Στις 11 Νοεμβρίου 2021 εγκαινιάσθηκε στη Θεολογική Ακαδημία Κιέβου το διεθνές συνέδριο «Η Συνοδικότητα της Εκκλησίας: θεολογικές, κανονικές και ιστορικές διαστάσεις».

Αφού απηύθυνε χαιρετιστήριο μήνυμα στους διοργανωτές και τους μετέχοντες του φόρουμ ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Mητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας διαπίστωσε το επίκαιρο του θέματος του πρωτείου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο κατέστη αιτία διχασμού στην παγκόσμια Ορθοδοξία.

«Όπως είναι γνωστό, το Πατριαρχείο τούτο, αρχίζοντας από τα μέσα του 11ου αι. κατείχε την πρώτη τιμητική θέση στην οικογένεια των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Του είχε απονεμηθεί δυνάμει ιστορικών συγκυριών», υπενθύμισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας και συνέχισε: «Κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων πρώτος θρόνος του χριστιανικού κόσμου ήταν Ρώμη ως πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας. Αφότου ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ίδρυσε στις όχθες του Βοσπόρου νέα πρωτεύουσα, στη Β´ Οικουμενική Σύνοδο υιοθετήθηκε απόφαση, που εξίσωνε τη Νέα Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη, ως “πόλη του βασιλέως και της συγκλήτου” με την πρεσβυτέρα Ρώμη. Χάριν αυτής της αποφάσεως, που επιβεβαιώθηκε από τον 28ο κανόνα της Συνόδου της Χαλκηδόνος, η Κωνσταντινούπολη κατείχε τη δεύτερη θέση στα Δίπτυχα των Εκκλησιών μετά τη Ρώμη. Όταν δε το 1054 σημειώθηκε η ρήξη κοινωνίας μεταξύ της Κωνσταντινουπόλεως και της Ρώμης, το πρωτείο στην οικογένεια των ανατολικών κατά τόπους Εκκλησιών τρόπον τινά αυτομάτως περιήλθε στην Κωνσταντινούπολη. Όμως αυτό ήταν πρωτείο τιμής και όχι εξουσίας και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως αντιμετωπιζόταν ως “πρώτος μεταξύ ίσων”».

Στις ημέρες μας θεολόγοι από την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως ισχυρίζονται ότι ο Προκαθήμενος αυτής της Εκκλησίας είναι «πρώτος άνευ ίσων», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ.

Δηλώνουν ότι «δύναται κατά την κρίση του να επαναχαράσσει τα όρια των κατά τόπους Εκκλησιών. Ότι δύναται να παρεμβαίνει εντός των κατά τόπους Εκκλησιών, να επιβάλλει την τάξη του και να ιδρύει τα σταυροπήγιά του. Ότι για όλες της Εκκλησίας είναι ανώτατη δικαστική αρχή. Ότι με μια μονοκοντυλιά μπορεί να καταργήσει μια Εκκλησία πολλών εκατομμυρίων, που έχει περισσότερους από εκατό επισκόπους, περισσότερες από δώδεκα χιλιάδες ενορίες και περισσότερες από διακόσιες πενήντα ιερές μονές και να μεταβιβάσει τα δικαιώματα και την ονομασία της σε μια σχισματική δομή. Ότι δύναται να κηρύξει έναν αυτοχειροτόνητο ως έγκυρο επίσκοπο και να “επαναφέρει την ιεροσύνη” σε έναν άνθρωπο, ο οποίος ουδέποτε είχε τέτοιο ιερατικό βαθμό ή τον απώλεσε εξαιτίας του ότι προσχώρησε σε σχίσμα».

Επιπλέον, κατά τη γνώμη τους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει δήθεν αποκλειστικά δικαιώματα επί όλης της ορθοδόξου διασποράς.

«Το έτος 1950 ο μεγαλόσχημος αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Σάχαρωφ, ο οποίος τώρα αναγράφηκε στις δέλτους των Αγίων από την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, χαρακτήρισε όλες αυτές τις αξιώσεις «αίρεση του παπισμού της Κωνσταντινουπόλεως».

Προφήτευσε ότι αργά ή γρήγορα αυτή η αίρεση θα προκαλέσει διχασμό εντός της παγκόσμιας Ορθοδοξίας, Αλλοίμονο, η προφητεία του γέροντα Σωφρονίου επαληθεύθηκε και σήμερα θερίζουμε τους πικρούς καρπούς εκείνων των αξιώσεων της Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίες την εποχή της ζωής του ευρίσκονταν ακόμη στα σπάργανα», διαπίστωσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.

Ο Σεβασμιώτατος είναι πεπεισμένος ότι οι απειλές για την ενότητα της Ορθοδοξίας, που εκπηγάζουν από τις ενέργειες του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, απαιτούν ευρεία συνοδική εξέταση εκ μέρους ιεραρχών, κληρικών, μοναζόντων και λαϊκών.

«Ελπίζω ότι το σημερινό συνέδριο, που διεξάγεται εντός της Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου, θα συνεισφέρει στην εξέταση εκείνων των προκλήσεων, τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία», τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας, ευχόμενος ο Θεός να βοηθήσει όλους τους συνέδρους και να δώσει ειρήνη και προκοπή στην πολύπαθη και διωκόμενη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.