Οι Ιεροί Ναοί όλης της χώρας θα λειτουργούν με περιορισμούς. Συγκεκριμένα κατά τις Ιερές Ακολουθίες της Τετάρτης 21 Απριλίου, Παρασκευής 23 Απριλίου, του Σαββάτου του Λαζάρου 24 Απριλίου και την Κυριακή των Βαΐων 25 Απριλίου, οι πιστοί θα μπορούν να λειτουργηθούν με την αναλογία 1 ατόμου ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 20 άτομα.

Εκδόθηκε το ΦΕΚ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα που θα ισχύουν μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα το πρωί. Οι Ιεροί Ναοί όλης της χώρας θα λειτουργούν με περιορισμούς. Συγκεκριμένα κατά τις Ιερές Ακολουθίες της Τετάρτης 21 Απριλίου, Παρασκευής 23 Απριλίου, του Σαββάτου του Λαζάρου 24 Απριλίου και την Κυριακή των Βαΐων 25 Απριλίου, οι πιστοί θα μπορούν να λειτουργηθούν με την αναλογία 1 ατόμου ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 20 άτομα.
Στις επιδημιολογικές περιοχές που βρίσκονται στο επιδημιολογικό επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τις υπόλοιπες μέρες που δεν αναφέρονται παραπάνω θα τελούνται οι Ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών αποκλειστικά από τον θρησκευτικό λειτουργό ενώ στις κόκκινες περιοχές θα τελούνται με περιορισμούς, δηλαδή ανώτατο όριο 9 άτομα και 1 ανά 25 τ.μ..

Στην πλειοψηφία τους οι ειδικοί της Επιτροπής τονίζουν πως ακόμη είναι νωρίς για να μιλήσουν με στοιχεία για το Πάσχα και πως όλα τα θέματα θα τεθούν την επόμενη εβδομάδα.

Άλλωστε όπως έχουν τονίσει αρκετές φορές οι επιστήμονες, η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, επομένως θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών ώστε να προβούν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως ο Μάιος θα είναι ένας μήνας επιστροφής στην κανονικότητα, ωστόσο το Πάσχα πέφτει οριακά λίγο πριν από την περίοδο όπου θα ανοίξει η εστίαση και ο τουρισμός, οπότε θα είναι λεπτός ο χειρισμός προκειμένου να μην έχουμε πισωγύρισα πριν καν ξεκινήσει η «Μεγάλη Έξοδος».

Για τον λόγο αυτό άλλωστε και μερίδα ειδικών εμφανίζεται επιφυλακτική για το «Πάσχα στο χωριό», τονίζοντας πως αν κρατήσουμε τα περιοριστικά μέτρα το Πάσχα, τότε θα κάνουμε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι.

Γκάγκα – Εξαδάκτυλος : Παρακινδυνευμένη μια μαζική έξοδος για το Πάσχα με τα σημερινά δεδομένα
Επιφυλακτικοί στο να δώσουν μια απάντηση αναφορικά με το αν μπορεί να υπάρξει έξοδος στα χωριά για το Πάσχα εμφανίστηκαν η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Βλέπουμε μια σταθεροποίηση αλλά η σταθεροποίηση αυτή παραμένει ψηλά. Άνθρωποι συνεχίζουν να χάνονται και να βρίσκονται στην εντατική», είπε αρχικά ο κ. Εξαδάκτυλος ενώ αναφορικά με τη πιθανότητα να επιτραπεί το Πάσχα στα χωριά, τόνισε: «Με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια. Είναι εκνευριστικό αλλά όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα θα έχουμε εικόνα».

Αναφορικά με τη χρήση των self test, ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο OPEN είπε πως πέρα από τα θετικά στοιχεία που έχουν φέρει, «το ερώτημα είναι τι γίνεται με εκείνους που έχουν αρνητικό τεστ. Αν έστω και ελάχιστα σταματήσουν να συμπεριφέρονται προσέχοντας τότε θα έχουμε διασπορά».

«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να κουβεντιάσουμε για έξοδο Πάσχα», είπε από τη μεριά της επίσης μιλώντας στο OPEN η κ. Γκάγκα. «Το άνοιγμα αυτό που γίνεται είναι λογικό. Και στην εστίαση με περιορισμούς ενδεχομένως να είναι λογικό να γίνει άνοιγμα. Όμως μια μαζική έξοδος για το Πάσχα είναι παρακινδυνευμένη με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή».

Αναφορικά με τον μέσο όρο των ανθρώπων που νοσηλεύονται, η Μίνα Γκάγκα είπε: «Έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας. Μπαίνουν στο νοσοκομείο σαραντάρηδες, πενηντάρηδες, ακόμα και τριαντάρηδες και εικοσάρηδες. Δεν μένουν συχνά αλλά έρχονται. Αντίθετα, δεν βλέπουμε πια μεγάλους ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο». Για να ξεκαθαρίσει αμέσως μετά πως όταν ολοκληρωθεί και ο εμβολιαστικός κύκλος αυτής της ηλικιακής ομάδας τα πράγματα θα βελτιωθούν.

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.