Για το πεδίο Οικονομίας-Πληροφορικής, η μικρότερη Ελάχιστη Βάση αναμένεται γύρω στο 8,25-8,35 στην κλίμακα 0-20, δηλαδή εκεί περίπου που ήταν και πέρσι (8,27).

Οι εκτιμήσεις για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Συγκεκριμένα:

Για το πεδίο Οικονομίας-Πληροφορικής, η μικρότερη Ελάχιστη Βάση αναμένεται γύρω στο 8,25-8,35 στην κλίμακα 0-20, δηλαδή εκεί περίπου που ήταν και πέρσι (8,27).
Για το πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών, η μικρότερη Ελάχιστη Βάση αναμένεται γύρω στο 8,95-9,05 στην κλίμακα 0-20, δηλαδή εκεί περίπου που ήταν και πέρσι (8,94).
Για το πεδίο Θετικών Επιστημών, η μικρότερη Ελάχιστη Βάση αναμένεται γύρω στο 9,45-9,55 στην κλίμακα 0-20, δηλαδή εκεί περίπου που ήταν και πέρσι (9,58).
Τέλος για το πεδίο Επιστημών Υγείας, η μικρότερη Ελάχιστη Βάση αναμένεται γύρω στο 9,65-9,75 στην κλίμακα 0-20, δηλαδή εκεί περίπου που ήταν και πέρσι (9,69).
«Φυσικά, για τα Τμήματα που ανήκουν σε περισσότερα από ένα Επιστημονικά Πεδία, η Ελάχιστη Βάση είναι η χαμηλότερη από τις επιμέρους ΕΒΕ. Για τα Τμήματα που απαιτούν Ειδικό Μάθημα πρέπει να αναμένουμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και σε αυτά» αναφέρει το ΜΕΘΟΔΙΚΟ.

Εκτίμηση της μικρότερης και της μεγαλύτερης Ελάχιστης Βάσης για Τμήματα χωρίς Ειδικό Μάθημα:

Η ομάδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ Φροντιστηρίου επισημαίνει ότι «οι υποψήφιοι μπορούν με ασφάλεια να συμβουλεύονται τις Ελάχιστες Βάσεις του 2021 για να εκτιμήσουν αν μπορούν να δηλώσουν ένα Τμήμα στο Μηχανογραφικό τους. Υπενθυμίζουμε ότι ένας υποψήφιος μπορεί να δηλώσει ένα Τμήμα στο Μηχανογραφικό του αν ο Μέσος Όρος από τους βαθμούς του είναι μεγαλύτερος (ή ίσος) από την Ελάχιστη Βάση του συγκεκριμένου Τμήματος. Διαφορετικά, αν έχει χαμηλότερο Μέσο Όρο από τη μικρότερη Ελάχιστη Βάση δεν μπορεί να κάνει Μηχανογραφικό για Πανεπιστημιακά Τμήματα».

Πώς θα κινηθούν οι Βάσεις

Σε ό,τι αφορά τις Βάσεις -που φέτος θα ανακοινωθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, όπως εξήγησε στο iefimerida η ομάδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ Φροντιστηρίου, «βάσει των επιδόσεων των υποψηφίων, μπορούμε να πούμε ότι η γενική τάση για τις Βάσεις είναι ελαφρώς πτωτική, αλλά και με ανακατατάξεις».

Σύμφωνα με το ΜΕΘΟΔΙΚΟ, «θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η πτώση θα είναι μικρότερη απ’ ό,τι ακούγεται και θα αφορά τις υψηλόβαθμες σχολές. Τα μεσαία τμήματα δεν θα επηρεαστούν σημαντικά. Δεν θα πρέπει να αναμένει κάποιος ότι μια σχολή του 16 θα πέσει στο 15. Το 18,8 ίσως να μπορεί να γίνει 18,2 και το 18,2 να υποχωρήσει στο 17,7».

