεό και την Αγάπη Του πάντα δίπλα μου.

Μπορώ να μιλάω ώρες για όλα αυτά, μα δεν θέλω να σε κουράζω. Αρκετά για σήμερα.
Άλλωστε, θα τα λέμε.

Ευγνώμων για όλα,
Ανδρέας Κονάνος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (10)
 1. Νικόλαος 8 μήνες πριν

  Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο λόγος για τον οποίο πήρε αυτή την απόφαση ο π. Κονάνος, είναι απόλυτο δικαίωμά του και κανείς από όσους τον ακολούθησαν σαν κληρικό και σαν φωτισμένο άνθρωπο, δεν θα σκεφτεί ότι η πράξη του δεν έγινε μετά από βασανιστικό προβληματισμό και σίγουρα σοβαρότατους λόγους.
  Όσοι καταφέρονται εναντίον του, αμέσως ή εμμέσως, απλά αναδεικνύουν το πραγματικό πρόβλημα στον χώρο της εκκλησίας… Δεν είναι ο Κονάνος που απομακρύνθηκε από την εκκλησία. Είναι μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που έχει απομακρυνθεί! Αυτή η ανελεύθερη και αποστεωμένη στάση κληρικών, ακόμη και αρχιερέων, που προσκολλημένοι στον τύπο, χάνουν, χρόνια τώρα, την ουσία της Πίστης μας.
  Είναι η Εκκλησία που δεν χαίρει πια εκτίμησης και εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία του πιστών. Διότι αμαρτάνει καθημερινά. Διότι κατέχει και διαχειρίζεται υλικό πλούτο, αντίθετα με τη αποστολή της και της επιταγές του Χριστού, που επιβάλλει την απάρνηση της ύλης. Διότι κρυπτόμενη πίσω από βολικά αποφθέγματα, βολικά και επιλεγμένα χωρία της Βίβλου, κλπ. κάνει τον ερμηνευτή της βούλησης του Χριστού, τον οποίο, στην πράξη, δεν σέβεται και δεν ακολουθεί η ίδια και οι λειτουργοί της.
  Και δεν είναι ότι έτσι, σχεδόν εκδιώκεται κόσμος από την εκκλησία. Είναι ότι έτσι δίνεται, η ευκαιρία σε κάθε “καταφερτζή” και κάθε αιρετικό, να κερδίζει χώρο και να “υποκλέπτει” την καρδιά και την ψυχή βασανισμένων ανθρώπων που ψάχνουν την λύτρωση και το φως..
  Ο πατ. Κονάνος ΄έπραξε, προφανώς, ότι του υπαγόρευσε ο νους και η συνείδησή του. Για μένα, του περιποιεί τιμή, το ότι απομακρύνθηκε από έναν χώρο που αντί να είναι ο δρόμος προς την Αγιότητα, είναι εστία της χειρότερης μορφής αμαρτίας. Αυτής που είναι ντυμένη με άμφια…
  Υ.Γ. Φυσικά υπάρχουν ακόμη φωτισμένα, καλοκάγαθα και ελπιδοφόρα άτομα εντός της εκκλησίας. Πολύ λίγα όμως, για να διαμορφώσουν δυναμική. Και να βοηθήσουν την εκκλησία, κληρικούς και ποίμνιο, να ξαναγυρίσουν στον δρόμο του Χριστού. Η εκκλησία θα συνεχίσει στον δρόμο που επιλέγουν οι Ιεράρχες της, με τον λαό να παρακολουθεί εμβρόντητος, κάθε τόσο, τα διάφορα επεισόδια απίστευτου μεσαιωνισμού, με τελευταία επεισόδια τις απαράδεκτες και αντίθετες με το πνεύμα και την ουσία της Χριστιανοσύνης, δηλώσεις μητροπολιτών Κοζάνης και Δωδώνης. Η τύχη αυτών των λίγων εναπομείναντων ενάρετων κληρικών, κατ’ εμέ, είναι προδιαγεγραμμένη. Είτε θα μείνουν απενεργοποιημένοι παρακολουθητές της θλιβερής σήψης, είτε θα ακολουθήσουν την οδό της εξόδου που άνοιξε ο Κονάνος.

  ΑπάντησηΆκυρο
 2. Δρ. Ευσταθιος ΚΑο'ι'ζης 2 χρόνια πριν

  ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΗ ΙΕΡΕΑΣ Ο Α ΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΑΝΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ ΜΑΣ . ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΙΟ ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ Ν Α ΤΟΥ ΔΙΔΕΙ ΥΓΕΙΑΝ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ ΖΩΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΜΑΡΤΩΛΟΥΣ. ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΙΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ. ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΣ….

  ΑπάντησηΆκυρο
 3. Ανδρεάς 2 χρόνια πριν

  Λύπη και μόνο λύπη

  ΑπάντησηΆκυρο
 4. Ανδρεάς 2 χρόνια πριν

  Λύπη και μόνο λύπη. ΔΕΝ πίστευε δηλαδή αυτά που έλεγε τόσα χρόνια;

  ΑπάντησηΆκυρο
 5. Νικος 2 χρόνια πριν

  Ο πατερας Κονανος?
  Ειναι δυνατον?
  Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΉΣΕΙ ΟΛΟΥΣ!!!

  ΑπάντησηΆκυρο
 6. Ιωάννης 2 χρόνια πριν

  Άρχισαν οι “κρίσεις” ιερέων έναντι ιερέα….δεν προτείνει κάτι τέτοιο ο Κύριός μας…!!! Όσον αφορά τα ακριτικά νησιά, επειδή κατάγομαι σε ένα από αυτά , κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιερέα, κάποια ήδη δεν έχουν, παρότι οι Εκκλησίες των πόλεων διαθέτουν πληθώρα ιερέων….!!! Για ποια θυσία ιερέων μιλάμε;;;;; κάποιων λίγων σίγουρα!!! Αυτές οι βαρύγδουπες δηλώσεις ιερωμένων μόνο θλίψη προκαλούν!

  ΑπάντησηΆκυρο
 7. Σωτηριος 2 χρόνια πριν

  Προφασεις εν αμαρτιες

  ΑπάντησηΆκυρο
 8. Σωτηριος 2 χρόνια πριν

  Εύχομαι ο θεός να σε ελεηση π. Ανδρέα για τον σκανδαλισμον των πιστών!!! Μόνον ο διάβολος χαίρεται και κάνεις άλλος!! Εάν είχες κάποια προβλήματα ψυχικά η αλλά, θα μπορούσες να αποσυρθη ς κάπου να προσεύχεσαι ταπεινα

  ΑπάντησηΆκυρο
 9. πγθ 2 χρόνια πριν

  βρηκες γυναικα;…

  ΑπάντησηΆκυρο
 10. Μαρία Καούνη. 2 χρόνια πριν

  Αγαπημένε μας Ανδρέα, είσαι αληθινός κι ευλογημένος άνθρωπος. Σ ακούγαμε, κ σε βλέπαμε μαζί με τον άντρα μου στην περίοδο της καραντίνας. Να συνεχίσεις την αλήθεια της καρδιάς σου, και να ζήσεις πια ελεύθερος απ’ όλα. Να ζήσεις μια χαρούμενη ζωή . Για τον είμαστε όλοι παιδιά του, κ για τον Χριστό μας, φίλοι του.

  ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.