Την πρώτη του συνάντηση με το προσωπικό του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, είχε ο νέος πρόεδρος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος.

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος χαιρετίζοντας το προσωπικό του Τμήματος, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου και του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου με την οποία διορίστηκε πρόεδρος του Τμήματος.

«Νομίζω ότι δικαίως μπορώ να πω ότι για μένα προσωπικά το Τμήμα Εκκλησιαστικών Σχέσεων δεν αποτελεί ξένο χώρο, σχεδόν το ήμισυ της συνειδητής μου ζωής συνδέεται με αυτό το κτίριο αλλά και με πολλούς από εσας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Αντώνιος.

Σε άλλο σημείο ο νέος επικεφαλής του ΤΕΕΣ μοιράστηκε με το προσωπικό διάφορες αναμνήσεις για το πως ήρθε για πρώτη φορά το 2007 στο Τμήμα, όπου άρχισε να εργάζεται στην Υπηρεσία Επικοινωνιών.

«Είχα την τιμή να είμαι προσωπικός γραμματέας του τότε προέδρου Μητροπολίτη Σμολένσκ Κυρίλλου, όπου πέρασα ένα μεγάλο σχολείο της εκκλησιαστικής μου ζωής, το οποίο με διαμορφώσε ως ιερέα και ως Επίσκοπο. Από την άλλη πλευρά μπόρεσα να γνωρίσω πως λειτουργεί το σύστημα διαχείρισης της εκκλησίας της Ρωσίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων» – υπογράμμισε ο κ. Αντώνιος.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε: «Το τμήμα μας δουλεύει για την ενίσχυση των δεσμών και των σχέσεων μεταξύ των Τοπικών Εκκλησιών, ενώ προωθεί έναν αμοιβαίο επωφελή διάλογο με άλλα χριστιανικά δόγματα και εκπροσώπους άλλων θρησκειών, καθώς και την αλληλεπίδραση με τους συμπατριώτες μας, που είναι διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο.»

Ακόμη ο Μητροπολίτης Αντώνιος, τόνισε ότι «σήμερα η Εκκλησία έρχεται να εργαστεί σε δύσκολες συνθήκες που επηρέασαν σημαντικά και τις δραστηριότητες του Τμήματος»

«Η κατάσταση στις διορθόδοξες σχέσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές σήμερα. Η ενότητα της Εκκλησίας απειλείται σοβαρά, ενώ προσπαθούν να μας επιβάλουν μία νέα τάξη ύπαρξης της Εκκλησίας, διαλύοντας την παλιά, σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία ζει και πορεύεται για αιώνες. Προσπαθούν να επιβάλλουν μια Εκκλησιολογία ξένη προς την ορθοδοξία» – τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνιος.

Σε άλλο σημείο ο νέος Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, πρόσθεσε πως “σήμερα ζούμε σε πολύ δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες, που ίσως δεν μας επηρεάζουν άμεσα, αλλά εφόσον η Εκκλησία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, φυσικά και μας αφορούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.»

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, η Μητροπολίτης Αντώνιος κλείνοντας προέτρεψε το προσωπικό του Τμήματος να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία, λέγοντας ότι “καὶ ἐπὶ ταύτῃ τῇ πέτρᾳ οἰκοδομήσω μου τὴν ἐκκλησίαν, καὶ πύλαι ᾅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς» (Κατ. Ματθαίον 16:18).

Στη συνέχεια, εκ μέρους των εργαζομένων του Τμήματος, τον Μητροπολίτη Αντώνιο, προσφώνησε ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕΣ, Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ:

«Θέλω να ευχηθώ να είναι ευλογημένη η προεδρία σας, η οποία καλείται να συνεχίσει και να αυξήσει τη δόξα και την τιμή του αρχαιότερου συνοδικού μας ιδρύματος, όπως σωστά σημειώσατε, με επικεφαλής πάντα λαμπρούς και εξαιρετικούς ανθρώπους, καθένας από τους οποίους άφησε ένα μεγάλο σημάδι στην ιστορία της αγίας μας Εκκλησίας. Είθε οι προσευχές του Αγίου Μάρκου της Εφέσου, του μακαριστού Πρίγκιπα Δανιήλ της Μόσχας, όλων των αγίων της ρωσικής γης, καθώς και όλων των προκατόχων σας και των υπαλλήλων σας που θα προσεύχονται για την επιτυχή εκτέλεση του έργου που σας έχει ανατεθεί. Δηλαδή η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Εκκλησίας μας, η αξιοπρέπειά της και οι δυνατότητες της ανεμπόδιστης υπηρεσίας στη σωτηρία του ανθρώπινου γένους, που έχει εμπιστευθεί στην Εκκλησία ο Κύριος Ιησούς Χριστός.»

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.