Τώρα όσον αφορά στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Οι βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα όλων των Επιστημονικών Πεδίων ανεβαίνουν και στις υψηλόβαθμες σχολές απογειώνονται.

Η ανακοίνωση των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής (Ε.Β.Ε) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και των Στατιστικών Κλιμάκωσης των Μορίων των υποψηφίων από το ΥΠΑΙΘ δίνει τη δυνατότητα καλύτερων εκτιμήσεων αφενός για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής και αφετέρου για την ένταση του αποκλεισμού υποψηφίων και των κενών θέσεων εισακτέων.

Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας έχουμε:

Στην Κατεύθυνση Ανθρωπιστικών, νομικών, κοινωνικών σπουδών: ΕΒΕ 8,94,
Στην Κατεύθυνση Θετικών και τεχνολογικών επιστημών: ΕΒΕ 9,58
Στην Κατεύθυνση Επιστημών υγείας και ζωής: ΕΒΕ 9,70
Στην Κατεύθυνση Επιστημών οικονομίας και πληροφορικής: ΕΒΕ 8,27
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε το ΥΠΑΙΘ φαίνεται ότι «κόβονται» με μιας από την ΕΒΕ περίπου 10.000 υποψήφιοι.

Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς τους όρους πρόσβασης στα ΑΕΙ και τα «δεδομένα» της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών, ξέρουν καλά ότι οι θέσεις εισακτέων που θα μείνουν ακάλυπτες τελικά θα ξεπεράσουν τις 15.000. Παράλληλα άλλοι 15.000 υποψήφιοι θα μείνουν έξω από την είσοδο των πανεπιστημίων καθώς, όπως κάθε χρόνο, δεν χωράνε στον προσφερόμενο αριθμό εισακτέων.

Έτσι για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, για να μην πάμε παλιότερα, το 1/3 των υποψηφίων, περίπου 30.000 υποψήφιοι, «κόβονται» ή δεν «χωράνε» στα Πανεπιστήμια, αφήνοντας την ίδια στιγμή αριθμό ρεκόρ κενών θέσεων (15.000).

Και στο σημείο αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το υπουργείο Παιδείας μπορεί να φρόντισε να «κόβονται» από τα δημόσια Πανεπιστήμια υποψήφιοι με 8.000 μόρια, φρόντισε, όμως, παράλληλα, να μπορούν με 8.000 ευρώ να γραφτούν στα ιδιωτικά λεγόμενα κολέγια. Ας μην είμαστε, λοιπόν, αχάριστοι!

Τώρα όσον αφορά στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Οι βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα όλων των Επιστημονικών Πεδίων ανεβαίνουν και στις υψηλόβαθμες σχολές απογειώνονται.

1ο Επιστημονικό Πεδίο: Μικρή άνοδος – Ψηλότερα η Νομική Αθήνας
Αν και φέτος έχουμε 1.141 υποψηφίους λιγότερους από πέρυσι η κλιμάκωση των μορίων στην κλίμακα 18-20 (άριστα), αποτυπώνει σε απόλυτο πλήθος 1.103 υποψήφιους, περίπου, 220 περισσότερους από πέρσι. Στην Ιστορία άνω του 18 έγραψε το 13,65% των υποψηφίων (από 15,64% πέρυσι), στην Κοινωνιολογία το 27,55% (από 28,28% πέρυσι) και στα Αρχαία το 3,83% (από 3,95% πέρυσι).

Η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις θα είναι πολύ κοντά σε αυτές του 2019. Συγκεκριμένα αναμένεται άνοδος στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων σχολών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου της τάξης των 50 – 300 μορίων, ενώ η Νομική Αθήνα μπορεί να διεκδικήσει και περισσότερο από 300 μόρια άνοδο καθώς προσφέρει φέτος λιγότερες θέσεις εισακτέων. Σημαντική αύξηση πάνω από 400 μόρια αναμένεται να έχουν τα τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και όσα τμήματα έχουν ως ειδικό μάθημα τα Αγγλικά καθώς στο μάθημα αυτό καταγράφηκε πολύ μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων στις βαθμολογικές κλίμακες 15-18 και 18-20.

Επίσης οφείλουμε να πάρουμε υπόψη τυχόν διαφοροποιήσεις στις επιλογές των υποψηφίων επηρεασμένες από την πρόσφατη ανακοίνωση διορισμού 11.700 εκπαιδευτικών (διαφοροποιήσεις που δεν θα οδηγήσουν σε οριακή άνοδο σε φιλολογίες και παιδαγωγικά Τμήματα κυρίως των ΑΕΙ της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται στις σχολές μεσαίας βαθμολογίας του Πεδίου (αναφερόμαστε στις σχολές που πέρσι βρίσκονταν ανάμεσα στα 12 – 15.000 μόρια). Αντίθετα αναμένεται μικρή άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές του Πεδίου (αυτές που πέρυσι βρίσκονταν ανάμεσα στα 10.000 και 12.000 μόρια) κυρίως αυτές που κατοικοεδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του Πεδίου που πέρσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια φέτος σκαρφαλώνει τουλάχιστον στα 8.94 με αποτέλεσμα περίπου 30 τμήματα που πέρυσι είχαν βάση κάτω από την φετινή ΕΒΕ να καταγράψουν τεχνητή άνοδο. Παράλληλα κάτω από την ελάχιστη βάση εισαγωγής αναμένεται να βρεθεί το 36% των υποψηφίων, δηλαδή, περίπου οι 8.000 από τους 22.500.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.