ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ: Για βασιλόπιτα έχουμε μια δοκιμασμένη συνταγή, για την πιο νόστιμη και αφράτη βασιλόπιτα τσουρέκι, που δεν αποτυγχάνει ποτέ. Η συνταγή αυτή φτιάχνει 2 κιλά βασιλόπιτα. Χωρίστε την σε μια μεγάλη και δυο μικρές ή σε δύο κανονικού μεγέθους.

1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
350 γραμμ. ζάχαρη
350 γραμμ. γάλα (ή μισό νερό μισό γάλα)
4 αυγά
50 γραμμ. νωπή μαγιά
200 γραμμ. φρέσκο βούτυρο
1/2 κουτ. γλ. μαχλέπι
1/2 κουτ. γλ. κακουλέ
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
1 βανίλια
10 γραμμ. αλάτι

Για το γλάσο στη Βασιλόπιτα

6-7 κουτ. γλ. ζάχαρη άχνη
1/2 ασπράδι αυγού
1/2 κουτ. γλ. χυμό από λεμόνι

Τοποθετούμε σε ένα μπρίκι το μισό γάλα και το ζεσταίνουμε λίγο να γίνει χλιαρό. Βάζω το γάλα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά. Έπειτα βάζω 180 γραμμ. αλεύρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά μας. Βάζουμε σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο στους 40 βαθμούς για μισή-μία ώρα να τριπλασιαστεί.

Λιώνουμε το βούτυρο. Σε μια κατσαρόλα, βάζω το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, τα μυρωδικά, τα αυγά και το αλάτι. Τα ζεσταίνουμε λίγο σε χαμηλή φωτιά.

Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ, κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω το φουσκωμένο προζύμι, και τα υγρά της κατσαρόλας μέσα. Εκτός από το βούτυρο.

Για μίξερ αφού ενωθούν όλα τα υλικά, ζυμώνω με τον γάντζο για 10-15 λεπτά, προσθέτοντας σταδιακά στο βούτυρο.

Για το χέρι, ζυμώνουμε για 20-30 λεπτά, προσθέτοντας λίγο λίγο το βούτυρο.
Αφήνουμε το ζυμάρι σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά, να διπλασιαστεί.

Αφού φουσκώσει, το δίνουμε σχήματα και το βάζουμε με λαδόκολλα σε ένα ή δύο ταψιά. Ψήνουμε τη Βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 160 βαθμούς.

Χτυπάμε όλα τα υλικά, μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή κρέμα. Αφού κρυώσει η βασιλόπιτα, προσθέτω το γλάσο με κορνέ και ψήνω για 1-2 λεπτά να σταθεροποιηθεί.

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.67 (3 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.