Μετά από 52 χρόνια αναστηλώνεται η ιστορική εκκλησία της Παναγίας Παραμυθιάς του γνωστού Βλαχ Σαράι, στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.

Πρόκειται για την ιστορική εκκλησία η οποία ήταν ιδιοκτησία των ηγεμόνων της Βλαχίας καθώς κοντά σε αυτή ήταν χτισμένα τα «Σαράγια της Βλαχίας». Στον ναό αυτό εκκλησιάζονταν Γκίκες, Σούτσοι και Καντακουζηνοί. Η ιστορία του ναού λαμπρή αλλά και δραματική καθώς σημαδεύθηκε με φωτιές οι οποίες την κατέκαψαν. Τελευταία αυτή του 1970 που άφησε πίσω της αποκαΐδια.

Σήμερα Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 έγινε η επίσημη έναρξη του προγράμματος αναστήλωσης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του Ιερού Ναού και των παρακειμένων κτηρίων, που βρίσκονται κοντά στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι.

Το πρόγραμμα τη αποκατάστασης εκπονήθηκε σε συνεργασία της Αρχιτεκτονικής Σχολής και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Özyeğin και εντάσσεται στο «2022 Ambassadors Fund for Cultural Preservation Project» το οποίο έχει σκοπό την τεκμηρίωση και τη συντήρηση, μέσω πολιτιστικών και ακαδημαϊκών εκδηλώσεων του ιστορικού ναού.

Εικόνα από την εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος αποκατάστασης της Παναγίας Παραμυθιάς στο Φανάρι.

Το πρόγραμμα παρουσιάσθηκε σήμερα σε εκδήλωση που έγινε η οποία έγινε στους Σχολή Αρχιτεκτονικής. Για την αποκατάσταση της ιστορικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μίλησε η Julie Eadeh, Γενική Πρόξενος των Η.Π.Α. στην Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενη από υψηλόβαθμα στελέχη της Πρεσβείας στην Άγκυρα, καθώς και οι: Esra Gençtürk, Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και Aşiıhan Ünlü, Κοσμήτωρ της Σχολής.

Εικόνα από την εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος αποκατάστασης της Παναγίας Παραμυθιάς στο Φανάρι.

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού κ. Alessandro Camız ενώ παρέστησαν τα μέλη της Εφοροεπιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Παναγίας Βλαχ Σαράι με επί κεφαλής τον Πρόεδρο και Μ. Χαρτοφύλακα Λάκη Βίγκα.

Εικόνα από την εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος αποκατάστασης της Παναγίας Παραμυθιάς στο Φανάρι.

Μετά την παρουσίαση διπλωμάτες, καθηγητές και τα μέλη της Εφοροεπιτροπής επισκέφθηκαν τη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Τους καλωσόρισε στην επίσημη αίθουσα ο Σχολάρχης της κ. Δημήτριος Ζώτος. Στη σύντομη προσφώνησή του ο κ. Βίγκας μετέφερε προς όλους τις ευχές και την πατρική και Πατριαρχική ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ακολούθησε γεύμα ατμόσφαιρα στην μαθητική τραπεζαρία της Μεγάλης Σχολής.

Πρώτη φορά χτύπησε η καμπάνα μετά από 52 χρόνια
Σημειώνεται ότι το περασμένο Καλοκαίρι χτύπησε για πρώτη φορά η καμπάνα στα ερρείπια της ιστορικής εκκλησίας μετά από 52 χρόνια. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος ιερούργησε επικουρούμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιμ. Γρηγόριος και το διάκονο Οικουμένιο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.