Το Βατικανό ανακοίνωσε την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας μετά τις αποκαλύψεις ενός νέου σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης από τον Γάλλο καρδινάλιο Ζαν-Πιέρ Ρικάρ, ο οποίος ομολόγησε ότι είχε, πριν από 35 χρόνια, μια «επιλήψιμη (συμπεριφορά) απέναντι σε ένα 14χρονο κορίτσι».

«Μετά τα στοιχεία που ήρθαν στο φως τις τελευταίες ημέρες και μετά τη δήλωση του καρδιναλίου Ζαν-Πιέρ Ρικάρ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξέταση του τί συνέβη, αποφασίστηκε να αρχίσει μια investigatio previa (προκαταρκτική έρευνα)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής της υπηρεσίας Τύπου της Αγίας Έδρας, Ματέο Μπρούνι.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης του καταλληλότερου προσώπου για να ηγηθεί της έρευνας, με την αυτονομία, την αμεροληψία και την εμπειρία που είναι απαραίτητες, λαμβάνοντας υπόψη επίσης το γεγονός ότι οι γαλλικές δικαστικές αρχές άνοιξαν έναν φάκελο για την υπόθεση αυτή», πρόσθεσε.

Την Τρίτη, η εισαγγελία της Μασσαλίας ανακοίνωσε την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας μετά τις ομολογίες του πρώην αρχιεπισκόπου του Μπορντό, που έχει αποσυρθεί από το 2019 στην περιοχή Αλπ-ντε-Οτ-Προβάνς, στην νοτιοανατολική Γαλλία, οι οποίες προκάλεσαν ένα νέο σεισμό στην Εκκλησία.

«Πριν από 35 χρόνια, όταν ήμουν ιερέας, συμπεριφέρθηκα με επιλήψιμο τρόπο σε ένα 14χρονο κορίτσι. Η συμπεριφορά μου προκάλεσε στο πρόσωπο αυτό σοβαρές και μόνιμες επιπτώσεις», έγραψε ο καρδινάλιος, που σήμερα είναι 78 ετών, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για τα γεγονότα για τα οποία κατηγορεί τον εαυτό του και διαδραματίστηκαν την εποχή που υπηρετούσε στη Μασσαλία.

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώθηκαν την επομένη της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης της γαλλική επισκοπής ότι 11 επίσκοποι και πρώην επίσκοποι βρίσκονταν αντιμέτωποι με την πολιτική δικαιοσύνη ή τη δικαιοσύνη της Εκκλησίας για σεξουαλικές «καταχρήσεις» ή την «μη καταγγελία» τους.

«Έντεκα επίσκοποι ή πρώην επίσκοποι, συμπεριλαμβανομένου του Μισέλ Εμίλ Σαντιέρ, πρώην επισκόπου στο Κρετέιγ, κοντά στο Παρίσι, βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών για κακοποίηση στη Γαλλία», είπε ο Ερικ Ντε Μουλέν Μποφόρ, επικεφαλής της διάσκεψης των Γάλλων επισκόπων, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, στην οποία διάβασε επίσης τη δήλωση του καρδινάλιου Ρικάρ.

Η παραδοχή του καρδινάλιου είναι η πιο πρόσφατη αποκάλυψη που συγκλονίζει την Καθολική Εκκλησία, η οποία έχει εμπλακεί σε ένα παγκόσμιο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης, που συχνά περιλαμβάνει παιδιά, για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Στη Γαλλία πέρυσι, μια ανεξάρτητη έρευνα ανέφερε ότι Γάλλοι κληρικοί είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά περισσότερα από 200.000 παιδιά τα τελευταία 70 χρόνια και οι συντάκτες της είπαν ότι η Καθολική Εκκλησία είχε τα στραβά μάτια για πάρα πολύ καιρό.

Ο καρδινάλιος Ρικάρ, 78 ετών, χειροτονήθηκε ιερέας το 1968. Έγινε αρχιεπίσκοπος του Μπορντό το 2001 και συνταξιοδοτήθηκε πριν από τρία χρόνια.

Υπήρξε επίσης μέλος του Συμβουλίου του Βατικανού (κονκλάβιο) για την Οικονομία, το οποίο εποπτεύει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες της Αγίας Έδρας.

Μια δίκη βάσει του Κανονικού Δικαίου γενικά αρχίζει αφού κλείσει ο φάκελος από τις δικαστικές αρχές της οικείας χώρας. Στο τέλος της πολιτικής δίκης, η Εκκλησία μπορεί να ζητήσει τα έγγραφα από τις δικαστικές αρχές για να τα εντάξει στη δική της αξιολόγηση.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.