Στις 11 Νοεμβρίου η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δημοσίευσε την απόφαση, όπου διατυπώθηκε σαφώς η ανησυχία για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αυτό το έγγραφο επίσης επιβάλλει στις Αρχές της Ουκρανίας να εγγυηθούν την άσκηση της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι στη χώρα και να εξασφαλίσουν την έρευνα όλων των περιστατικών βίας κατά των πιστών, που έχουν καταγραφεί.

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή για την τηλεοπτική εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος» ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας την αποτίμησε θετικά, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο ειπώθηκε σαφώς ότι στην Ουκρανία παρατηρούνται παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών.

«Γνωρίζουμε, πώς στην πραγματικότητα συνέβη η λεγόμενη μεταβίβαση των κοινοτήτων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη σχισματική δομή. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ουδεμία οικειοθελής μεταβίβαση δεν υπήρξε, αλλά έγινε αρπαγή ναών», υπενθύμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ και πρόσθεσε: «Μάλιστα, οι αρπαγές συνοδεύθηκαν από βία και ξυλοδαρμούς. Οι πιστοί εκδιώκονταν από τους ναούς, οι ιερείς πετάγονταν στο δρόμο».

Παράλληλα ο ιεράρχης επέστησε την προσοχή των τηλεθεατών στο γεγονός ότι πολλοί ναοί, που αποσπάσθηκαν από την κανονική Ουκρανική Εκκλησία, παραμένουν τώρα κλειδωμένοι, ενώ οι κοινότητες, οι οποίες εκδιώχθηκαν, εκκλησιάζονται στο ύπαιθρο ή αναγκάζονται να νοικιάζουν μικρούς χώρους. Κάπου έχουν ήδη κτιστεί νέοι ναοί στη θέση των κατειλημμένων.

«Αυτή η παρανομία, που διαπράχθηκε επί προέδρου Ποροσένκο, μέχρι σήμερα δεν έχει δεόντως αποτιμηθεί από τη διεθνή κοινότητα. Τώρα έγινε αυτή η αποτίμηση και τούτο είναι σημαντική καθαυτή εξέλιξη», διαπίστωσε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Απαντώντας στην ερώτηση της τηλεπαρουσιάστριας πώς αυτή απόφαση μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση ως προς τα δικαιώματα των πιστών στην Ουκρανία, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε: «Φρονώ ότι τούτο εξαρτάται πρωτίστως από τις ουκρανικές Αρχές. Εάν δώσουν σημασία σε όσα ειπώθηκαν στο επίπεδο του ΟΗΕ, εάν θελήσουν να σταματήσουν το κύμα των διωγμών κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, τότε έχουν κάθε ευκαιρία να το πράξουν».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.