Η Βασιλόπιτα Αγιοβασιλιάτικο έθιμο πολλών αιώνων, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, για να μας θυμίζει την αγάπη και την καλοσύνη αυτού του Μεγάλου Αγίου.

Βασιλόπιτα κέικ αμυγδάλου

Υλικά για την επικάλυψη

90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
75 γρ. καστανή ζάχαρη
⅛ κ.γ. αλάτι
60 γρ. βούτυρο αγελάδος, κρύο, σε κομματάκια
70 γρ. κοπανισμένα λευκά αμύγδαλα

Υλικά για την βασιλόπιτα

100 γρ. λευκά αμύγδαλα
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
190 γρ. ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
2 αυγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες

Επιπλέον υλικά

ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Ετοιμάζουμε την επικάλυψη. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη και το αλάτι.

2) Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να σχηματιστεί τριφτή ζύμη. Προσθέτουμε και τα κοπανισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο, όσο ετοιμάζουμε το μείγμα του κέικ.

3) Σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) αλέθουμε τα αμύγδαλα με την ζάχαρη άχνη.

4) Μεταφέρουμε τα αμύγδαλα στο μπολ με το αλεύρι, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.

5) Σε άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα την ζάχαρη με το λιωμένο βούτυρο, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

6) Προσθέτουμε τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

7) Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε λίγο ακόμα, να ενσωματωθεί στο μείγμα.

8) Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, ίσα-ίσα να αναμειχθεί με το υγρό μείγμα.

9) Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε φόρμα περασμένη με λαδόκολλα.

10) Τρίβουμε το μείγμα της επικάλυψης ομοιόμορφα πάνω στο μείγμα κέικ και πιέζουμε ελαφρώς με τα δάχτυλά μας να κολλήσει.

11) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 60-70 λεπτά (βυθίζουμε ένα μαχαιράκι ή οδοντογλυφίδα στο κέντρο της για να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί, αλλιώς την αφήνουμε για λίγα παραπάνω λεπτά). Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.

12) Σερβίρουμε την βασιλόπιτα σε θερμοκρασία δωματίου, αν θέλουμε πασπαλίζοντάς την με ζάχαρη άχνη.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.