ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ

Πανηγυρική ιερά αγρυπνία για την εορτή την Υπαπαντής του Κυρίου τελέστηκε χθες στο Βελιγράδι προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου. Όσοι παρέστησαν στις ιερές ακολουθίες, τις οποίες μετέδωσε ζωντανά η ψηφιακή τηλεόραση της Pemtpousia TV και το ope.gr σε συνεργασία με το TV Hram, βίωσαν μεγάλες πνευματικές στιγμές οι οποίες φέρνουν κοντά τους Ορθοδόξους λαούς οι οποίου έχουν ως κοινή αφετηρία την πίστη στον Χριστό.

Ο λόγος που συνέβη αυτό είναι η παρουσία στην φετινή Δεσποτική εορτής της Υπαπαντής του Βυζαντινού Χορού “ΤΡΟΠΟΣ”. Με την καθοδήγηση του κ. Κωνσταντίνου Αγγελίδη, δασκάλου της ψαλτικής τέχνης και ιδρυτού της χορωδίας “ΤΡΟΠΟΣ”, καθώς και Χορωδίας Σέρβων Ψαλτών υπό την διεύθυνση του π. Βλαδιμήρου Άντιτς, Έλληνες και Σέρβοι ιεροψάλτες ένωσαν τις φωνές τους χθες στην Κρύπτη του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, προσφέροντας στους πιστούς την μοναδική εμπειρία να ακούσουν μία γλωσσική σύνθεση των ύμνων της Εκκλησίας.

Οι εναλλαγές της γλώσσας σε Σερβικά και Ελληνικά κατά την διάρκεια των ιερών ακολουθιών ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής βραδιάς η οποία μαρτυρεί την παραδοσιακή σχέση που έχει ο Ελληνισμός με την Σερβία.

Το “μεγάλο ευχαριστώ” εκ μέρους των πιστών
Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Συλλειτούργησαν μαζί του οι Επίσκοποι της Σερβικής Εκκλησίας και κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Βελιγραδίου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας απηύθυνε τις πατρικές του ευχές με αφορμή την εορτή. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Βυζαντινή Χορωδία “ΤΡΟΠΟΣ” και τον διευθυντή της κ. Κωνσταντίνο Αγγελίδη, η οποία λάμπρυνε με την παρουσία της την πανήγυρη.

Μιλώντας στα ελληνικά, καθώς ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ευχήθηκε: “Χρόνια πολλά. Ευχαριστούμε για την ψαλμωδία και εκ μέρους όλων των παρόντων εδώ πιστών, ένα μεγάλο ευχαριστώ και ο Θεός να μας ευλογεί”.

Ακολούθως η Βυζαντινή Χορωδία “ΤΡΟΠΟΣ” έψαλλε στα ελληνικά το πολυχρόνιο του Πατριάρχη Σερβίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.