ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ : Το τελικό σενάριο που φαίνεται πως «κλείδωσε» χθες και αφορά τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης βάσει των οποίων υπολογίζεται το ανταποδοτικό σκέλος των συντάξεων, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αυξήσεις από τα 30 έτη και μία μέρα ασφάλισης, ώστε μετά τα 40 έτη ασφαλιστικού βίου το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης να ξεπερνάει κατά τι το 50%.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ: Στον τομέα των επικουρικών συντάξεων, δεν προβλέπονται αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού τους.

Οι αυξήσεις που εκτιμάται ότι θα δοθούν σε περίπου 300.000 με 320.000 συντάξεις, αφορούν όσους το καλοκαίρι του 2016 υπέστησαν τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς επιβλήθηκε μαχαίρι σε επικουρικές συντάξεις που στο άθροισμα με τις κύριες ξεπερνούσαν τα 1.300 ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι ωφελούμενοι θα δουν απευθείας αυξήσεις στην τσέπη τους από 5 έως 196 ευρώ, ενώ μεσοσταθμικά 99,57 ευρώ.

Σημαντική μείωση από 60% στο 30% προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, διάταξη του σχετικού σχεδίου νόμου, στο «πέναλτι» των συνταξιούχων που εργάζονται. Η μείωση δείχνει αύξηση του ποσού που θα μπαίνει στην τσέπη του εργαζόμενου συνταξιούχου της τάξης του 75%.

Στον τομέα των συντάξεων, κεντρικό ρόλο στη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας διαδραματίζει η διοικητική και οργανωτική ενοποίηση του ΕΦΚΑ (κύριες συντάξεις) με το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα) με τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ.

Στόχος είναι να προκύψουν οικονομίες κλίμακας και να βελτιωθεί ο χρόνος απονομής των συντάξεων, ώστε έως τον Ιούνιο του 2021 το 90% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά.

Βόμβα με τις νέες συντάξεις- Πληρωμές αναδρομικά ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΚΕΑ, ΟΠΕΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ

Αλλαγές και ανατροπές σε συντάξεις και εισοδήματα για πάνω από 4 εκατομμύρια ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, συνταξιούχους και εργαζομένους, περιλαμβάνει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναμένεται να αποσταλεί σήμερα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Στο ενδιάμεσο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ έως τα μέσα Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι ο νέος ασφαλιστικός «νόμος Βρούτση», που θα αντικαταστήσει σειρά διατάξεων του «νόμου Κατρούγκαλου» που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, θα έχει ψηφιστεί.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.