ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ : Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αβγά, το γάλα, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν, αλάτι, το μοσχοκάρυδο, το μαχλέπι, τη μαστίχα και ανακατεύουμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στην ειδική φόρμα σιλικόνης σε σχήμα χιονονιφάδας και ψήνουμε 40-50 λεπτά. Ιδανικά τοποθετούμε τη φόρμα σιλικόνης σε ένα ταψί για να μπορέσουμε να τη μεταφέρουμε στον φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσει και τοποθετούμε το φλουρί!
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Συστατικά
3 αβγά, μεσαία
150 γρ. γάλα
150 γρ. ηλιέλαιο
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
3 γρ. μαχλέπι
1 γρ. μαστίχα
Για το σερβίρισμα

ζάχαρη άχνη

Το έθιμο της Βασιλόπιτας, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Το έθιμο της Βασιλόπιτας, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Το κόψιμο της Βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν. Στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιμο του εορταστικού άρτου, τον οποίο σε μεγάλες αγροτικές γιορτές οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στους θεούς.

Τέτοιες γιορτές ήταν τα Θαλύσια και τα Θεσμοφόρια.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.