Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 20 Ιουλίου 2021 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος (Παφίλης) γεννήθηκε το 1978 από ιερατική οικογένεια στην Καρδίτσα και μετά την στρατιωτική του θητεία σπούδασε Ιστορία, Θεολογία και Διεθνείς Σχέσεις. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Λύκειο Φαναρίου.

Αποφοίτησε αριστεύσας από το Αμερικανικό Κολλέγιο Deree λαβών Πτυχίο Ιστορίας. Παρακολούθησε μαθήματα στη Θεολογική Σχολή του Ιησουίτικου Πανεπιστημίου Loyola της Νέας Ορλεάνης των ΗΠΑ όπου υπηρετούσε παράλληλα ως ιερεύς και έλαβε το Δίπλωμα Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Μεταπτυχιακό του ιδίου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στην Διαθρησκειακή Διπλωματία και θέμα μεταπτυχιακής εργασίας «Diplomacy and International Relations in seeking unity».

Έλαβε επίσης Πτυχίο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, Πτυχίο της παλαιάς Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Πτυχίο του Ινστιτούτου Πληροφορικής ICDL και Πτυχίο του Ινστιτούτου Αγγλικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου του Michigan των ΗΠΑ.

Χειροτονήθηκε το 2003 και διακόνησε ως εφημέριος και ιεροκήρυκας στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Αμερική. Υπηρέτησε επί σειρά ετών ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Υπηρέτησε στην Ι. Μητρόπολη Ατλάντας ως ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Μάρκου Φλόριντας και του Καθεδρικού Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Νέας Ορλεάνης στη Λουϊζιάνα.

Υπηρέτησε για 10 έτη ως γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Από το 2016 έως το 2018 υπηρέτησε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας και στη συνέχεια ως Πρωτοσυγκελλεύων αυτής.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές εξωτερικές εκκλησιαστικές αποστολές και εκπροσωπήσεις, έχει διατελέσει διερμηνέας σε διορθόδοξες συναντήσεις και το 2016 συμμετείχε ως ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Κρήτη. Είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου του Διαθρησκειακού Οργανισμού KAICIID.

Είναι μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής και της Υποεπιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC).

Στις 9 Οκτωβρίου 2018 εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος Μελιτηνής και χειροτονήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του ίδιου έτους στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων από τους Σεβ. Μητροπολίτες Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, Ισπανίας κ. Πολύκαρπο, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο, Ελβετίας κ. Μάξιμο και τον Θεοφ. Επίσκοπο Ρηγίου κ. Ειρηναίο.

Στις 20 Ιουλίου 2021, με αίτημα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενέκρινε την μετάθεσή του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.