ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ: Παραμονή Πρωτοχρονιάς χωρίς βασιλόπιτα δεν είναι πρωτοχρονιά. Είναι η εποχή της βασιλόπιτας, όπως και να το κάνουμε! Μια φορά το χρόνο έχει την τιμητική της, και όλοι περιμένουμε πώς και πώς για ένα λαχταριστό κομμάτι. θέλουμε το κομμάτι που μας αναλογεί να έχει και το τυχερό φλουρί, αλλά ούτως ή άλλως, η βασιλόπιτα είναι το γλυκό της ημέρας. Εάν μάλιστα θέλεις να τη φτιάξεις με τα χεράκια σου, τότε παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία! Στην Αθήνα συνηθίζεται η λεγόμενη «πολίτικη» η οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, κατασκευάζεται σε διάφορα μεγέθη και είδη αλλά συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά.

Η Βασιλόπιτα κατά το ελληνικό έθιμο κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους κυρίως μετά από φαγοπότι όπου και ακολουθεί χαρτοπαιξία «για το καλό του καινούργιου χρόνου».

Έτσι στις 12.00 ακριβώς τα μεσάνυχτα με την αλλαγή του έτους σβήνουν τα φώτα και μετά ένα λεπτό ξανανάβουν ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι «χρόνια πολλά» και «ευτυχισμένο το νέο έτος». Βασιλόπιτα τσουρέκι, κέικ, παραδοσιακή, με σοκολάτα, light, βασιλόπιτες για όλα τα γούστα.

Βασιλόπιτα συστατικά

300 γρ. βούτυρο αγελάδος, 82% λιπαρά + λίγο επιπλέον, για το άλειµµα του ταψιού
250 γρ. ζάχαρη
9 αβγά
20 ml χυµός λεµονιού
Ξύσµα από 1 λεµόνι, ακέρωτο
5 γρ. µαστίχα, σε σκόνη
2 γρ. αλάτι
450 γρ. µαλακό αλεύρι + λίγο επιπλέον, για το πασπάλισµα του ταψιού
5 γρ. µπέικιν πάουντερ
Για τη µαρέγκα: 3 ασπράδια αυγών
150 γρ. ζάχαρη
2 γρ. βανίλια, σε σκόνη
2 γρ. αλάτι

Βασιλόπιτα – Παρασκευή

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.

Στον κάδο του µίξερ ρίχνουµε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάµε µε το φτερό µέχρι το µείγµα να ασπρίσει και να αφρατέψει καλά. Προσθέτουµε σταδιακά τα αβγά και τον χυµό λεµονιού και συνεχίζουµε το χτύπηµα.

Αφού οµογενοποιηθούν, αποσύρουµε από το µίξερ, προσθέτουµε τα υπόλοιπα υλικά και µε µια µαρίζ ή τρυπητή κουτάλα οµογενοποιούµε απαλά.
Αδειάζουµε το µείγµα σε ένα βουτυρωµένο και πασπαλισµένο µε αλεύρι ταψί και το ψήνουµε για 40′-45′ λεπτά. Ελέγχουµε αν έχει ψηθεί καλά το κέικ, βυθίζοντας τη λάµα ενός µαχαιριού στο κέντρο του. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιµο. Βγάζουµε από τον φούρνο, αφήνουµε να κρυώσει και ξεφορµάρουµε.

Στον κάδο του µίξερ ρίχνουµε τα ασπράδια, τη µισή ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι και τα χτυπάµε µε το σύρµα µέχρι να φουσκώσουν.

Προσθέτουµε την υπόλοιπη ζάχαρη βροχηδόν και χτυπάµε για 2-3 λεπτά ακόµη.

Οταν η µαρέγκα αποκτήσει σφιχτή δοµή, αποσύρουµε από τον κάδο και µε τη βοήθεια µιας παλέτας αλείφουµε τη βασιλόπιτα σχηµατίζοντας προεξοχές στην επιφάνειά της. Με ένα καµινέτο καίµε τη µαρέγκα και στη συνέχεια διακοσµούµε µε χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.