Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ερντογάν να χάνει από τον βασικό του αντίπαλο, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στον δεύτερο γύρο. Οι μετρήσεις αυτές, βέβαια, είχαν γίνει πριν το φιλοκουρδικό κόμμα δηλώσει την υποστήριξη του στον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το δεδομένο αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τελείως την μάχη μεταξύ των δύο ηγετών.

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος βλέποντας ότι τα ποσοστά του έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση επαναφέρει το εθνικιστικό αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, κλιμακώνοντας την ένταση με την Ελλάδα, την ώρα που είχε αποκλιμακωθεί μετά από την βοήθεια που παρείχε στους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Παρόλα αυτά, οι υποψήφιοι πρόεδροι συνεχίζουν τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις.

Επέστρεψε ο Ερντογάν στις δημόσιες εμφανίσεις

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση επί σκηνής μετά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτω από την πίεση των προεκλογικών του υποχρεώσεων ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, στην Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανάρρωνε στο σπίτι, όπως του συνέστησαν οι γιατροί, αφού κατέρρευσε σε ζωντανή μετάδοση στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, προκαλώντας πανικό και όργιο σχολίων για το τι πραγματικά του συμβαίνει. Τις προηγούμενες τρεις ημέρες εκτελούσε τις υποχρεώσεις μέσω τηλεδιασκέψεων και επισκέφθηκε την έκθεση τεχνολογίας στο παλιό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Την πλάτη του Κιλιτσντάρογλου βλέπει ο Ερντογάν

Σε ότι αφορά τις σφυγμομετρήσεις, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται με 49,4% έναντι 47,1% του αντιπάλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 15 και 18 Απριλίου, δηλαδή πριν από την ασθένεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και πριν το φιλοκουρδικό κόμμα ανακοινώσει ότι στηρίζει ευθέως και καλεί τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με μία άλλη μέτρηση, στον πρώτο γύρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να κερδίσει οριακά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με ποσοστό 43%,, έναντι 42% του αντιπάλου του, με τον Μουαρέμ Ιντζέ να ακολουθεί με 8%. Ωστόσο, στον δεύτερο γύρο προβλέπεται ανατροπή, με τον Κιλιντσντάρογλου να συγκεντρώνει το 51% και εκλέγεται πρόεδρος, έναντι 49% του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τέλος στην δημοσκόπηση της Αρτίμπιρ που δημοσιεύτηκε, γίνεται πρόβλεψη για επικράτηση Κιλιτσντάρογλου και στους δύο γύρους. Συγκεκριμένα, στον πρώτο γύρο προβλέπει τον Κιλιντσάρογλου να συγκεντρώνει 49.4% έναντι 43.7% του νυν Τούρκου προέδρου, ενώ στον δεύτερο γύρο γίνεται πρόβλεψη για 53.6% έναντι 46.4% του Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μάχη στήθος με στήθος Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου-Νέα δημοσκόπηση για τις εκλογές

Έρχονται παρατηρητές στην Τουρκία για τις εκλογές

Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στέλνει παρατηρητές για να διαπιστώσουν αν όλα γίνουν νομότυπα κατά την εκλογική διαδικασία. Ο επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Γιαν Πέτερσεν, ο οποίος παραχωρώντας συνέντευξη στο Anadolu, ξεκαθάρισε πως η αποστολή τους θα είναι «απλά ουδέτερης παρακολούθησης, χωρίς ατζέντα».

«Συνεργαζόμαστε με τις αρχές, τα κόμματα και τα ΜΜΕ στην Τουρκία, ενώ κάνουμε και συζητήσεις για την ημέρα των εκλογών. Εδώ και έναν μήνα βρισκόμαστε στην Τουρκία με 14 ειδικούς και 28 παρατηρητές “μακράς διαρκείας” σε όλη τη χώρα όπου απλά επιβλέπουν αν όλα γίνονται κάτω από τα διεθνή στάνταρτ.

