«Βγάλτε με από εδώ, πεινώ, δεν αντέχω άλλο». Αυτή είναι η κραυγή του 18χρονου Κύπριου, Τζέισον Κυνηγόπουλου, που διαμένει εγκλωβισμένος στις Φιλιππίνες μόνος του σε ένα παράπηγμα, επειδή το κυπριακό του διαβατήριο έχει λήξει.

Ο 18χρονος γεννήθηκε στην Κύπρο από Κύπριο πατέρα και μητέρα από τις Φιλιππίνες. Το 2010 τον πήρε η μητέρα του στη χώρα της. Όμως σε κάποια στιγμή αυτή έφυγε για να εργαστεί στη Σαουδική Αραβία και τον άφησε μόνο του σε ξένη χώρα. Έκτοτε ο πατέρας του Γιάννος Κυνηγόπουλος καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να τον φέρει πίσω, όμως σκοντάφτει στις διαδικασίες ανανέωσης του διαβατηρίου του, και κυρίως γιατί χρειάζονται τα βιομετρικά του στοιχεία.

Ο «Φ» επικοινώνησε μαζί με τον 18χρονο ο οποίος βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, λόγω των δυσκολιών διαβίωσης, της αβεβαιότητας για το τι θα γίνει και επειδή στην ουσία θεωρείται παράνομος. Παρ’ όλο που έχει ολοκληρώσει σχολείο στις Φιλιππίνες, εντούτοις δεν του το αναγνωρίζουν αφού τώρα οι Αρχές τον θεωρούν ως παράνομο μετανάστη.

«Είναι δύσκολο να ζεις εδώ μόνος σου. Ξέμεινα από χρήματα και φαγητό και γι’ αυτό αναγκάζομαι να εργάζομαι σε αγροτικές δουλειές για έξτρα χρήματα, παρ’ όλο που εδώ στις Φιλιππίνες πληρώνουν πολύ λίγα. Είναι δύσκολο να κυκλοφορήσω, χωρίς έγγραφα, είμαι ένας άγνωστος χωρίς ταυτότητα», αναφέρει ο Τζέισον. Την Πρωτοχρονιά, προσθέτει, την πέρασε με λίγους φίλους. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο σπίτι που χρησιμοποιεί, στην ουσία μια παράγκα, «υπάρχει μόνο ένας ανεμιστήρας, υπάρχουν πολλά έντομα, όπως κουνούπια και δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ».

«Ζητώ από κάποιους φίλους μου λίγη βοήθεια γιατί πεινώ. Ευτυχώς με βοηθά το υπουργείο Εξωτερικών γιατί δεν μπορώ να πληρώσω το ρεύμα και το νερό αλλά και για το ενοίκιο του σπιτιού. Περιμένω να δω τι θα γίνει και πότε θα φύγω από εδώ», προσθέτει. Η συνέχεια της συνομιλίας μας ήταν επεισοδιακή γιατί το διαδίκτυο με το οποίο συνδέθηκε και ανήκε σε γείτονα, διακοπτόταν. Μας λέει και ξαναλέει ότι θέλει να επιστρέψει στην Κύπρο για να βρεθεί με τον πατέρα του και να ξεκινήσει τη ζωή του.

Ο πατέρας του 18χρονου μας ανέφερε πως πρέπει να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ώστε να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα. Ο ίδιος διερωτήθηκε αν ήταν πολίτης της Αμερικής, θα τον άφηνε η χώρα του αβοήθητο. Ο κ. Γιάννος Κυνηγόπουλος μας είπε για τις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο Εξωτερικών για να βρεθεί λύση, ωστόσο, τονίζει ότι έπρεπε από την αρχή να μετέβαινε κάποιος λειτουργός στις Φιλιππίνες για να βρει λύσεις με την κυβέρνηση. Άφησαν την πρόξενο μόνη της, πολλές φορές δεν την εντοπίζουν και τώρα μου ζητούν να υποβάλω αίτηση στον πρόξενο των Φιλιππινών στην Κύπρο για ν’ αναγνωριστεί το παιδί μου ως Φιλιππινέζος. Δεν είναι λύση αυτή. Πρέπει να του εκδοθεί ένα έγγραφο για να μπορεί να ταξιδέψει. Είναι και στη μέση ένα πρόστιμο που του έβαλαν επειδή είναι παράνομα στη χώρα. Ο ίδιος ζητά την παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη ώστε να επιστρέψει ο γιος του στην Κύπρο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.