Βασιλόπιτα-Πρωτοχρονιά: Η θρησκευτική παράδοση συνδέει την Βασιλόπιτα με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου, στον οποίο οφείλει και το όνομά της.

Βασιλόπιτα-Πρωτοχρονιά: Ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση με βασιλόπιτα τσουρέκι

Υλικά

Υλικά για την μαγιά
110γρ νωπή μαγιά
200γρ. γάλα χλιαρό
100γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι

Υλικά ζύμης Νο.1
3 αυγά
200γρ. φρέσκο βούτυρο Κερκύρας αγελαδινό λιωμένο
380γρ. ζάχαρη
200γρ. γάλα

Υλικά ζύμης Νο.2
2 κουταλάκια μαχλέπι
1/2 κουταλάκι μαστίχα
2 βανίλιες
1/2 κουταλάκι κακουλέ (όλα σε σκόνη)
1 κιλό αλεύρι περίπου, δυνατό για τσουρέκι

Εκτέλεση

110γρ νωπή μαγιά 200γρ. γάλα χλιαρό 38 βαθμούς με θερμόμετρο ή να το αισθανθούμε χλιαρό αλλά πρός κρύο, αν είναι πολύ ζεστό θα μας κάψει την μαγιά 100γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι τα ζυμώνουμε ελαφρά αφού διαλύσουμε με τα χέρια μας την μαγιά στο γάλα πρώτα και το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.

Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης Νο.1, έχουμε ζεστάνει πριν να λιώσει το βούτυρο και δεν ξεπερνά τους 38 βαθμούς, χλιαρό προς κρύο. Τα ζυμώνουμε όλα αυτά στο μίξερ με γάντζο ή στο χέρι.

Νο2. Σε μια μεγάλη λεκάνη η σε μεγάλο μίξερ ενώνουμε την φουσκωμένη μαγιά μαζί με τα υπόλοιπα και προσθέτουμε, 2 κουταλάκια μαχλέπι 1/2 κουταλάκι μαστίχα 2 βανίλιες, αν θέλουμε και 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκάλι 1/2 κουταλάκι κακουλέ (ολα σε σκόνη) 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκι ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά περίπου 15 με 20 λεπτά, ίσως χρειαστεί λιγάκι αλεύρι παραπάνω το πολύ 100 με 200γρ. Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί 22 με 24 εκ. και την μισή ζύμη 1 κιλό περίπου την πατάμε μέσα να απλωθεί καλά στο ταψί. ή βάζουμε σε μεγάλο ταψί όλη την ζύμη 30 με 32 εκ. Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο πάνω από 30 με 40 λεπτά. Βάζουμε και το κέρμα μας πιο πριν.

Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά ανάλογα το μέγεθος, Αν θέλουμε να βάλουμε αμύγδαλα λευκά ωμά τα βάζουμε πριν το ψήσιμο. Αν θέλουμε να γράψουμε με γλάσο χτυπάμε 1 ασπράδι με 1 κούπα άχνη ή και λίγο παραπάνω και λίγο χυμό λεμονιού. Γράφουμε μετά το ψήσιμο και αφήνουμε να κρυώσει καλά

Αν θέλουμε γλάσο σοκολάτας ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί και λιώνουμε 150γρ κουβερτούρα με 2 κουταλιές ηλιέλαιο ή δύο κουταλιές κρέμα γάλακτος αν την θέλουμε πιο ρευστή.

Καλότυχη!

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.