Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ – Το απόγευμα της Κυριακής, 21ης Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον τελευταίο Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Οσίου Αντωνίου Πολιούχου Βεροίας, όπου στο τέλος μίλησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, Γέροντας Βαρθολομαίος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η αδιάκριτη υπακοή και τα όρια της στη ζωή του Χριστιανού».

Με την πατρική μέριμνα του Ποιμενάρχου μας κ. Παντελεήμονος πραγματοποιήθηκαν για ακόμη μία χρονιά οι ομιλίες των Αγιορειτών Πατέρων στο τέλος των Κατανυκτικών Αρχιερατικών Εσπερινών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων προσφώνησε και ευχαρίστησε τον σεβαστό Καθηγούμενο, λέγοντας μεταξύ άλλων: Σε λίγες ημέρες θα βρεθούμε ενώπιον του Εσταυρωμένου Κυ­ρίου μας και θα παρακολου­θήσου­με μέσα από τα ιερά αναγνώσματα και τους κατανυκτικούς ύμνους της Εκκλησίας μας όσα υπέμεινε ο Χριστός προκειμένου να μας λυ­τρω­σει από την αμαρτία και να απο­καταστήσει τη σχέση μας με τον Θεό.

Και εάν η αμαρτία εισήλθε στη ζωή του ανθρώπου με την παρακοή των πρωτοπλάστων στη μία και μο­ναδική εντολή του Θεού, η άφεση και η σωτηρία ήλθε με την υπακοή του ίδιου του Υιού και Λόγου του Θεού, του Χριστού, ο οποίος, όπως γράφει ο πρωτοκο­ρυ­φαίος απόστολος Παύλος, έγινε για τη σωτηρία μας «υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε Σταυρού». Αναπλήρωσε, δηλαδή, ο Χριστός το έλλειμμα της δικής μας υπακοής με τη δική του, και μάλιστα με μία υπακοή όχι εύκολη και άκοπη, αλλά δύσκολη και επώδυνη, μία υπακοή η οποία δεν περιελάμβανε απλώς μία θυσία, αλλά τη θυσία της ζωής του με τον πιο εξευτε­λι­στικό και οδυνηρό τρόπο, με τη Σταύ­ρωσή του εν μέσω δύο λη­στων.

Θα μπορούσε ασφαλώς ο Θεός να μας σώσει και με άλλους τρόπους, όμως η αγάπη του τον οδήγησε σε αυτήν την επιλογή, να θυσιάσει τον Υιό του για χάρη μας, και Εκεί­νος, ο Υιός του, να συμπράξει σ᾽ αυτή την επιλογή «γενόμενος υπέρ ημών κατάρα», και για να μας σω­σει αλλά και για να μας διδάξει ότι τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό και πιο απαραίτητο για τη σωτηρία μας από την υπακοή.

Πως πραγματώνεται όμως αυτή η υπακοή στη ζωή μας και ποιο είναι το κριτήριο για να γνωρίζουμε, εάν είναι όντως αληθινή και κατά συνέ­πεια ωφέλιμη για την πνευ­ματική μας πρόοδο, ώστε να μην δημιουργούμε στον εαυτό μας ψευδείς εντυπώσεις ή παρασυρό­μεθα κάποιες φορές σε επικίνδυνα μονοπάτια;

Θα το ακούσουμε στη συνέχεια από τον ομιλητή μας, καθώς η υπα­κοή είναι το θέμα της ομι­λίας του πολύ αγαπητού και σεβα­στού καθη­γουμένου της Ιεράς Μο­νης Εσφιγμένου, π. Βαρθολομαίου, ο οποίος κλείνει τον κύκλο των ομιλιών της Μεγάλης Τεσσαρακο­στης στην Ιερά Μητρόπολή μας.

Τον ευχαριστούμε από καρδίας και για τη σημερινή ομιλία του με θέμα: «Η αδιάκριτη υπακοή και τα όριά της στη ζωή του χριστιανού» και για την παρουσία του στην Ιερά Μητρόπολή μας, και περιμέ­νουμε με χαρά να ακούσουμε τους λόγους αυτούς που θα μας δώσουν τη δυνατότητα και εμείς να είμαστε πάντοτε υπάκουοι στον λόγο και στις εντολές του Θεού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.