Ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας σχολίασε δημοσιεύσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης του Πατριάρχη Κυρίλλου με τον Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκο.

«Το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η συνάντησή μου με τον Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκο. Σκοπεύω να τον συγχαρώ εκ μέρους του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου για τα 85α γενέθλιά του, καθώς και να συζητήσω μαζί του ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, που αφορούν στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών μας. Ανάμεσα στα ζητήματα αυτά είναι και η ενδεχόμενη στο μέλλον συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Πατριάρχη Κύριλλο. Όμως ούτε ο τόπος, αλλά ούτε και η ημερομηνία αυτής της συνάντησης δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.

Σχετικά με την επίσκεψη του Πατριάρχη Κυρίλλου στη Φινλανδία μπορώ να ανακοινώσω το εξής. Προ ολίγων ετών ο Πατριάρχης έγινε αποδέκτης προσκλήσεως εκ μέρους του επικεφαλής της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Φινλανδίας, του ορθοδόξου αρχιεπισκόπου Φινλανδίας και του ρωμαιοκαθολικού επισκόπου Ελσίνκι. Έκτοτε όμως «έχει κυλήσει πολύ νερό», άλλαξε η διορθόδοξη κατάσταση, άρχισε η πανδημία. Αυτή τη στιγμή η προετοιμασία αυτής της επίσκεψης έχει ανασταλεί.

Σχετικά με την επίσκεψη του Πάπα στη Μόσχα μπορώ να πω ότι αυτό το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί σε διμερές επίπεδο.

Ελπίζω, ότι η συνάντηση, που είχε προγραμματισθεί μετά τις 20 Δεκεμβρίου, θα επιτρέψει να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.