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Η ομάδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ Φροντιστηρίου επισημαίνει ότι φέτος δεν είναι εύκολο να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τις Βάσεις σε επίπεδο Επιστημονικού Πεδίου, καθώς για κάθε τμήμα είναι διαφορετικό το σύνολο των μορίων κάθε υποψηφίου. Παρά ταύτα, μπορούν να γίνει εκτιμήσεις για μεμονωμένα τμήματα, με την προϋπόθεση ότι οι δηλώσεις των υποψηφίων στα Μηχανογραφικά δεν θα δώσουν άλλη τάση διαφοροποίησης της ζήτησης για ένα Τμήμα.

«Σε σχέση επομένως με το 2021, τα Τμήματα που έχουν δώσει μικρότερο συντελεστή βαρύτητας σε μαθήματα στα οποία οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι γενικά καλύτερες αναμένεται να έχουν πτώση στη Βάση Εισαγωγής και το αντίθετο. Για παράδειγμα, τα μόρια για τα Τμήματα Πληροφορικής υπολογίζονταν με υψηλότερο συντελεστή στην Οικονομία, ενώ με το νέο τρόπο υπολογισμού μορίων δίνεται βαρύτητα στο μάθημα της Πληροφορικής, που έχει χαμηλότερες βαθμολογίες. Αυτό δίνει μια μικρή πτώση για τα Τμήματα αυτά, που σε συνδυασμό με το μικρότερο αριθμό αριστούχων στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο συνεπικουρεί στη διαμόρφωση χαμηλότερων βάσεων για τα Τμήματα Πληροφορικής», τονίζει η ομάδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ.

Μικρή πτωτική τάση στις Βάσεις της Ιατρικής

«Εστιάζοντας στις πολύ υψηλόβαθμες σχολές, που αποτελούν συχνά πρώτη επιλογή των υποψηφίων ενός πεδίου, μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση, βασιζόμενοι στον αριθμό εισακτέων και στον αριθμό των αριστούχων στα μαθήματα του πεδίου συγκριτικά με το 2021», τονίζει η ομάδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ Φροντιστηρίου.

Όπως εξηγεί, «για τις Ιατρικές Σχολές, το πλήθος των αριστούχων στη Βιολογία μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε στη Χημεία, άρα από άποψη βαθμολογίας δεν προκύπτει ουσιαστική διαφοροποίηση στις Βάσεις. Η μικρή πτωτική τάση στις βάσεις της Ιατρικής αναμένεται λόγω της αλλαγής των συντελεστών, όπου όλα τα μαθήματα μετρούν με τον ίδιο συντελεστή (εκτός από την Ιατρική Παν. Πατρών). Άρα, οι Βάσεις των Ιατρικών Σχολών αναμένονται στα επίπεδα του 2019, όπου όλα τα μαθήματα είχαν την ίδια βαρύτητα».

Οι Βάσεις για το 2ο Πεδίο

Αντίστοιχα, προσθέτει η εξειδικευμένη ομάδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ, «για τις Βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών του 2ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται μικρή πτώση στις Σχολές που πέρσι ήταν πάνω ή πολύ κοντά στις 18.000 μονάδες, καθώς οι αριστούχοι σε Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία είναι συγκριτικά λιγότεροι. Το ίδιο ισχύει για τις Βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου».

Η ομάδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ επισημαίνει στο iefimerida.gr ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα διαμορφώσουν την τελική εικόνα για τις Βάσεις.

«Για παράδειγμα, ακόμα κι αν περιμένουμε ότι θα πέσουν λίγο οι Πληροφορικές, αν η ζήτηση αυξηθεί, καθώς τα παιδιά εξοικειώθηκαν παραπάνω με τους υπολογιστές την περίοδο των περιοριστικών μέτρων λόγω Covid, τότε εν τέλει δεν θα πέσουν. Επαναλαμβάνω: όλα αυτά που λέμε είναι με τη λογική πως όσοι δήλωσαν πέρυσι Πληροφορική θα δηλώσουν και φέτος», υπογραμμίζουν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.