Γράφει ο Αρχιμ. Αθανάσιος Μισσός στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ μέρες τώρα διάφορα σχόλια εκατέρωθεν περί της απόφασης του μέχρι πρότινος Αρχιμανδρίτη Ανδρέα Κονάνου για την εθελούσια αποχώρησή του από τις τάξεις του κλήρου. Τα σχόλια μάλιστα είναι τόσο ακραία, λες και γράφονται από υδροκέφαλους χριστιανοταλιμπάν ή από αγαπούληδες που ζουν στον όμορφο κόσμο, τον ηθικό, τον αγγελικά πλασμένο.

Άλλοι ένιωσαν σαν να έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους και άλλοι επικροτούν την απόφαση του πρώην ιερέως. Οι περισσότεροι γραφικοί βρήκαν πάλι μια αφορμή να εμέσουν χολή σε έναν χαρισματικό άνθρωπο που με τις ιδέες του έγινε πόλος έλξης αλλά και σημείον αμφιλεγόμενον.

Σίγουρα η θεώρησή του σε διάφορα ζητήματα ήταν επηρεασμένη από άλλους κλάδους θεωρητικών επιστημών, όπως η ψυχολογία και η μεταμοντέρνα φιλοσοφία σε βαθμό που να φαίνεται προτεσταντίζουσα.

Πέραν όμως των όποιων χαρακτηριστικών δεν έπαυε ο εν λόγω ιεροκήρυκας να είναι ένας έξυπνος άνθρωπος με παλμό και αγωνία για τον πλησίον μας.

Το γεγονός όμως ότι εστερείτο μοναχικής κουράς ήταν ευεργετικό για την περίπτωσή του, χωρίς φυσικά να υποστηρίζω ότι η κουρά του ως μοναχός είναι πιο βαρύνουσα από την δωρεά της ιερωσύνης.

Επίσης επιχειρώ να εισέλθω λιγάκι στο υποσυνείδητό του και βλέπω πόσο άξιος ήταν αλλά και πόσο παραγκωνισμένος από την διοίκηση της εκκλησίας μας, η οποία τον εκμεταλλευόταν για διάφορες ποιμαντικές της δράσεις ώστε να δείξει πρόσωπο προς τα έξω, χωρίς όμως επί της ουσίας να τον προωθεί για επίσκοπο της ή ότι άλλο του άξιζε δικαιωματικά.

Έτσι ο νυν Ανδρέας Κονάνος βασανισμένος επί μακρόν από σκέψεις και διλήμματα πήρε την γενναία αυτή απόφαση να δώσει ένα τέλος και να αναζητήσει νέο ρόλο για το καθ’ ομοίωσιν, σύμφωνα πάντα με την κοσμοθεωρία του.

Προσωπικά, κατανοώ και συναισθάνομαι την μάχη που έδινε καιρό τώρα μέσα στην ψυχή του. Αν και δεν συμφωνώ με το τελικό αποτέλεσμα, εντούτοις σέβομαι την απόφασή του.

Ο καθένας μας είναι ελεύθερος. Γι’ αυτήν την ελευθερία σταυρώθηκε ο Χριστός μας, εξάλλου, για να μας χαρίσει ζωήν αιώνιον και ελευθερία.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταδικάσει κάποιον την στιγμή μάλιστα που δεν τον έβλαψε ποτέ.

Αν ισχύει κάτι επιλήψιμο ή κάποιος εκκλησιαστικός παράγοντας ζημιώθηκε από τον Ανδρέα Κονάνο, ας βγει και να το καταθέσει επίσημα.

Τα ουαί και οι υπομνήσεις της κολάσεως είναι για τους οικουμενιστές και τους προσκυνημένους προβατόσχημους λύκους που ταλαιπωρούν την Αγιά μας εκκλησία.

Η τελική κρίση είναι στον Θεό και όχι στα κόμπλεξ των επισκόπων και των παπάδων.

Δηλαδή θα ήταν προτιμότερο να παρέμενε ως κληρικός και να καταπατά τους ιερούς κανόνες ή ακόμα και τις υπαγορεύσεις της συνείδησής του ;

Και ανθρωπίνως είναι αδιανόητο να καταδικάσει κανείς έναν άνθρωπο για τις αποφάσεις του και τις επιλογές του, τη στιγμή που κανείς δεν βλάπτεται άμεσα και έμμεσα.

Με αυτές τις ολίγες σκέψεις , εύχομαι ο Θεός να φείδεται του λαού του.

Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιος Μισσός

Καραγιάννης Ανδρέας
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 3.62 (13 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

9 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Κωνσταντίνος Στρατής

Παρακαλώ επιτρέψατε μου να εκφέρω τη γνώμη μου επί του κειμένου. Δεν διεκδικώ επ΄ουδενί το αλάθητο γιατί δεν έχω καμμια επιστημονική Θεολογική μόρφωση, οι γνώσις μου είναι παλαιού εξαταξίου Γυμνασίου. Είμαι άμισθος ψάλτης και σε γεροντική ηλικία.

