ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ: Η Βασιλόπιτα ως έθιμο ήρθε στην Ελλάδα από την Καισαρεία, όταν ο Μέγας Βασίλειος προσπαθώντας να σώσει τη φτωχή πόλη, η οποία αντιμετώπιζε μια σοβαρή απειλή, συγκέντρωσε από τους κατοίκους ό,τι τιμαλφή είχαν, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού. Τελικά η πόλη σώθηκε και ο Μέγας Βασίλειος θέλησε να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, όμως μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, σκέφτηκε να ζυμώσει γλυκά ψωμιά για να τους τα μοιράσει.

Μια πιο υγιεινή εκδοχή για την παραδοσιακή βασιλόπιτα, χωρίς να στερείται γεύσης. Πιο πλούσια σε φυτικές ίνες.

Υλικά
200γρ μαργαρίνη
4 αυγά
2 βανίλιες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ. γλυκού baking powder
1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
1 φλιτζάνι δαμάσκηνα και βερίκοκα αποξηραμένα κομμένα σε μικρά κομματάκια
3 κουτ. σούπας κοπανισμένα καρύδια (σε μέτριο μέγεθος)
Άχνη ζάχαρη για στόλισμα
Εκτέλεση
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα και στη συνέχεια ρίχνουμε ένα – ένα τα αυγά. Προσθέτουμε τις βανίλια, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα καρύδια και το γιαούρτι. Στο τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε ανακατέψει το baking powder.

Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μίγμα σε στρογγυλό ταψάκι που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και αφού την αναποδογυρίσουμε την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη

Η Βασιλόπιτα είναι ένας από τους γευστικούς πρωταγωνιστές στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σε χιλιάδες φυσικά παραλλαγές. Η ακόλουθη συνταγή είναι μια μοναστηριακή εκδοχή της Βασιλόπιτας, με απλά υλικά και εύκολη στην παρασκευή της.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.