Ο λόγος που ήρθαμε από τόσο νωρίς είναι σύνθετος. Έχει να κάνει με την εκλογική νομοθεσία, την εργασία που πρέπει να γίνει, την κατάσταση στα ΜΜΕ, τις εκλογικές καμπάνιες, τις υποψηφιότητες… Είναι πάρα πολλά και χρειαζόμασταν χρόνο για να τα παρατηρήσουμε. Αν γίνει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, τότε θα μείνουμε μερικές εβδομάδες παραπάνω» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πέτερσεν. Στις εκλογές η Τουρκία θα εκλέξει 600 μέλη στο Κοινοβούλιο. Αν δεν βγάλει αποτέλεσμα αυτοδυναμίας η πρώτη εκλογική αναμέτρηση, θα γίνει δεύτερη στις 28 του μηνός με τα πρώτα δύο κόμματα.

Επενδύει στον εθνικισμό ο Ερντογάν

Αν και η ένταση στα ελληνοτουρκικά είχε αποκλιμακωθεί μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να επενδύει ξανά στον εθνικισμό ανάγοντας την «Γαλάζια Πατρίδα» σε κεντρικό προεκλογικό σύνθημα. Η αλλαγή στην στρατηγική του Τούρκου προέδρου έγινε με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν να λαμβάνει την δεύτερη θέση πίσω από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Από την άλλη πλευρά, στα τουρκικά ΜΜΕ έχει επανέλθει η συζήτηση για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, με τους Τούρκους δημοσιογράφους να σχολιάζουν δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, ότι δεν θα δεχθεί την επέκτασή τους. «Ούτε 6,01 μίλια δεν θα γίνουν αποδεκτά» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Δεν θα δεχθούμε ούτε τα 6,01 μίλια», λέει ο Ακάρ

Ο αρθρογράφος της Milliyet Οζάι Σεντίρ σχολίασε: «Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 μίλια στα 12 μίλια στο Αιγαίο, το μερίδιο που μένει στην Τουρκία ειναι 7%. Ενα πλοίο που θα ταξιδέψει από την Κωνσταντινούπολη στη Σμύρνη θα πρέπει να περάσει τρεις φορές από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτά δεν μπορεί να τα δεχθεί η Τουρκία. Αυτά μπορούν να συζητηθούν.

» Εγώ ρώτησα για αυτό το θέμα τον Χουλουσί Ακαρ και μου έχει πει πως δεν θα δεχθούμε ούτε τα 6,01 μίλια. Ούτε 6,01 μίλια. Τόσο ξεκάθαρα» «Θα αποβιβαστούν στη Σμύρνη!» σχολίασε ο δημοσιογράφος Μετεχάν Ντεμίρ.

Το προκλητικό προεκλογικό σποτ

Στο νέο προεκλογικό σποτ του ΑΚΡ, του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αναδεικνύεται εκ νέου ως κεντρικό προεκλογικό αφήγημα. Το τηλεοπτικό σποτ εμφανίζει το σύνολο των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου υπό τουρκική κατοχή.

Συγκεκριμένα, τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως αλλά και η δυτική Θράκη, εμφανίζονται κάτω από την τουρκική ημισέληνο σε προεκλογικό σποτ του AKP του κόμματος Ερντογάν. Το διαφημιστικό των 108 δευτερολέπτων, στο οποίο πρωταγωνιστεί η σημαία της Τουρκίας, ανέβηκε στα social media του AKP για να τιμήσει την «Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας και Ημέρα Παιδιού» που αποτελεί εθνική γιορτή για την γείτονα χώρα.

Η επέτειος καθιερώθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ καθώς στις 23η Απριλίου 1920 ιδρύθηκε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση που αποτελεί σύμβολο της εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας της Τουρκίας και η οποία αφιερώθηκε από τον Τούρκο ηγέτη στα παιδιά.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.