Πιστεύω οτι η λέξη παραγκωνισμένος δεν υπάρχει ούτε στο Ιερό Ευαγγέλιο ούτε στην Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας. Υπάρχουν όμως οι λέξεις πρώτος και έσχατος, και ο Κύριος Ιησούς Χριστός τονίζει οτι όποιος θέλει να είναι πρώτος , πρέπει να γίνει έσχατος και υπηρέτης όλων. Ο Ιησούς Χριστός όταν έπλυνε τα πόδια των μαθητών του αυτό εδίδαξε, ότι όχι μόνον δεν πρέπει να θεωρεί κανένας Χριστιανός τον εαυτό του παραγκωνισμένο, γιατί αν όντως είναι έτσι τότε αυτό είναι ευλογία και χάρις από το Θεό, και αν κάποιος έχει την ευλογία να είναι παραγκωνισμένος, αυτός να συνεχίζει να κηρύσσει το Ευαγγέλιο του Χριστού. Το Ευαγγέλιο του Χριστού δεν το κηρύσσουν οι πρώτοι αλλά οι έσχατοι, δεν το κήρυξε ο Φαρισαίος αλλά ο έσχατος τελώνης, δεν το κήρυξε ο λαμπροστόλιστος Καιάφας, αλλά ο μετανοημένος ληστής και η παραγκωνισμένη πόρνη. αυτοί με την ταπείνωση τους γίνονται οι μεγάλοι κήρυκες της ταπείνωσης του Ιησού Χριστού, ο οποίος εκένωσε τον εαυτό του και έγινε άνθρωπος για να υποστεί τον έσχατο παραγκωνισμό και την έσχατη ταπείνωση και να υποστεί επονείδιστο Σταυρικό θάνατο.

Επ΄ουδενί δεν μπορώ να κρίνω κανένα, δεν έχω κανένα δικαίωμα να κρίνω κανένα. Ολους θα μας κρίνει ο υπέρτατος Κριτής κατά τη δευτέρα και φοβερή παρουσία του.

Οσον αφορά την εκμετάλλευση ας θυμηθούμε τον υπέρτατο λόγο του Χριστού " Αν κανείς σε αγγαρέψει για να πας ένα μίλι, πήγαινε δύο"

Υ/Γ

Με το σχολιο μου δεν επικρίνω κανένα , απλά εκθέτω αυτό που θεωρώ αληθινό, αν δεν το εκφράζω σωστά παρακαλώ να με συγχχωρήσετε.

Ευχαριστώ πολύ.

2
Petros brisnovalis

Αρχιερα έχουμε και είναι ο Ιησούς Χριστός κατά τήν τάξη Μελχισεδέκ και είναι στον ουρανό και μόνο. Αφήστε τους τίτλους αρχιερέα και τα λοιπά δεν ισχύει αυτό. Δεν είναι βιβλικό.το τι έβγαλε τα ράσα ο πρώην ιερωμένος Κονάνος δεν σημαίνει ότι πρόδωσε και τον Ιησού Χριστό και την πίστη του σε αυτόν.από δω και πέρα Αν ο λόγος του που κηρύττει ο χριστιανικός συμβαδίζει απόλυτα με το χριστιανικό λόγο του Ιησού Χριστού και δεν παρεκκλίνει από αυτό δεν υπάρχει λόγος για καταδικάζουμε κάποιον για αποστασία ή για οτιδήποτε ούτε να κρίνουμε κρίση κάνει μόνο ήσουν ο Ιησούς.

3
Μαρια Παπαδοπουλου

Διαισθανομαι οτι ο π.Κονανος ζει μια απεραντη μοναξια και τον κραταει ζωντανο μονο ο Θειος ερωτας!!!!

4
Αλκης Ψαροκεφαλας

Μπραβο του Αρχιμανδριτη Αθανασιου, που ειχε το σθενος να πει την αληθεια που τσούζει, και ομως την ειπε ωστε η Εκκλησια να διξει θαρρος και να δεχτει στους κολπους τους τους αφιερωμενους εις Χριστο λαικους που δεν χωρανε τοσο ευκολα στο καλουπι.
Ο Ανδρεας Κονανος δεν ειναι ο μοναδικος που ανεξαρτητοποιηθηκε, πενηντα χρονια πριν ο Στυλιανος Χαραλαμπακης εξαιρετικος και φωτισμενος Ιερεας, εβγαλε και αυτος τα ρασα για να υπηρετησει τον Κυριο!

5
Μαρία Σορφανέ

Να και μιά γνήσια έντιμη άποψη από τους κόλπους της εκκλησίας!
Συγχαρητήρια που πήρατε θέση!
Τα σέβη μου!

6
Εμμανουηλ

Η Εκκλησία του Χριστού εκμεταλλευοταν τον Ανδρέα! Δηλαδή τον εκμεταλλευοταν ο Χριστός και οι Άγιοι. Ω καιροί, ω ηθοι! Σε λίγο θα διαβάσουμε και για τον ισκαριωτη αγιογραφίες και την σημαντικοτητα της παρουσίας του στην ιστορία...

7
Κυριάκος Κόκκινος

Συγχαρητήρια Γέροντα Αθανάσιε για τα γραφόμενα σας κ την στήριξη σας στον Πατέρα Κονάνο!
Έτσι ιεράρχες χρειάζονται οι πιστοί για καθοδήγηση.
Μου άρεσε πολύ η αναφορά σας για υδροκέφαλους χριστιανοταλιμπάν κ κομπλεξικούς επισκόπους.

8
Παναγιώτης

Ο Χριστός με τον Σταυρό και την Ανάσταση μας χάρισε την ελευθερία από τα πάθη, τον διάβολο και τον θάνατο. Δεν μας χάρισε ελευθερίες ως Συνταγματολόγος, αλλά μας μας ελευθέρωσε οντολογικά ως Θεάνθρωπος.