Σεμνύνεται η αγιοτόκος πόλις του Διδυμοτείχου διότι ανάμεσα στους τοπικούς αγίους του διακεκριμένη θέση κατέχει ο ελεήμων Βασιλεύς και άγιος, Ιωάννης Βατάτζης, που γεννήθηκε εδώ το 1193.

Ένας ξεχωριστός αυτοκράτορας που διηκόνησε θυσιαστικά το λαό του, γενόμενος υπόδειγμα ηγεμόνος στοργικού αλλά και γενναίου, ο οποίος υπερασπίστηκε σθεναρά το γένος των Ρωμαίων έναντι των εξωτερικών εχθρών αλλά και την πίστη του έναντι του Πάπα, στον οποίο έστειλε μνημειώδη επιστολή, όπου με παρρησία ομιλεί για την ελληνική καταγωγή του και τη ελληνική παιδεία του Γένους του και για την ακαινοτόμητη ορθοδοξία του. Βασίλεψε στην Νίκαια από το 1222 έως το θάνατό του το 1254, επισυμβάντα στο Νυμφαίο της Μικράς Ασίας. Ετάφη στη Μονή Σωσάνδρων, όπου εκείνος έχτισε, κοντά στην πόλη της Μαγνησίας.

____________________________________________

Με την παρουσίαση του πρότριτα κυκλοφορηθέντος πονήματος του ιστορικού Ιωάννου Σαρσάκη, του Καστροπολίτου, υπό τον τίτλο «Ὁ Πάμμεγας σκηπτοῦχος ἅγιος Ἰωάννης Βατάτζης, ὁ ἐκ Διδυμοτείχου», το εσπέρας του Σαββάτου, της 2ας Νοεμβρίου ε.ε., άρχισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις, επί τη μνήμη του τιμωμένου αγίου, υπό τον τίτλο «Βατάτζεια 2019». Το πόνημα παρουσίασαν οι Κωνσταντίνος. Χολέβας, πολιτικός επιστήμων και συγγραφεύς και Αθανάσιος Γουρίδης, πολιτικός μηχανικός, αρχαιολόγος και συγγραφεύς. Την εκδήλωση συντόνισε ο συγγραφέας Κων. Τριανταφυλλάκης. Συμμετείχαν η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως και ο Μουσικός Χρήστος Γκρέμος.

____________________________________________

Των λατρευτικών Συνάξεων επί τη μνήμη του αγίου, την παραμονή στον Πανηγυρικό Εσπερινό και ανήμερα στην Θεία Λειτουργία, 3 και 4 του μηνός Νοεμβρίου ε.ε.,στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό της πόλεως Διδυμοτείχου, προέστη ο οικείος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος το εσπέρας της παραμονής μίλησε για την αρετή της ελεημοσύνης, η οποία καταξίωσε τον άγιο ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων και το πρωί της κυριωνύμου ημέρας απευθυνόμενος στους μικρούς μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου, που εκκλησιάσθησαν, μίλησε επί του αγιογραφικού χωρίου «αρχή σοφίας, φόβος Κυρίου» και κάλεσε την νεολαία του Διδυμοτείχου να εμπνέεται από τα ιδανικά και τις αξίες που υπηρέτησε σε όλη του την ζωή ο τιμώμενος άγιος.

Τις εκδηλώσεις παρακαλούθησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Άγγελος Ιλαρίδης και Ταξίαρχος Γεώργιος Διβάρης αντίστοιχα, ο Διοικητής της 30ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Λύσσανδρος Ξηρογιάννης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.