Δεν υπεγράφη τελικά, όπως αναμενόταν, η συμφωνία η οποία θα εξασφάλιζε τα δικαιώματα της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας στο Μαυροβούνιο μεταξύ του Πατριάρχη κ.κ. Πορφυρίου και του Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο κ. Κριβοκάπιτς έφτασε χθες το βράδυ στο Βελιγράδι, με μεγάλη καθυστέρηση όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας, προκειμένου να συναντηθεί με το Προκαθήμενο της εν Σερβία Εκκλησίας για να υπογράψουν από κοινού το τελικό σύμφωνο μεταξύ εκκλησίας και κυβέρνησης Μαυροβουνίου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομος, ο Επίσκοπος Σουμαδίας κ. Ιωάννης καθώς και ο Επίσκοπος Μπουντίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος. Υπενθυμίζεται πως από τη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει οι τακτικές εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Σερβίας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Πατριαρχείο, ενώ αναμενόταν ο πρωθυπουργός να υπογράψει το κείμενο της συμφωνίας. το οποίο νωρίτερα είχε λάβει την τελική του μορφή με γνώση και του εκπροσώπου της Ποντγκόριτσα ο οποίος ενημέρωσε για την σχετική εξέλιξη τον πρωθυπουργό, ο κ. Κριβοκάπιτς εξέφρασε την άποψη πως το σύμφωνο θα πρέπει να υπογραφεί στο Τσέτνιε στις 30 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία θα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρού Αμφιλοχίου.

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζράντβκο Κριβοκάπιτς

Ο Πατριάρχης Πορφύριος άκουσε τις θέσεις και τα επιχειρήματα του κ. Κριβοκάπιτς και εξέφρασε την έκπληξή του για την έκβαση αυτή της συνάντησης η οποία, όπως τονίζεται από το Πατριαρχείο, είχε ως αποκλειστικό σκοπό την υπογραφή της συμφωνίας.

«Ο Μακαριώτατος και οι Ιεράρχες που συμμετείχαν στη συνάντηση εξέφρασαν τη λύπη τους και την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και των πιστών στο Μαυροβούνιο, παρά το γεγονός πως είναι πλειοψηφία στη χώρα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία η οποία να εγγυάται τη νομική τους κάλυψη. Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι πιστοί της δεν θα παραιτηθούν από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους», καταλήγει η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας η οποία βγήκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός γνωστοποίησε τη θέση του και με ανάρτηση στο twitter όπου έγραψε: «Πρότεινα να υπογραφεί η Συμφωνία με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Τσέτνιε, στις 30 Οκτωβρίου, ημέρα θανάτου του Μητροπολίτη Αμφιλοχίου».

Νωρίτερα, σε άλλη ανάρτησή του, έγραψε ότι έφτασε στο Βελιγράδι και το Πατριαρχείο Σερβίας για να μεταφέρει τους χαιρετισμούς των πιστών και τη βούλησή τους να δουν τον Επίσκοπο Ιωαννίκιο στον θρόνου του Αγίου Πέτρου.

ope.gr

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.