«Οι χριστιανοί της Αφρικής έχουν ανάγκη από την προστασία της Ρωσίας και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία όχι με τη θέλησή της, αλλά λόγω των περιστάσεων, όπως διαμορφώθηκαν, ίδρυσε την πατριαρχική της εξαρχία στην Αφρική, προκειμένου να παράσχει κανονικό καταφύγιο στους Αφρικανούς κληρικούς, οι οποίοι δεν θέλησαν να ακολουθήσουν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην αναγνώριση και τη νομιμοποίηση του ουκρανικού σχίσματος», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

Η σύσταση της πατριαρχικής εξαρχίας Αφρικής ήταν αναγκαστικό μέτρο, επεσήμανε ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, λέγοντας ότι «Ουδεμία εισπήδηση [στα κανονικά όρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλεξανδρείας] δεν υπήρξε εκ μέρους μας, απλώς ανταποκριθήκαμε στα αιτήματα του αφρικανικού ευαγούς κλήρου».

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιλαρίωνας ανέφερε: «Στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πολύ απλή η επιλογή, που έχουν ενώπιόν τους οι κληρικοί και οι πιστοί: είσθε με τη κανονική Εκκλησία ή με τους σχισματικούς; Οι Αφρικανοί ιερείς τώρα βρίσκονται ενώπιον αυτής της αναγκαστικής επιλογής».

Νωρίτερα, όταν μεταξύ των δύο Εκκλησιών υπήρχε ευχαριστιακή κοινωνία, η Ρωσική Εκκλησία συμβούλευε τους ρωσόφωνους πιστούς, οι οποίοι διαμένουν στην Αφρική, να εκκλησιάζονται στους ναούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

«Τώρα πλέον, δυστυχώς, δεν μπορούμε να τους το πούμε αυτό, διότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ταυτίσθηκε με το σχίσμα. Επομένως, τώρα οφείλουμε να δημιουργήσουμε για τους ρωσόφωνους πιστούς μας τις δικές μας ενορίες της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας», συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Οι χριστιανοί της Αφρικής με μεγάλη ελπίδα και προσδοκία προσβλέπουν στη Ρωσία, τον πρόεδρό της, στη Ρωσική Εκκλησία και τον Πατριάρχη. Πρόσφατα τα πρακτορεία ειδήσεων διένειμαν τη φωτογραφία, όπου οι Αιθίοπες χριστιανοί (ήταν μια μεγάλη ομάδα) εξήλθαν για να υποδεχθούν τους Ρώσους προσκεκλημένους τους, κρατώντας πανό που έγραφαν «Ευχαριστούμε τον Πούτιν», «Ευχαριστούμε τον Πατριάρχη Κύριλλο».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.