Στις 16 Οκτωβρίου του 2020 στο Κέντρο Τύπου του πρακτορείου «Russia today» έγινε το Πανρωσικό Διαδικτυακό Συνέδριο «Βιοηθική και γενετική: προκλήσεις του 21ου αι», στο οποίο εισηγητές έγιναν οι κορυφαίο Ρώσοι επιστήμονες στον τομέα της γενετικής, της κυτταρικής βιλολογίας, ειδικοί στους τομείς βιοηθικής και δικαίου, καθώς και εκπρόσωποι των οργάνων κρατικής εξουσίας. Στο συνέδριο συμμετείχε το μέλος του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, πρόεδρος του Πατριαρχικού Συμβουλίου σε θέματα Πολιτισμού Μητροπολίτης Πσκοφ και Πόρχοβ κ. Τύχων.

Μιλώντας για τη θέση της Εκκλησίας στην υπόθεση σύγχρονων βιοτεχνολογιών το μέλος του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ανέγνωσε το έγγραφο «Για την τροποποίηση του γονιδιώματος του ανθρώπου», που ψηφίστηκε ενάμισι χρόνο πριν από το Εκκλησιαστικό και Κοινωνικό Συμβούλιο σε θέματα της βιοϊατρικής ηθικής, όπου μεταξύ άλλων λέγεται ότι οι δοκιμές με τα ζωντανά έμβρυα μπορούν να έχουν επιπτώσεις λόγω της αντιμετώπισής τους «ως αναλώσιμων υλικών για δοκιμές και επιράματα, και για το λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπίζονται με τις ίδιες αρχές και πρότυπα όπως και τα πειράματα με ανθρώπους».

Η θέση της Ρωσικής εκκλησίας είναι ότι χρειάζεται πολύπλευρη και σχολαστική εκτίμηση των εμπειρογνώμονων και κοινωνική συζήτηση για πιθανές απόρροιες επέμβασης στο γονιδίωμα του ανθρώπου.

«Δεν θέλω να είμαι γκρουσούζης, αλλά βροσκόμαστε μπροστά στο «κουτί της Πανδώρας», και οι πρώτοι που το υπογραμμίζουν, είναι οι επιστήμονες. Δεν είμαστε επαγγελματίες γιατροί και επιστήμονες — γενετικοί, αλλά περιμένουμε με υπομονή τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που προκύπτουν. Και για μας και για την κοινωνία είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης κ. Τύχων.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.