Βασιλόπιτα-Πρωτοχρονιά: υπάρχει η θρησκευτική παράδοση που συνδέεται και με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου. Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία που επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ό,τι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως "λύτρα" στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή.

Κατά την παράδοση όμως είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή. Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά από της αποφυγής της καταστροφής της πόλης και συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και του Μεγάλου Βασιλείου).

Βασιλόπιτα Πολίτικη

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
60 γρ. νωπή μαγιά
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. γάλα (χλιαρό)
2 κ.σ γλυκάνισο σε σποράκι
5 αυγά
350 γρ. βιτάμ λιωμένο (χλιαρό)
1 κ.γλ μαστίχα κοπανισμένη
1,5 κ.γλ μαχλέπι κοπανισμένο
2 βανίλιες
1 κ.γλ αλάτι
2 κρόκοι αυγών
150 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα

Διαδικασία:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα , 2 κ.σ από τη ζάχαρη και τη μαγιά που τη τρίβουμε με το χέρι μας και τη διαλύουμε καλά με τα άλλα υλικά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το μίγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Σε ένα κατσαρολάκι σε 1 φλ. Νερό περίπου βάζουμε το γλυκάνισο και το βράζουμε εως ότου αρωματιστεί. Το σουρώνουμε και παίρνουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ αρωματισμένο νερό.

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα αυγά , τη ζάχαρη, το νερό γλυκάνισου, τις βανίλιες ,το μαχλέπι ,τη μαστίχα. Χτυπάμε το μίγμα στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει . προσθέτουμε το φουσκωμένο μίγμα με τη μαγιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι μας αυτή τη φορά.

Μετά ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι που το έχουμε ενώσει με το αλάτι και το βιτάμ . ζυμώνουμε το μίγμα . σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει .Μόλις φουσκώσει μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολητικό χαρτί. Αφήνουμε πάλι τη ζύμη να φουσκώσει.

Μόλις φουσκώσει την αλείφουμε με τους κρόκους αυγών που τους έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό. Με τα ασπρισμένα αμύγδαλα στολίζουμε την επιφάνεια της πίτας . ψήνουμε την βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.